Deljenje foldera i fajlova na mreži – kako?

Konkretno, dobijam pitanja tipa „Imam fajlove na jednom računaru, trebam sve da ih prebacima na drugi računar““ ili „Treba jedan fajl koji se nalazi u folderu da podelim sa kolegama tako da mogu da ga vide a da ne mogu da ga brišu. Koristim Windows XP“ .

Pročitejte još i: Kako podeliti fajlove sa bilo kim putem Dropbox servisa?

Deljenje folera i fajlova na mreži nije ništa komplikovano a ukratko ću vam objasniti kako da to odradite.

Desni klik na folder koji hoćete da podelite i izaberite PROPERTIES.
Deljenje foldera i fajlova na mreži - kako?

Izaberite tab SHARING pa kliknite na „If you understand security risk….“
serovanje_foldera_02

Potom izaberite „JUST ENABLE FILE SHARING“ i kliknite na OK.
serovanje_foldera_04

Potom začekirajte „SHARE THIS FOLDER ON THE NETWORK“ u share name napisite kako želite da vam se zove taj folder na mreži (po difoltu se zove kako se zove i kod vas) i kliknite OK. Ako začekirate „Allow network user to change my files“ omogućićete kolegama da brišu i pišu po folderu koji delite. Ako ga ne začekirate (kao što je slučaj u ovom primeru) kolege neće moći ništa da pišu i brišu već samo da otvaraju i čitaju ono što se nalazi u tom folderu.
serovanje_foldera_05

Kada ste kliknuli na OK, primetićete da se promenio izgled ikonice.
serovanje_foldera_06

Sada vam ostaje da doznate naziv računara ili njegovu IP adresu kako bi kolege znale kako da dođu do tog foldera koji delite sa njima. U ovom slučaju kolege će vam pristupati preko IP adrese, tako da ću vam objasniti kako da je saznate. IP adresa je laički rečeni, vaša adresa na mreži.
Uđite u Control panel (XP: Start – Control Panel) i zaberite NETWORK CONNECTION:
serovanje_foldera_07

Kliknite denim klikom na ikonicu LOCAL AREA CONNECTION (u većini slučaja se tako zove) i kliknite na STATUS pa na SUPPORT. Tu ćete naći IP adresu vašeg računara (u ovom slučaju IP adresa je 192.168.3.175)

E a sada posaljite mejl kolegama ili im recite da se folder koji delite s njima nalazi na adresi \\192.168.3.175 i da mu mogu pristupiti tako što će otvoriti My Computer ili bilo koji folder i u address bar-u ukucati to, dakle DVE KOSE CRTE (na Srpskoj tastaturi dva puta desni ALT i Q) i IP adresu koju ste našli malopre pa pritisnuti Enter:
serovanje_foldera_10

Kada to urade pojaviće im se folder koji ste podelili a u koji mogu da uđu i da citaju ili kopiraju na svoj računar ono sto ste podelili sa njima:
serovanje_foldera_11

ŠTA MOŽE DA PROĐE PO ZLU, PA DA OVO NEĆE DA RADI:

  1. Uključen vam je firewall pa ne dozvoljava da se ljudi nakače na vaš računar odnosno folder. U tom slučaju ga morate iskonfigurisati da dozvoljava FILE AND PRINTER SHARING. Ukoliko imate neko posebno rešenje za firewall poput Zone Alarm-a ili nekog all-in-one rešenja, tu vam ja ne mogu pomoći ovako na prvu ruku, jer svako rešenje ima svoj način kako se to konfiguriše. Na Windows firewall-u, se ovo omogućava tako što odete u Control panel, pa u Windows Firewall, pa u Exceptions pa začekirate FILE AND PRINTER SHARING pa kliknete OK. Ovo možete ukoliko imate administratorske privilegije na tom računaru. Ukoliko nemate, kukajte svojim sistem administratoima 🙂
    serovanje_foldera_12
  2. System administratori su vam zabranili deljenje (šerovanje) foldera. Ni tu vam ja ne mogu pomoći (eventualno da otkrijete admin lozinku raznim alatima poput Hirens Boot Disk, ili Active Boot Disk-a, ali nije vam to preporučljivo, možete i otkaz da popijete)
  3. Korisnik koji je podelio folder nije na mreži – a nije jer mu se ili isčupao mrežni kabl iz računara, ili mu je ugašen računar ili mu je pokvaren računar ili nije dobro podelio folder 🙂

Šta još treba znati

– Postoje i drugi načini za deljenje, poput deljenja pomoću cloud servisa poput Dropbox-a, Google Drive-a i slično, gde vi samo prevučete to što delite a servis vam daje javni link kojim se to može skinuti uz pomoć bilo kog veb brauzera. To što prevučete tu, ostaje na internetu dok vi to ne obrišete.
– Ovde sam objasnio prosto deljenje foldera, ali postoji i ono malo kompleksnije, gde vi možete definisati ko sme a ko ne sme da piše, briše, menja, pristupa i slično.
– Sa firewall-om možete definisati sa koje IP adrese onaj koji bi da pristupi folderu sme da dođe kako bi osigurali da samo korisnik sa proverenog računara može da pristupi.