EaseUS Partition Master – лако управљање партицијама

EaseUS Partition Master у бесплатној варијанти јесте програм који користим доста дуго, никад ме није изневерио и један је од Виндовс програма које препоручујем на страници са препорученим програмима и лак је за коришћење да лакши бити не може – нема бутовања са диска или флеша (мада може и то да се среди), нема командне линије због које поштен свет (џаба) мрзи Линукс и осталих будалаштина. Једноставно – инсталирате програм стандардном Next-Next-Finish методом и одрадите шта сте хтели да одрадите са партицијама.

Смањити, обрисати или повећати партицију можете одрадити и преко Виндовс Диск Манагмента али је то поприлично „партизански“ начин. Доста пута ми Виндовс није дозволио да партицију смањим или повећам онолико колико желим а некад чак и да не могу обрисати исту иако није системска или је држи закључаном неки програм.

Конкретна ситуација од пре пар дана: Човек ми је донео USB Фласх диск од 32GB на коме је Виндовс видео само 1GB…зашто – јер се исти човек играо са Kali Linux-ом у лајв варијанти на флешу и „dd“ командом – па је нешто појебао. Пробали смо стандардно преко „HP USB Disk Storage Format Tool-ом“ – ђока, пробали преко Виндовс диск манaџмента – није ми дао да обришем raw партицију која је била креирана и држала 30GB, Линукс ми није био при руци да флеш убијем к’о зеца па онда – јебига. EaseUS Partition Master је флешку очистио за 2 минуте и вратио на изворну величину у три клика.

EaseUS Partition Master - лако управљање партицијама

Како се ради са EaseUS Partition Master програмом?

Десни клик на партицију или диск који би да мењате, изаберите шта желите, кликните Apply. Ако је потребан рестарт система због рада на системским партицијама програм ће вас питати да ли желите да рестартујете систем (дакле не као онај буђави смрдљиви Windows Update што не јебе живу силу) и кад кликнете ОК он ће рестартовати компјутер и одрадити шта треба, сам наравно.

Дакле, никаква упутства, туторијали и остале зајебанције. Све што треба је да знате неколико енглеских речи и то је то.

Наравно, свако играње са дисковима, подацима и партицијама је вазда опасно и може доћи до срања ма какав програм да користите и ма колико да сте напредан корисник (Марфи и његов глупави закон никад не спавају). Дакле – пре било каквих измена над партицијама направите бекапо вама битних ствари на неки други хард диск, USB flash или cloud сервис.

Шта се још може са овим програмом а да се не може помоћу Виндовс диск менаџера?

  • Копирање или клонирање партиције
  • Спајање две партицију у једну
  • Скривање партиције
  • Сигурно брисање података (вајповање)
  • Мигрирање оперативног система на SSD или неки други диск
  • Опоравак партиције

EaseUS Partition Master можете скинути са њиховог званичног сајта.

Е сад, бесплатна варијанта је ОК за кућне кориснике али постоји и ПРО варијанта првенствено резервисана за бизнис кориснике као и напредније кућне кориснике која даје доста више могућности, попут миграција оперативног система на други диск или SSD, креирање бутабилног диска за офлајн употребу, command line interface (занимљиво за систем админе наравно). Више о разликама између бесплатне и професионалне верзије програма можете прочитати овде.