10 najčešćih zabluda (iliti mitova) vezanih za Linux

10 najčešćih zabluda (iliti mitova) vezanih za Linux

Kao što sam naslov govori, u ovom tekstu ću vam predstaviti 10 zabluda o Linuxu sa kojima se najčešće susrećem. Neki specijalni uvod nije ni potreban, tako da ćemo odma krenuti:

1. Linux je operativni sistem.

Ne. Linux je kernel na kojem se baziraju ostali operativni sistemi (Ubuntu, Fedora, Linux Mint, moj najdraži elementary OS, Debian, Arch Linux,  i još stotine drugih). Linux više služi kao zajednički naziv za svih tih nekoliko stotina (ne šalim se, stvarno ih ima na stotine) operativnih sistema i zajednica koje ih razvijaju i koriste. Poneko preferira i naziv GNU/Linux. Ti pojmovi su gotovo identični i dijeli ih samo nekoliko zanemarivih razlika.

2. Linux je komplikovan za korišćenje.

Da raščistimo jednu stvar: ne postoji ultimativni izgled Linuxa. Postoji stotinu različitih distribucija Linuxa koje se manje-više svode na korišćenje 10ak popularnijih desktop okruženja. Sada se sigurno pitate šta je koji kurac desktop okruženje? Praktički, sve što vidite na monitoru spada u desktop okruženje. Windows je zaključan na jedan izgled koji se upgrade-uje iz verzije u verziju, dok kod Linuxa šaltaš iz jednog u drugo desktop okruženje kad god želiš da isprobaš nešto novo.

Naravno, može se na primjer instalirati awesome na Arch Linuxu i time napraviti sistem na kojem će trebati vremena da se navikne čak i neko ko ima višegodišnje iskustvo koristeći Linux. Međutim, ukoliko instalirate neki od popularnijih desktop okruženja (KDE, GNOME, Unity, Xfce, Lxde, Cinnamon, Mate, štajaznam), tih problema nema. Iako su neke stvari drugačije (na primjer, nema C: i D: nego ima /dev/sda1 i /dev/sda2), u osnovi su mnogo lakše nego na Windows-u. Dajte nekome ko nema nikakvo iskustvo sa računarima Windows 8.1 i elementary OS pa vidite šta će prije da nauči da koristi.

3. Linux je ružan.

Jeste da ovo zavisi od osobe do osobe, ali često se čuje. U nekim slučajevima je tačno, u drugom nije, ali uz malo znanja, Linux može da liči kao nešto što se viđa samo iz filmova naučne fantastike. Ne, ne šalim se.

Da, to je pravi i potpuno funkcionalan Linux sistem. Nije animacija iz filma u pitanju (više informacija).

4. Linux je siguran od virusa.

Jeste kurac. Ništa nije sigurno od virusa. Kako nije Windows, tako isto nije ni OS X, Android, iPhone… pa ni Linux. Međutim, Linux (isto kao i OS X) koristi mali broj ljudi, pa nije zanimljiv onima koji žele da naprave virus. Većina aplikacija se instalira preko softverskog centra (razmišljaj o Play Store-u na Android-u) gdje se aplikacije redovno provjeravaju i stvarno rijetko koja maliciozna aplikacija “promakne” očima onih koji ih provjeravaju prije nego što ih ubace u ponudu.

Naravno, ovo ne mora da znači da se na Linuxu ne možete zaraziti. Većinom tutorijali na internetu počinju sa “pejstuj ovo u terminal” i oni manje iskusni većinom poslušaju bez da razumiju šta te komande ustvari rade, te time naprave neko sranje.

5. Sve se radi preko terminala.

Radilo se… prije 30ak godina… isto kao i na Windowsu. Sada ima grafički interfejs (ko bi rekao). Ako hoćeš da koristiš terminal, preko njega možeš sve što možeš uraditi i klikovima. Ako nećeš, ne moraš. Kada ti neko nešto želi pomoći, većinom će ti reći da koristiš terminal, ne zato što je to jedina opcija, već zato što ista komanda većinom radi isto bez obzira na izbor Linux distribucije i grafičkog okruženja.

