Koji laptop da kupim? Večna dilema

Kad me neko pita: „Koji laptop da kupim?“, obično konverzacija krene u ovom smeru:
– A koji ja lek da kupim?
– Što šta ti je, jel te nešto boli?
– Ma to je nebitno. Reci mi koji lek da kupim?

Poenta priče da je prvo vi morate sami sa sobom da se dogovorite za šta vam taj laptop treba. Šta ste mislili da radite s njim? Da li vam treba za poslovnu primenu ili za kućnu ili pak želite da pikate najnovije igrice?

Konkretno, ja uvek kao marke preporučujem ovim redom, jer se najbolje pokazaše što se tiče stabilnosti kod korisnika, ali opet to ne znači da su ostali brenodovi loši:

 1. Lenovo
 2. Asus
 3. Toshiba
 4. HP (biznis modeli)

Dakle bi bila neka preporuka što se samih brendova tiče, a sad, dalje vi morate da skockate u glavi…laptop od 400 evra ili laptop od 4000 evra?

Ja ću pokušati da vam pomognem oko odabira komponenti, a vi idite na neki od domaćih sajtova koji nude pretragu po delovima računara pa odaberite sebi onaj za koji mislite da je OK na osnovu pravilnog odabira komponenti

Hard Disk

Hard disk služi za skladištenje podataka, kako vaših ličnih tako i sistemskih. Veličina i tip hard diska koji vama treba zavise od:

 • Koliko ćete podataka čuvati na hard disku?
  Operativnom sistemu, ako pričamo o Windowsu treba minimum 80GB za ugodan rad i na to dodajte procenu koliko će vama trebati dodatnog prostora za programe, igrice, vaše fajlove. Ako ćete tu čuvati filmove, muziku, imati instalirano milion igrica, ako ćete imati tonu fotografija visoke rezolucije trebaće vam hard disk od minimum 1TB.
  Ako nećete čuvati filmove (a ne vidim logiku zašto bi na hard disku čuvali filmove koje ste odgledali) i nećete imati više od 20.000 pesama uz fotografije rezolucije od 12MPx, hard disk od 500GB vam završava posao.
  U principu, kod velikog broja korisnika dovoljan je hard disk od 750GB. Recimo moj laptop ima hard disk od 750GB a na njemu je zauzeto jedva 300GB.
  Sve u svemu, nikad ne znate kad će zatrebati, tako da nemojte uzimati hard diskove manje od 500GB a i cena se ne razlikuje mnogo između hard diska od pola i hard diska od 1TB.
 • Da li vam je brzina bitna?
  Na brzinu utiče više faktora na računaru ali što se hard diskova tiče, ja ću da izdvojim tip hard diska i brzinu obrtaja.
  Tip diskova koji se najviše trenutno koriste jesu SSD (solid state drive) i HDD (hard disk drive).

  • HDD (hard disk drive) su standardni hard diskovi sa pokretnim delovima (mehanični diskovi) i njihovu brzinu određuje brzina obrtaja i buffer memorija (postoje i drugi paramteri ali da ne smaram njima) s tim što prodavac obično barata sa brzinom obrtaja hard diska kad vas pita za brzinu tako da vas neću opterećivati bufferom.
   • Brzina obrtaja: Standardne brzine obrtaja koje su najviše u opticaju što se potrošačkih laptopova tiče trenutno su 5400 obrtaja u minuti (oznaka: RPM – Revolutions Per Minute) i 7200 RPM. Ove hard diskove od 7200 obrtaja između ostalog krasi i viša cena, dok se ovi od 5400 trenutno vode kao standard kad su laptopovi u pitanju.
    Dakle, ako ste standardni korisnik OK je da uzmete hard disk od 5400 obrtaja. Ako biste da ipak imate brže čitanje i pisanje podataka na računaru i voljni ste to da platite ali vam je SSD preskup, onda izaberite hard disk sa 7200 obrtaja u minuti.
  • SSD (Solid State Drive) jeste noviji tip hard diska (svi ga neispravno zovu hard disk, HDD je hard disk, ovaj se pravilno zove SSD disk) koji nema pokretne delove što znači da je brži nego HDD, troši manje energije što znači da će vam baterija na laptopu trajati duže, ne proizvodi nikakvu buku i nema ono smaranje sa usporenjem zbog fragmentacije (dakle ne morate malo-malo da radite defregmentaciju).
   Ono što izdvaja SSD te odbija od korišćenja je još uvek velika cena, tako da se korisnici koji žele da dobiju na brzini a da ih ne bole uši od cene većinom odlučuju na varijantu da imaju kombinovano SSD od recimo 80GB na koji bi koknuli operativni sistem i jedan HDD na kome će čuvati svoje podatke.
   Da bih vam dočarao koliko dobijate na brzini upotrebom SSD diskova reći ću vam ovako:

