EaseUS Partition Master u besplatnoj varijanti jeste program koji koristim dosta dugo, nikad me nije izneverio i jedan je od Windows programa koje preporučujem na stranici sa preporučenim programima i lak je za korišćenje da lakši biti ne može – nema butovanja sa diska ili fleša (mada može i to da se sredi), nema komandne linije zbog koje pošten svet (džaba) mrzi Linux i ostalih budalaština. Jednostavno – instalirate program standardnom Next-Next-Finish metodom i odradite šta ste hteli da odradite sa particijama.

Smanjiti, obrisati ili povećati particiju možete odraditi i preko Windows Disk Managmenta ali je to poprilično „partizanski“ način. Dosta puta mi Windows nije dozvolio da particiju smanjim ili povećam onoliko koliko želim a nekad čak i da ne mogu obrisati istu iako nije sistemska ili je drži zaključanom neki program.

Konkretna situacija od pre par dana: Čovek mi je doneo USB Flash disk od 32GB na kome je Windows video samo 1GB…zašto – jer se isti čovek igrao sa Kali Linuksom u live varijanti na flešu i dd komandom – pa je nešto pojebao. Probali smo standardno preko HP USB Disk Storage Format Toolom – đoka, probali preko Windows Diska Managmenta – nije mi dao da obrišem raw particiju koja je bila kreirana i držala 30GB, Linux mi nije bio pri ruci da fleš ubijem k’o zeca pa onda – jebiga. EaseUS Partition Master je flešku očistio za 2 minute i vratio na izvornu veličinu u tri klika.

EaseUS Partition Master - lako upravljanje particijama

Kako se radi sa EaseUS Partition Master programom?

Desni klik na particiju ili disk koji bi da menjate, izaberite šta želite, kliknite Apply. Ako je potreban restart sistema zbog rada na sistemskim particijama program će vas pitati da li želite da restartujete sistem (dakle ne kao onaj buđavi smrdljivi Windows Update što ne jebe živu silu) i kad kliknete OK on će restartovati kompjuter i odraditi šta treba, sam naravno.

Dakle, nikakva uputstva, tutorijali i ostale zajebancije. Sve što treba je da znate nekoliko engleskih reči i to je to.

Naravno, svako igranje sa diskovima, podacima i particijama je vazda opasno i može doći do sranja ma kakav program da koristite i ma koliko da ste napredan korisnik (Marfi i njegov glupavi zakon nikad ne spavaju). Dakle – pre bilo kakvih izmena nad particijama napravite bekapo vama bitnih stvari na neki drugi hard disk, USB flash ili cloud servis.

Šta se još može sa ovim programom a da se ne može pomoću Windows Disk Managera?

  • Kopiranje ili kloniranje particije
  • Spajanje dve particiju u jednu
  • Skrivanje particije
  • Sigurno brisanje podataka (vajpovanje)
  • Migriranje operativnog sistema na SSD ili neki drugi disk
  • Oporavak particije

EaseUS Partition Master možete skinuti sa njihovog zvaničnog sajta.

E sad, besplatna varijanta je OK za kućne korisnike ali postoji i PRO varijanta prvenstveno rezervisana za biznis korisnike kao i naprednije kućne korisnike koja daje dosta više mogućnosti, poput migracija operativnog sistema na drugi disk ili SSD, kreiranje butabilnog diska za offline upotrebu, command line interface (zanimljivo za sistem admine naravno). Više o razlikama između free i professional verzije programa možete pročitati ovde.