6. Linux je kriv što nema XY program/igra dostupna na njemu.

Ne. Teže je naplatiti (ili ilegalno nabaviti) program dostupan na Linuxu. Koji ću kurac skupo plaćati Photoshop ako imam GIMP (možda malo komplikovaniji, ali ipak potpuno besplatan) koji je u velikom broj distribucija već instaliran sa sistemom? Lako je shvatiti zašto kompanije koje prave vlasnički softver (čitaj: softver koji se plaća) boli kurac za Linux, pa i Linux korisnike za te iste programe kada imaju besplatne alternative. Dakle, krivica ide tim kompanijama, a ne Linuxu i njegovoj zajednici.

7. Linux upgrade je komplikovan i sve će sjebati.

Važi isto kao i za komplikovanost korišćenja. Ako hoćeš najnoviji beta/alpha/daily/štajaznam softver, nešto će se vjerovatno sjebati kad-tad. Ako instaliraš stabilne verzije svega, sve će ostati stabilno.

8. Instaliranje drajvera je mukotrpan proces.

U nekim slučajevima jeste, u većini nije. Nekad radi ono što na Windows-u ne radi bez instaliranja drajvera sa interneta, nekada zaglaviš pola sata ručno sređujući neki drajver. Ali opet, ako se komplikovanost pojavi, ona većinom nije greška Linuxa nego kompanije koja objavljuje taj drajver.

9. Linux koriste samo štreberi.

…i Konzum, DM, manje-više svaka poznata avio kompanija, djeca u Africi, svako ko koristi Android, svako ko koristi “pametan TV” ili Chromebook, manje-više svaki web server (pa tako i onaj preko kojega ovo čitate), vlada Meksiko sitija, Minhena i šta ja znam kojeg sve grada, ruske, švajcarske i gruzijske škole, njemački univerziteti… dok se kod nas vlade raduju tome što im je Microsoft dao neki popust na Windows ili Office 365, a realno cijena prebačaja na Linux bi bila jednokratna i vjerovatno mnogo manja.

10. Linux nema korisničke podrške.

Ajmo realno, koliko puta ste kontaktirali korisničku podršku u životu? Ko vam je na kraju pomogao? Pretpostavljam da je u većini slučajeva to bio ili Google ili neki klinac iz komšiluka kojem ste dali nešto para, on pokušao, vidio da mu ne ide i na kraju ponovo instalirao sistem i rekao da to tako mora. Garantujem da sam ja lično minimalno pedeset puta instalirao Windows (od kojih jedno 40 puta onaj prokleti Windows XP), što sebi, što drugima. Da skratite muke i sebi i tom klincu iz komšiluka, zaboravite na ove mitove i instalirajte neku od popularnih Linux distribucija.

Imaćete problema, imali ste ih i na Windowsu (ako kažete da niste – lažete). Kada se javi problem, radi se isto što i sa Windowsom, obrati se doktoru Google-u ili se pita neko ko zna šta radi. Sa Linuxom vam možda neće moći pomoći klinac iz komšiluka, ali hoće neko iz Linux Za Sve, FOSS Srbija, pa čak i ja lično (ako budem imao vremena naravno).

Bonus: šta je po meni najveća prepreka?

OK, ovo nije zabluda i spada malo u off-topic, ali kada sam već ovdje, da i tome posvetim jedan paragraf teksta.

Linux nudi toliko opcija da je teško odabrati samo jednu sa kojom ćete biti u potpunosti zadovoljni. Nema ultimativna preporuka za to koju Linux distribuciju da odaberete. To isključivo zavisi od toga šta vam je sve potrebno. Taj process se obično naziva distro-hopping i sa njime se manje-više svi koji isprobavaju Linux susreću. Nekad se ubode iz prve, nekada se potroše godine isprobavajući različite sisteme i desktop okruženja sve dok se ne pronađe ta neka zlatna sredina u kojoj ćete se osjećati udobno. Za razliku od Windows-a, jednom kada je pronađete, uživaćete u svakoj sekundi provedenoj za računarom i javiće vam se želja da saznate šta se tačno dešava ispod haube. Kada se to dogodi, prestajete da budete samo korisnik i počinjete da postajete dio zajednice koja radi na tome da Linux iskustvo bude još bolje onima koji odluče da isprobaju Linux poslije vas.

Za kraj, ako nemate ništa pametnije da radite, toplo preporučujem da pogledate ovaj video:

P.S. Ne, nisam stavio pogrešan URL. Ozbiljno, pogledajte ga.