   • Windowsu 8.1 je u proseku potrebno oko 40 sekundi da se startuje sa HDD. Sa SDD mu treba upola manje.
   • Da prekopirate fajl od 2GB na HDD u proseku vam treba oko 60 sekundi. Da taj isti fajl prekopirate na SSD vam treba u proseku 25 sekundi

Da skratimo priču….

 • Ako vam treba veliki kapacitet hard diska jer biste svašta nešto da čuvate na kompu i ne ložite se nešto na velike brzine kopiranja i startovanja računara, buku, toplotu već vam je ono standardno ok…kupite laptop sa HDD-om od jednog terabajta i završite posao (nemojte HDD manji od 500GB).
  Cena: Tošibin 2.5“ HDD od 1TB košta oko 70 evra
 • Ako želite da imate ultra brzu mašinu i bole vas uši za cenu, kupićete laptop sa velikim SSD diskom i završiti priču.
  Cena: Samungov 2.5“ SSD disk od 1TB košta oko 600 evra
 • Ako želite da imate malo brži sistem a ne daju vam se ludačke pare za računar kupićete recimo laptop sa SSD diskom od 120GB i HDD-om od 1TB.
  Cena ove kombinacije:oko 160 evra

Možda će vas zanimati i: Tabela kapaciteta (gigabajt, terabajt…)

RAM (memorija)

RAM jeste jedna od najjeftinijih komponenti jednog računara i o njemu neću mnogo da davim jer sam već pisao ovde ranije pa ko želi nek pročita.

Ukratko, ako možete, uzmite laptop sa 4 i više gigabajta RAM-a a ako niste baš pri parama onda može i onaj od 2GB mada izbegavajte. RAM uveliko utiče na brzinu računara i sem njegovog kapaciteta na performanse računara utiče i frekvencija memorije tako da ako možete birajte laptopove sa višim frekvencijama RAM-a, ako uopšte i imate taj info na specifikacijama laptopova u prodavnici.

Da skratimo priču:

 • Ako ćete laptop da koristite ponekad, malo fejs, malo muzika, malo filmovi, igrice samo neke matore ili online tipa Farma….možete uzeti i laptop sa 2GB memorije ali gledajte da ipak ima 4GB RAM-a (ram je jedan od jeftinijih delova računara pa nemojte baš na njemu da štedite)
 • Ako ste poslovni korisnik, internet zavisnici (pa otvarate >10 tabova po pretraživačima), ponekad igrate igrice ali ne one najnovije, ne pokrecete više programa od jednom i koristite laptop za muziku, filmove, čet….uzmite laptop sa minimum 4GB, najbolje 6
 • Ako ste gejmer, koristite specifične programe tipa AutoCAD, Fotošop i ostale specifične programe…od 8GB RAM-a pa naviše

