Ultra korisne aplikacije za Android | Preporuka

Mobilni telefon je odavno prestao da bude samo telefon i na to stariji ljudi nikako ne mogu da se naviknu, slanje SMS-ova i pozivi su sad sekundarna aktivnost na telefonu, primarna je – sve ostalo.

U Gugl Prodavnici postoji trilijardu aplikacija, što besplatnih – što onih koji se plaćaju, realno 90% aplikacija je teško sranje ali bogami ima podosta i onih koje vam mogu bolje organizovati vreme, poboljšati produktivnost, optimizovati telefon i pomoći u svakodnevnim radnjama…

Predstaviću vam neke (samo neke) aplikacije koje ja koristim i za koje ja lično tvrdim da su odlične.

Tekstom neće biti obuhvaćene standardne aplikacija tipa Gmail, cloud klijenti, hakerski alati, bezbedonosni softveri, kompasi, sjajni Evernote/Keep programi, bekap menadžeri, programi za vremensku prognozu, Endomondo/Runtastic i slični programi ne zato što su loši (daleko bilo), već zato što za njih već znate – po difoltu.

Todoist (0$ – 2$/mesečno)

Taskovi, taskovi, taskovi…treba ih imati na jednom mestu, centralizovano kako ne bi nešto „pobeglo“. Prvo sam koristio Gugl taskove ali me je odbilo to što nema solidne aplikacije na Androidu, probao sam i Any.do kao i mnoge ostale – ali me je odbio pomalo komplikovan i ružan interfejs – i onda dođoh do Todoist-a.

Todoist je cloud-based aplikacija za upravljanje zadacima i projektima i kao klijent postoji kao plugin varijanta za Gugl Hrom i Fajerfoks tako da se može koristiti sa Vindovsa, Linuksa i Mek-a, postoji kao nativna aplikacija za Vindovs, Android, MacOS, kao dodatak za Džimejl, Thunderbird, Outlook – dakle može se koristiti – gde ‘oćeš.

Interfejs je jednostavan i lak za korišćenje, u taskovima možete postaviti rok do kad se određeni task mora završiti, obaveštenja i postavljati prioritete taskova. Todoist u besplatnoj varijati ima sve što vam je potrebno, ali postoji i premijum varijanta za 2$ mesečno koja nudi još više (bekapi, upload fajlova, razni dodatni podsetnici i ostala čuda) – ali je nisam koristio, pa ne bih da baronišem pošteni narod.

Naravno, postoji i vidžet za Android da ne razmišljate (obično me svi odmah pitaju da li postoji vidžet) i nema reklama.

FeedMe (0$)

Kad je umro pokojni Google Reader bog da mu dušu prosti, trebalo je naći novo centralizovano rešenje za praćenje blogova i sajtova kako iz IT struke tako i mnogih drugih blogova – i jedino rešenje koje je bilo najsličnije Google Reader-u je bio servis Feedly. OK, ima on svoju Android aplikaciju koja je dobra – ali ima za mene kao korisnika koji nema neograničeni mobilni internet jednu nepremostivu manu – ne radi u oflajn režimu.

Istraživao sam, isprobavao razne RSS reader-e koji rade kao klijenti Feedly-ju i onda naleteo na FeedMe, koji je, mogu slobodno reći, idealan za ovaj posao. Radi odlično u oflajn režimu (trenutno je podešen da skida tekstove samo kad je na WiFi-ju), ne koči, ima doosta opcija za podešavanje i sinhronizaciju. Koristim ga, čini mi se već dve godine, pratim bogaoca sajtova i blogova putem njega i imam samo reči hvale.

I da, nema nikakve reklame i ostala čuda koja smetaju čitanju, tako da mi je i on misterija – zašto je besplatan s obzirom koliko je koristan.

Pocket (0$)

Takođe cloud-based štek za korisne linkove ili stranice na koje naletite prilikom surfovanja netom a pri tom radi brzo i ne daje vam neke dodatne klikove i slično što nude drugi programi slične namene. Dakle, kao što mu ime kaže Pocket (džep) za sve linkove koje želite da sačuvate za kasnije čitanje, sem Android verzije postoji i kao dodatak za browsere i sve što sačuvate se sinhronizuje sa svim klijentima gde imate iskonfigurisan Pocket klijent.

Izgled Pocket-a unutar brauzera

Izgled Pocket-a unutar brauzera

Sve što treba jeste da kad naletitite na koristan link koji želite sačuvati – kliknete unutar brauzera na „Share“ i izaberete Pocket. U verziji za računar (ekstenzija za brauzere) ne treba ni to, dovoljan je samo jedan klik da bi se link sačuvao i sinhronizovao sa svim uređajima.

Ima mogućnost tagovanja linkova koje želite čuvati, tako da ih možete lako razvrstavati – mada ja to ne koristim, pošto su meni svi linkovi koje sačuvam podjednako bitni.