37 komentara na tekst 10 najčešćih zabluda (iliti mitova) vezanih za Linux

 • elementhttp

  Doktor Google,askubuntu.com,serverfault.com resavju sve linux probleme 🙂

 • Nevena

  Zasto, ali zašto pobogu toliko puta rec k***c u tekstu??????
  Nije moglo bez toga?
  Unscribe sa bloga i unlike sa facebook stranice.

  • „У мом рјечнику има преко 26000 ријечи, а ти се госпоја само за курац уватила…“

   В.С. Караџић, једној дами којој су засметале одређене речи поменуте у првом издању Српског рјечника 🙂

 • Gospodin Popara

  Stvarno si preterao, odoh i ja sa prijave

  • Darko Dražović

   Komšo, ne zezaj 🙂

 • Sasa

  Lepo receno i objasnjeno, a ako je i izletela neka bezobrazna rec nije strasno (mi ih kao ne koristimo u svakodnevnom govoru).

  • E baš to, ovaj tekst sam pisao bukvalno kao da sam vodio razgovor o Linuxu sa nekim bliskim prijateljem uz kafu u svom najdražem kafiću i snimao razgovor. Zapravo, i jeste napisan u kafiću, samo što sam čekao prijatelja dok sam ga pisao. 😀

 • Неке од ових заблуда сам и сам имао.

 • Joce (Sa Foss.rs)

  Одличан текст, као и увек… Само, Дражо, брате, могло је проћи без онаквих речи… 🙂

 • golden-boy

  Ajde da se i ja javim ovdje ,daj pomozite mi koju LTS distru linuxa da stavim na lenovo laptop sa 2 gb rama ali je integrisana graficka pa ona zdere 500 mb rama.
  Laptop je star 10 godina hehe i bilo koji windows da mu stavim puno steka i laguje ,nije moj laptop to mi stara koristi.
  A njoj samo treba da ima browser i njoj dosta ,da moze citati svoje recepte i sapunice i slicno.

  • Ja bih išao na što stabilnije i vjerovatno se odlučio za Debian na kraju. Stabilnijeg od njega vjerovatno nema i jednom kada je instaliran, teško da će izletiti problem (što znači manje poziva tebi kada nešto krene naopako). 2 GB RAM-a ne bi trebala da predstavljaju nikakav problem Debian + Xfce kombinaciji. Možda bi mogao proći u Xubuntu 14.04 gdje podrška traje to aprila 2017.

  • golden-boy

   mislis da instaliram staroj ubuntu 14.04 ili neku drugu distru

  • Joce (Sa Foss.rs)

   Probaj Linux Mint sa „Xfce“ okruženjem… Radio bi lepo na tom kompu. 🙂

  • Au, trebao sam i ovo dodati.

   Zabluda broj 11: Svi korisnici Linux-a mrze Microsoft

   Jeste da mi je Linux primarni sistem već godinama, ali imam licencu za maltene svaki Microsoft-ov proizvod (Windows 8.1, Office 365, Dreamspark račun, 1 TB OneDrive prostora…). To što je Debian sarađivao sa Microsoft-om na toj konferenciji uopšte nije negativno. Naprotiv, drago mi je što je Microsoft otvorio Openness tim i radujem se svakoj vijesti koju objavi taj tim, tako da me mani tih „sve što ima ikakve povezanosti sa Microsoft-om je zlo“ priča. 😉

  • Joce (Sa Foss.rs)

   Sve što je povezano sa Mickrosoft-om jeste zaista zlo…To nije zabluda. 😉 🙂

  • Dobro Joce, hajmo malo drugačije onda da ti približimo poentu.

   Ti si došao ovdje sa FOSS.rs (kako kažeš u svom imenu). Taj sajt pokreće XenForo vlasnički softver čija licenca košta 140 dolara godišnje. Na to dodaj i cijenu vlasničke teme koju koriste koja je 30 dolara. FOSS.rs promoviše open source softver i Linux, te održava vlastitu Linux distribuciju (TriOS).

   E sada, da li je FOSS.rs loš zato što je vlasnik vlasničkog softvera (kao što je i Microsoft) ukoliko sarađuje sa open source softverom i promoviše korišćenje open source softvera u svom vlasničkom okruženju (kao što Microsoft radi sa Debian-om u linku koji si postavio u komentar)?