Cena:
2GB RAM – oko 25 evra
4 GB RAM – oko 45 evra
8 GB RAM – oko 90 evra

Grafička kartica

Ako ste gejmer onda NVidia ili ATI grafička (bolje NVidia ako možete da birate) kartica sa minimum 2GB sopstvene memorije.
Ako niste gejmer, može i integrisana Intelova HD2000 pa nadalje (najbolje HD3000 pa nadalje)

Ovde ne mogu navesti cenu jer se kartice kao kartice ne prodaju odvojeno, već su obično hibridne, odnosno na laptopu imate i integrisanu karticu i neintegrisanu….pri čemu vam se neintegrisana sama aktivira kad startujete neki zajebaniji proces (tipa video igrica, video rendering i slično), ali ima i onih sa isključivo neintegrisanom karticom s tim što koštaju bogaoca.

Ako imate integrisanu karticu ona će vući memoriju iz vašeg RAM-a, čisto da znate, tako da ako okinete neku fensi igricu kojoj treba 1GB memorije da bi radila, da memorija ce vam biti odbijena od vaše RAM memorije…a ako ste se stisli za memoriju pa uzeli laptop sa 2GB RAM-a, sve će biti sporo dozlaboga jer će se podaci umesto u brzu memoriju pisati i čitati na hard disk koji je mnogo sporiji.

Kao što pretpostavljate, laptopovi sa NVidia ili ATI su skuplji nego oni iste konfiguracije ali sa integrisanom grafičkom karticom.

Ukratko

Gejmer:

Procesor minimum i7 od 2.4GHz pa nadalje, RAM – minimum 8GB najbolje 12 i više, grafička kartica – NVidia sa minimum 2GB sopstvene GDDR5 memorije, hard disk – 1TB pa nadalje + jedan SSD od bar 240GB.
Morate obratiti pažnju i na veličinu displeja kao i na njegovu rezoluciju jer i oni moraju biti dovoljno veliki kako bi „podmirili“ tražnju igrice a bogami morate obratiti pažnju i na samo hlađenje.

Cena laptopa – od 1000 – 4000 evra
Primer jednog solidnog gejming laptopa (oko 2000 evra): http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_ROG_G751JY/

Poslovni korisnik:

Pro serije laptopova, najbolje Lenovo ali mogu da prođu i pro serije HP-a. Laptop bi trebalo da bude izdržljiviji i da ima bezbedonosne sertifikate (Lenovo laptopovi ih imaju) koji garantuju rad na određenim temperaturama, otpornost na vibracije (truckanje u prevozu npr), prašinu i ostale „parametre“ i što jaču bateriju zbog putovanja.

Ovi laptopovi treba da traju duže od gejmerskih ali i kućnih te se nemojte iznenaditi ako vidite laptop ovakvih karakteristika sa duplo manjom cenom u nekoj home verziji laptopova.
Trebate uzeti u obzir i težinu laptopa zbog putovanja. Praksa je da poslovni korisnici kupuju 13“ inčne laptopove jačeg hardvera s tim što uz takav laptop uzimaju i docking station koji im je fiksiran u kancelariji a na dock nakačen monitor veći od 19“, štampač i ostala periferija.
Procesor – minimum i3 najbolje i5, RAM – minimum 4GB, grafička kartica – može i obična integrisana ali bar da bude Intelova HD4000, hard disk – minimum 750GB

Cena laptopa – od 500 – 1500 evra
Primer jednog solidnog poslovnog laptopa koji nije pretrano skup (600 evra): http://shop.lenovo.com/rs/sr/laptops/thinkpad/t-series/t540p/#tab-karakteristike

Kućni korisnik:

Kućni korisnik kome laptop treba samo za fotke, gledanje filmova, slušanje muzike, igranje nekih lakših online igrica sa Fejsa…ali prvenstveno i najviše samo za surfovanje netom.
Procesor minimum Intel Pentium sa 4 jezgra, memorija 4GB (može i 3 ali nemojte ispod tri kad vas molim), grafika Intelova integrisana, hard disk minumum 1TB (za skladištenje bogaoca muzike, fotografija, filmova i slično). Obratite pažnju i na portove, trebalo bi da imate minimum 3USB porta ali i HDMI priključak za slučaj da želite da povežete laptop sa televizorom (može i VGA ali bolje HDMI port)