Unified Remote Full (0-4$)

Program za daljinsko upravljanje vašim kompjuterom kroz Wi-Fi mrežu – tačnije, kako ja volim da ga zovem, softver za nas lenje bube koje mrzi da dignu debelu guzicu sa kreveta.

Njime možete kompjuterom upravljati skoro kao da sedite za njime – a meni konkretno je koristan iz jednog jedinog razloga – kompjuter mi je povezan sa televizorom putem HDMI kabla, tako da uveče kad mi se gleda neki film sa kompa a ja, ženče i deca na krevetu, kokice spremne, telefon u ruke, pustim film sa kompjutera koji želim, ugasim monitor na kompjuteru „da ne troši struju“, pustim film ili crtani na VLC Media Player-u i upravljam njime sa telefona – smanjujem, pojačavam, pauziram dakle sve – iako je laptop zatvoren.

Sem VLC Media Player-a ovaj program poseduje ogroman broj funkcija i dodataka za upravljanje, poput podrške za File Manager, virtualne tastature, virtualnog miša, upravljanjem zvukom, napajanjem, displejom, YouTube-om (korisno kad klincima puštam crtaće), okidanjem custom komandi na kompjuteru, Windows Media Centrom ili Kodijem ili XBMC-om a poseduje podršku i za Balkancima omiljenim BSPlayer-u&Winamp-u, PotPlayer-u, GOM Player-u, KMPlayer-u i ko zna što još sve. Uglavnom, za upravljanje kompjuterom putem telefona – idealan komad softvera.

Postoji u besplatnoj i plaćenoj varijanti (u besplatnoj je malo ogoljen mogućnostima), ima opcije za postavljanje custom vidžeta sa kakvim hoćete komandama tako da vam mobilni telefon bukvalno može biti daljinski uravljač.

Desktop klijent koji instalirate na vašem kompjuteru postoji u Linuks, Vindovs i Mek, Raspberry Pi, Chromebook varijanti, dakle – takoreći, postoji gde hoćete te dakle i od svakog kompjutera možete praviti daljinsku konzolu ili media player.

Ovo je takođe jedan od programa koje sam kupio samo zbog podrške developeru, u besplatnoj varijanti takođe ima podosta funkcija koje se mogu najnormalnije koristiti i koje su u principu dovoljne.

PushBullet (0$)

Iako mu nije to primarna namena, PushBullet mi služi za serviranje notifikacija sa telefona na kompjuteru.
Zašto?

PushBulletKonkretno, kad sam na poslu praktikujem da mi telefon bude na vibraciji ili „silent mode-u“, te se zbog toga može desiti da neko obaveštenje ne pročitam ili neki propušteni poziv vidim tek posle ko-zna-koliko sati (zavisno od toga koliko sam udubljen u zadatak koji izvršavam).

Sa PushBullet-om na telefonu, i aplikacijom za kompjuter – bilo kakva notifikacija da se desi na telefonu, serviraće vam se na kompjuteru.

Ako vam se dešava da telefon često zaboravljate kod kuće – PushBullet vam je, što bi fešn-blogeri rekli „mast hev“, jer ćete u tom slučaju uvek biti informisani u realnom vremenu o tome ko vas je zvao, ko vam je slao poruke – ali ne samo to, imate mogućnost da sa svog kompjutera šaljete SMS-ove kao da ste za telefonom (sa svog broja, ne sa nekog tamo servisa iz pičke materine).

PushBullet, sem ove funkcionalnosti oko notifikacija, ima mogućnosti izolovane komunikacije sa svim uređajima gde se instalirali PushBullet (kućni ili poslovni kompjuter, ovaj-ili-onaj brauzer i slično…), slanje fajlova ili linkova, dodavanje PushBullet prijatelja i slično….tako da recimo možete da ufotkate neku sliku i da je pošaljete na svoj kućni kompjuter ali ne i na ostale uređaje.

Sem Androida PushBullet postoji u verziji za Vindovs, Mek, Fajerfoks, iOS, Operu, Chrome, Safari.

ES File Explorer File Manager (0$)

Za ovaj program volim da kažem da je fajl menadžer koji nije fajl menadžer. Njega sem za upravljanje fajlovima na vašem telefonu, možete koristiti za kopiranje sa&na kompjuter, sa&na FTP/SFTP/FTPS server, Vindovs deljene foldere, DropBox, Box, OneDrive, Gugl Drive i ostale klaud servise, poseduje svoj pregledač fotografija, audio i video plejer, root eksplorer, tekst editor, zip/unzip mogućnost – dakle ima sve što vam je potrebno, a da je spakovano u jedan program.

…a opet, ni to nije sve, možete pomožu ovog programa napraviti od mobilnog telefona FTP server, praviti bekape instaliranih aplikacija, podešavati „startup“ aplikacije i svašta nešto još.

Ovaj program koristim od kad i imam android telefon i za njega imam samo reči hvale. Nema reklama i sličnih sranja, čist je kao suza i radi kao sat.