   I jeste, zabluda je. Dok god ima bar jedna osoba koja nema ništa protiv Microsoft-a (a evo, ja sam živi dokaz da takve osobe postoje), to znači da ne mrze svi korisnici Linux-a Microsoft. 😉

 • golden-boy

  Citao sam o tim verzijama ubuntu
  tipa xubuntu, lubuntu, kubuntu i ti slicni.
  I tek sad stvarno neznam koji izabrat i molim vasu pomoc hehe.
  Treba mi neki fluidan i lak sistem na kojem ce se 99 % vremena samo browser koristiti jer mi je to staroj samo da cita recepte i sapunice.

  • Sve je to ustvari Ubuntu sa drugim desktop okruženjem.

   Kubuntu je Ubuntu + KDE, Xubuntu je Ubuntu + Xfce, Lubuntu je Ubuntu + Lxde. Ubuntu („klasični“) je Ubuntu + Unity, GNOME Ubuntu je Ubuntu + GNOME. Svaki od njih izgleda različito (vidi pod 2 šta sam napisao), ali „ispod haube“ su identični.

   Definitivno želiš što dalje od Kubuntu-a, klasičnog Ubuntu-a (Ubuntu + Unity) i GNOME Ubuntu-a jer su njihova grafička okruženja zahtjevnija što se resursa tiče. Dakle, ili Xubuntu ili Lubuntu. Od ta dva, moja preporuka je Xubuntu.

 • golden-boy

  odakle se moze skinut ,jel moze link sa 32 bitnim tim linuxom
  hvala unaprijed

  • Kao i svaka druga Linux distribucija, i Xubuntu se preuzima sa njihove službene stranice (u ovom slučaju http://xubuntu.org/). Tamo ti nude preuzimanje sa različitih http servera, ne moraš se zajebavati sa torrent sajtovima (mada ti nude i download preko torrenta jer je to realno mnogo bolji način za preuzimanje većih datoteka nego http), ne moraš platiti ništa niti se registrovati negdje da bi došao do linka. Trenutno nude 14.04 i 15.04 verziju. Instaliraj 14.04 jer je to LTS verzija.

 • golden-boy

  sad jos reci mi kako nabaviti licencu za microsoft office
  neda mi se davat goleme novce za nju hehe
  ako nije problem imas li neki crack ili nesto tako da mi mozes poslat
  mail mi je golden-boy@net.hr

  • Četri potpuno besplatna odgovora mi padaju na pamet:

   1. https://docs.google.com/ – realno najlakša

   2. http://www.libreoffice.org/ – bolje koristiti nešto što je open source potpuno besplatno nego piratizovati (3. imaš i http://www.openoffice.org/, međutim LibreOffice se mnogo brže razvija i praktički gasi OpenOffice polako)

   4. https://office.live.com/ – ukoliko ti treba potpuna kompatibilnost sa Microsoft Office desktop aplikacijama

   Ukoliko ti nijedan od ovih rješenja ne odgovara, opet, nema nikakvih golemih para. Microsoft-ov Office 365 (iliti najnoviji njihov office) je 7 dolara mjesečno. Vjerovatno više na kafu u kafićima potrošiš.

 • golden-boy

  Imam libre office onu 5 verziju ali nemoze mi otvarati word dokumente javlja neku gresku a neznam za nijedan drugi kompatibilan program za otvaranje word dokumenata.
  A nikad nisam za program platio u svom zivotu pa neda mi se uz sve namete koje placam jos izdvajati i za to.
  Google docs ne otvara pravilno word dokumente a ta dva programa nece da rade na mom laptopu javljaju gresku prilikom otvaranja word dokumenata

 • golden-boy

  ima li igdje nekakav browser a da je lak za sistem
  jer koristio sam chrome ali puno rama trosi ,a sad mi i mozila puno trosi
  4 taba a trosi 600 k rama

  • Darko Dražović

   Midori

 • golden-boy

  Evo jos jedan problem vezan za sistem
  nakon pokretanja windowsa RAM usage mi skoci na 80 %
  pokrenem task manager widim svchost.exe mi uzeo sav RAM
  http://prntscr.com/8aj756 .
  Odem na services da vidim koji su povezani sa ovim procesom i vidim ovo http://prntscr.com/8aj6kg .
  Tako da sad kad palim laptop prvo sto uradim je ugasim ovaj proces da mogu normalno nastaviti raditi.
  Znate li vi mozda ista o tome ,kako ovo sprijeciti jer zna uzasno nervirati.