Cena laptopa – od 350 – 700 evra
Primer jednog solidnog laptopa za ove namene koji košta 380 evra (baš pre neki dan sam ga preporučio drugaru i ja instalirao, jedina zamerka malo ulubljujuća tastatatura ali nije strašno): http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/laptops-portable-pcs/laptops-and-netbooks/lenovo-b50-30-1264164/review

Ovo su neke osnovne tačnije glavne stvari na koje trebate obratiti pažnju ali postoje i druge manje bitne ali opet bitne stvari koje nisam naveo, kao što su rezolucije displeja, potrebni portovi, rezolucije web kamerice, laptop sa ili bez preinstaliranog operativnog sitema, baterija (koja je tek priča za sebe), koji operativni sistem, da li možda Mac računar, tipovi displeja i slično

NAPOMENA: cene se odnose na datum 14/12/2014 kad je ovaj tekst pisan

22 komentara na tekst Koji laptop da kupim? Večna dilema

 • Хиперборејац

  Здраво живо,

  пре него што оставим свој коментар везан за преносне рачунаре прво желим да Вам честитам божић овом прелепом песмом:

  https://www.youtube.com/watch?v=IoTSTphnb14&spfreload=10

  Мир божији, Христос се роди!

  Дакле, користио сам АСУС (К50АБ) 4 године а задње 2 мој син и немам речи да вам опишем моје задовољство са њим. Код мене је радио у просеку дневно 8-10 сати а викендом и по 15-16. У свим условима (кућа, посао, кафић). Стицајем околности купио сам Фујитсу-Сименс (покајао се сто пута). Мислио сам да неће издржати још дуго али ево син га гони до граница издржљивости (као што написах већ 2 године) а он као да је јуче купљен. Гони он и игрице типа С.Т.А.Л.К.Е.Р и Метро 2032. За ово време му је страдао ДВД читач (али то данас и не користимо) и батерија сад не може више од 30 минута да држи.
  Тако да моја препорука иде од свег срца. Да додам још: плаћен је 500 еврића у то време, редовно га чистим од прашине свака 3-4 месеца или чим му се звук појача од вентилатора. Никад отворен осим приликом издувавања кад вадим и батерију вани.

  Свако добро

  • Darko Dražović

   Čitao sam da je poslovna serija Fujitsu laptopa ubica ali dok lično ne vidim i ne probam – džaba 🙂
   Imao sam na poslu svojevremeno neke modele, i koliko se secam – svi modeli su kuburili sa WiFi modulom, ali svi – a čak nije ni bilo načina da se skine drajver za WiFi – jednostavno, nema na portalu, ima samo za neki USB WiFi modul – koji nije ni postojao na tim modelima.

  • Хиперборејац

   Ех да је само WiFi, море неких глупости а по врх свега је био са Вистом. На крају сам обрисао легални оперативни систем и поставио седмицу. Иначе за бежични интернет сам се снашао тако што сам инсталирао
   FTS_LaunchManager те онда морао отићи у Program Files пронаћи LaunchManager те из њега на радну површину као пречицу поставити WisWBSet. Након тога сваки пут кад хоћете на мрежу означити поље ON.

   Свако добро

 • Martina

  Dobar dan!

  Trebala bi mi pomoc oko definisanja performansi laptopa koji bi trebalo da koristi lagodno programe kao sto su fotosop, ilustrator i da pritom daje fin prikaz slike, rezoluciju, lepe boje itd.. Da li biste mogli da mi preporucite neke optimalne vrednosti i modele procesora, graficke kartice i ako je jos nesto od vaznosti?

  Hvala unapred na odgovoru!