Tasker (4$)

Program za automatizaciju takoreći svega na telefonu i jedno, slobodno mogu reći, čudo od aplikacije. Ali, da se ne ponavljam, pisao sam već jednom o njemu, tako da ako želite da pročitate više o tom programu, kliknite ovde.

JuiceSSH (0-4$)

JuiceSSH

Ako niste Sistemski administrator i ne bakćete se sa Linuksima možete slobodno preskočiti ovaj deo oko JuiceSSH i preći da sledeću stavku. Doduše, ako jeste sisadmin opet možete preskočiti ovu stavku jer ga najverovatnije već koristite pa džaba tupim zube. Dakle, na znam ni zašto onda ovo i pišem, al’ ajde, ne jede leba.

JuiceSSH kao što mu ime veli, jeste SSH klijent kojim možete upravljati vašim serverom.

Probao sam podosta raznih SSH klijenata za Android i ovo je što se besplatne ponude tiče – najbolje rešenje. OK, postoji i premijum rešenje od 4$ koje nudi sačuvane „custom“ komande koje možete okidati na serverima ali ako ne mislite da pišete bash skripte kroz android kao pravi gik digitronac onda vam to i ne treba.

U plaćenoj varijanti tu je i čuvanje enkripcionih ključeva na klaudu- ali ne bih se ja sa time igrao, pusti priču.
Ja JuiceSSH koristim prvenstveno za proveru optererećenja servera, pokrenutih procesa, postoji li ping ka tom-i-tom i sličnih manjih radnji.

Link2SD Plus (0-2$)

Link2SDOvaj program prvenstveno služi za sirotinjske telefone koje kubure sa prostorom na telefonu te moraju da se snalaze particionisanjmem SD kartice i smeštanjem aplikacija i njihovih podataka na istu, ja ga najviše koristim za deinstaliranje sistemskih programa koji ničemu ne služe (smeće koje vam instaliraju proizvođači telefona – bloatware), za konverziju korisnih aplikacija u sistemske, za brzinsko čišćenje keša ukoliko ostanem bez slobodnog prostora na telefonu i ra brzinski restart putem vidžeta.

Aplikacije možete sortirati kako želite, postaviti da se automatski instaliraju na SD kartici sa sve pratećim fajlovima i podacima koje generišu i imate potpuni pregled gde i šta koja aplikacija tačno zauzima.

Nisam siguran, ali mislim da otprilike sve ove mogućnosti imate i u besplatnoj varijanti (doduše imate i reklame).

O program (kao i gore navedene) sam kupio više kao podršku developeru jer dok sam imao matori LG Optimus One sa oko 70MB interne memorije ovaj program je bio spas (recimo, samo Fejsbuk zauzima 100MB), a takođe kupovinom aplikacije gube se reklame koje se serviraju u futeru ovog programa.

KeePass2Android (0$)

KeePass Password Safe za Android jeste program otvorenog koda za upravljanje lozinkama koji zaslužuje poseban tekst na ovom blogu i koji ću napisati čim ugrabim vremena – a KeePass2Android je jedan od njegovih nezvaničnih verzija (portova) za Android.

Ukratko, to je program koji bezbedno (za sad) čuva sve vaše lozinke unutar šifrovane baze podataka a koja je zaštićena samo jednom lozinkom koju trebate upamtiti ili fajlom – ili kombinacijom lozinke i fajla.

KeePass2AndroidUkratko, do sad još niko nije uspeo da probije enkripciju (ili bar zvanično nije, eventulano NSA, Mosad i ostale top-level državne mutljavine) te ako imate koliko toliko zeznutu master lozinku pa još u kombinaciji sa nekim fajlom – napadač ne može ništa, a opet, ako zaboravite nešto od ta dva, možete slobodno da udarate glavom o zid dok ne umrete jer oporavka nema.

Šta da radite ako zaboravite lozinku na KeePass-u

KeePass2Android vam nudi mogućnost kreiranja-čitanja-pisanja-editovanja šifrovane baze vaših lozinki sa SD kartice ili internog skladišta, sa nekog cloud servisa ili web lokacije (SFTP/FTP/HTTP/HTTPS), tako da recimo, možete kriptovanu bazu čuvati na Gugl drajvu (zaštitite Gugl drajv dvostepenom autentifikacijom kad vas molim ko braću rođenu), te tako imati uvek istu bazu sa lozinkama na svim uređajima ukoliko instalirate Gugl drajv klijent na kompjuteru.

Inače, preporuka je, da ukoliko ste slabi sa pamćenjem, master lozinku napišete na papirče i čuvate negde u kući ili ako ste na poslu u sefu, a fajl da multiplicirate i čuvate na više različitih lokacija (na mejlu, Dropbox-u, nekom sajtu javno ili štatijaznam) – naravno pod uslovom da fajl nije jedino sredstvo šifrovanja već da je samo polovina dok je druga polovina lozinka.