 • golden-boy

  Darko evo instalirao sam midori
  mozes li mi sad pomoc kako instalirati
  greasemonkey, adblock, flash player i javu
  i gdje mu je traka zabiljeski.

  Za sad cini mi se dobar ali nemogu ga nastavit koristiti
  ako nemam sve na sto sam navikao na firefoxu.
  Pa mozes li mi tu malo pomoci.

  • Darko Dražović

   Noup, ne mogu ti pomoći. Guglaj da li može i ako može – kako.
   Ti bi, ako sam razumeo, da imaš fiću koji treba da prenese 50tona robe uzbrdo a da troši 2l/100km

 • golden-boy

  Ne, samo mi treba normalan easy to use browser na kojem mogu raditi sve sto mogu i na svakom drugom normalnom browseru.
  Jer sta ce mi browser ako na njemu nemogu gledati filmove online ili video klipove na youtube i ako ce mi na svakoj stranici koju posjetim iskocit jos 10 pop up prozora sa raznim bezveznim reklamama.
  Razumijes valjda sto govorim.

 • Nedim

  Odlican tekst ali dvije zamjerke. Veliki sam pobornik Linuxa i kod mene neces naci windows ni na kucnom pragu, ali .oram reci da je Linux upgrade sirok pojam, jednostavan upgrade komponenti prodje bezbolno dok ce upgrade kernela u 3 od 4 sluca zeznut neke stvari. Druga zamjerka, GIMP vs PS nije komplikovaniji, nego je jedbostavno drugaciji za nekoga ko je radio na PSu ranije i poprilicno je limitiran za bilo kakav ozbiljniji graficki dizajn.

 • Nikola

  Instaliram linux mint, malo podesavanja, sve radi kako treba, na prvi pogled super. Radim dva sata u Bracketsu, moram hitno da izadjem i budala ne stisnem ctr+s. Dolazim kuci, laptop se ladno izlogovao ili resetovao, propade dva sata posla. Prva stvar koju sam podesio je da ne ide u hibernate i ostala sranja nego samo da bleji i ugasi ekran. Sta reci, osim da mi se sa Win8.1 desavalo da isprazni bateriju i opet sacuva ono sto sam radio. Posle ovog samo mogu da ga obrisem sa harda i da preporucim da Mint koristite samo za eksperimentisanje, nikako za ozbiljan rad.

  • Nemam baš nekog posebnog iskustva sa Mintom, ali na elementary OS-u kojeg ja koristim nikada ništa slično nisam iskusio. Ekran se isključi, ali sve u pozadini i dalje radi (npr. novi tvitovi se uvijek učitavaju u Firefox-u, pošto ga koristim i kao ruter često, WiFi mreža se nikada ne prekida itd, a laptop praktički ko da i ne radi, ne grije se, ne čujem ga uopšte da je uključen), kada se vratim za laptop fino unesem šifru i nazad sam gdje sam stao. A koristim Atom i u njemu uvijek imam uključen autosave, bez toga ne mogu.

  • Nikola

   Probao sam elementary i malo je reci da sam odusevljen. Problem sa Screen brightness-om je nestao, WiFi sa kojim sam na Mintu imao problema, radi odlicno, UX je za klasu bolji, sve u svemu prijatno sam iznenadjen.

 • golden-boy

  jeli moguce da DNS server budu slova umjesto brojeva
  i ako mi je spor internet kako promjeniti dns server i koji vi preporucujete da koristim

 • Goran

  Koristio sam razne verzije linuxa ali nisanm bio ubeđen u daljem korišćenju istih jednostavno nije mi se svideo nijedan…Zato za mene jedino postoji posle xp,dolazi 7 koja je savršena ,a sad sam u testiranju windows 10 mislim da je tu je kraj os,samo će dolaziti otvoreno korišćenje interneta,nešto kao kablovska tv,tu će biti sve od igranja igrica online jer ove neće ni postojati,gledanja filmova kao i sada znači sve će biti spakovano u jedan monitor i to je to?!Uskoro plaćaćemo kao i dosad iptv i sl.

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.