  Pozdrav 🙂

  • Darko Dražović

   Ne mogu da ti preporučim jer ne radim u tim programima pa ne znam iz prve ruke kako i šta. Najbolje pitaj to pitanje ljude koji ih već koriste, po raznim forumima, a konsultuj i zvaniče stranice sa „system requirement“ poput : http://helpx.adobe.com/photoshop/system-requirements.html

   Meni je recimo „ćoek“ pričao da mu za fotošop treba 16GB RAM-a i VGA koja poseduje 4GB sopstvene memorije uz i7 CPU kao i displej od 24″ koji radi u Full HD-u i sa nekim ludačkim kontrastom i odzivom….što je po meni malo ludilo mozga i za nepoverovati, ali kao što rekoh, ne radim u tim programima pa ne bih da ti dajem neispravne informacije.

   Ja bih da sam na tvom mestu odgovore prvo potrazio na zvaničnom Adobe Photoshop forumu: https://forums.adobe.com/community/photoshop

  • Martina

   Hvala na odgovoru i savetu 🙂

  • Хиперборејац

   Здраво Мартина,

   ако нећеш користити најновије верзије програма можеш и са нешто слабијом машином (450-550 евра).

   Срећно

 • Laza

  Preporucio bi fujitsu,dell i hp.ali opet sve zavisi sta je „unutra“.za igrice su najbolji oni sa najboljim hladjenjem, kao sto su alienware ili
  http://www.m-techlaptops.com/
  Za biznis, minimum i5 intel procesor.
  za ucenje-studente, bilo kakav, samo makar da je neki intel procesor.
  amd procesor nikako ne preporucujem za kupovinu sto se tice laptopova.
  lenovo jeste stabilan ali je jako osetljivu elektroniku ima u slucaju variranja napona.ne kazem da i drugi nisu osetljivi ali ne zaboravite da Fujitsu prolazi rigorozne testove, i sastavljaju se u Nemackoj, za razliku od svih ostalih „budzetnih“ laptopova.
  Fujitsu-Siemens vise ne postoji kao firma od 2009.Amilo serija tada se pokazala kao najgora.licno pisem ovo preko fujitsu siemensa esprimo, star 6 godina, i radi super.

 • Bojan M.

  Za prosečnog kućnog korisnika koji otvori fb i youtube ne treba bog zna jaka mašina sve to može raditi sa 2 do max. 4 GB rama i nekim Celeron Dual-Core, sve jače samo džaba „jede“ bateriju.
  Što se tiče poslovnih korisnika slažem se sa Darkom, treba kupovati u zavisnosti od primene i ekonomskih mogućnosti.

  • India

   Teško da će celeron i 2 giga rama da okrpi klasičnog kućnog korisnika sa integrisanom grafom, 15+ otvorenih tabova u hromu od čega su minimum 2 youtube i 3 youporn

  • Bojan M.

   ‘de bre prosečan korisnik otvori 15+ tabova, jedva znaju otvoriti i 3 🙂

 • Alen

  Poštovani,

  Bavim se projektovanjem, zanima me koji mi lap top preporucujete, a da je cijena pristupacna od 750-100eura. Ja biram izmedju Dell-a (model Inspiration 17R (5748)) i Acera (model VN7-791G-70K4 NOT07320), Acer je skuplji 230eura.

  Srdačan pozdrav.

 • Mili

  Već dugo vremena (7-8 godina) imam laptop Fujitsu Siemens Amilo. Uzela sam ga tada na preporuku, u medjuvremenu ga zbog potreba nadogradjivala, a sada je konačno došlo vreme i da ga zamenim.

  Ne mogu reći da sam neka previše zahtevna korisnica računara ali kućni tip sigurno nisam. Već sam imala neke ideje ali i vaši saveti će mi mnogo značiti pri odabiru novog „ljubimca“.

  Hvala.

 • Dragan

  Pozdrav Darko, sta mislis o Asus X554LJ-XX725D? Meni treba laptop za neko pocetnicko programiranje, internet surfovanje i filmovi/serije najcesce. Mozda i odigram neku stariju igru, verujem da ce GT920M 2GB moci da je pogura.

  Ima 500GB skladistne memorije, nema opticki disk pa ukoliko budem hteo upgrade neki mozda bih mogao da kupim neki caddy i da stavim SSD? Da li bi to radilo? Takodje, laptop ima vec 4GB radne memorije koja je intergrisana, i ima jedan slobodan memorijski slot do 12GB, sto bi isto bilo odlicno za upgrade.

  Ti si ovde iskusniji i mozda ti prosao neki laptop ove serije, sta ti mislis o njemu? Ili imas neki drugi laptop na umu do 45.000? Hvala unapred. 🙂

 • Laptop servis

  Apple,Dell to je moja preporuka.

  • Dell svakako. Najbolja marka trenutno! Apple je vrhunski laptop ali nedaj boze da ti ispadne i slomis ekran i prospes vodu po njemu veoma je tesko srediti to po maloj ceni…

 • Pavle

  Pozdrav Darko,vec jedno vreme razmisljam o kupovini novog laptopa i nikako da se odlucim.Svi mi govore razlicito tako da nisam bas siguran sta da uzmem.Koliko vidim ti znas dosta o tome tako da bih ti bio veoma zahvalan za savet.Treba mi komp za jednu igru koja trazi sledece karakteristike-CPU:Intel Core 2 Duo 3 GHz,RAM:4 GB,Video Card:2 GB NVIDIA GeForce GTX 560 Ti or AMD Radeon HD 5870.Pored toga da moze da podrzi neke programe kao sto su Paint.Net,MS Office i slicno, znaci nista preterano.Budzet mi je ogranicen do 60000 tako da ako znas nesto do te cifre bilo bi super.Hvala
  Pavle

 • Milos

  Cao Darko,

  Treba mi pomoc oko kupovine racunara. Ja radim sa ogromnim bazama podataka koji su obicno na goodle drive-u, za posao moram drzati otvoreno i do 20 tabova otvorenih u isto vreme(web sajtovi, programi za unosenje podataka). Koristim Dell vostro 1015, nadogradio sam mu jos 2gb rama al ni sa ovih 4gb nije bas sve glatko. Sta raditi? 🙂 Budzet mi je do 500e

  • Darko DRAŽOVIĆ

   Prvo moraš da vidiš šta ti je slaba karika, da li je CPU, da li je RAM, da li je HDD. Nema tu nekog univerzalnog rešenja. Moje iskustvo sa bazama kaže da je obično problem HDD zbog velikog broja I/O operacija, tako da baza mora da bude na brzim diskovima, ali možda to nije slučaj kod tebe.

 • Dobroslav

  Posjedujem ASUS k53sc sa 4gb DDR3-1333 (667 MHz) memorije ASint SSA302G08-GDJEC. Mogu li nadograditi još 4gb DDR3 (1666 MHz) memorije KINGSTON ili neku drugu.
  Zahvaljujem.

 • Jeca

  Pozdrav Darko,
  Molim te za pomoc oko kupovine lap topa ( naravno).
  Pored kucne upotrebe (fejs, igrice sa fejsa i sl, filmovi, youtube…) jako puno radim u excelu, sa kilometarskim tabelama, word, pp).
  Osnovni folder koji mi sluzi za rad ima oko 10gb.
  Navikla sam na windows 7.
  Koju marku i model preporucujete?
  P.s. ultra hitno mi je, koliko sutra ili prekosutra bih isla da kupim.. Hvala unapred.

 • Zeus-rs

  Poštovani,
  Treba mi brzinski savjet. Sutra uzimam polovan laptop, kako mogu brzinski da ga testiram da vidim da li je sve ok? Da li postoji neki programcic za brzinsku dijagnostiku?
  S poštovanjem

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.