Колико је овај блог зарадио за мало јаче од 2 године постојања?

Људи мисле да је зарада на блогу око 100-200€ месечно (јер нека друга блогерка која има >20x већу посету зарађује 5000€ од блога и реклама на њему – па ваљда реципроцитет у односу на овај блог), па да одговорим јавно и на ту тему, можда ће некоме ко жели да блогује ради само пара ради значити тај инфо.

Зарада на конкретно овом блогу за укупно – мало јаче од две године постојања и са 80.000 прегледа страница месечно у последњих годину дана је била:

Материјално:

  • Хостинг на Нинету за период од 3 године (у вредности од око 100€), због једног текста који бих ионако написао јер је стварно одличан хостинг провајдер који ме је ратосиљао брига око хостинга које сам до преласка тамо имао са разним другим провајерима
  • 120€ од AdSense реклама (од којих је око 40€ отишло великом већином за промовисање текстова о Линуксу на Фејсбуку)
  • 30€ која сам зарадио неким „remote support-ом“. Људи који су ме ангажовали су ме нашли претрагом на Гуглу која их одвела на блог.

Нематеријално:

  • Три пута позван на разговор за посао захваљујући текстовима на блогу. Два сам одбио а на једном се замало запослио јер сам испуњавао све услове осим једног – немам диплому факултета већ само више школе. Да не буде забуне левел бахаћење, тад сам већ био запослен а тражио сам боље – што и вама препоручујем
  • Упознао доста људи и других блогера/блогерки захваљујући блогу а неки од њих су и објавили понеки текст и тако директно помогли постојању блога својим знањем
  • „Зарадио“ око 100GB на Dropbox-у на две године
  • Понос, што је због блога доста људи пробало и почело да користи Линукс са самим тим и да се интересује на за серверска окружења
Истина, идеја никад и није била зарадити од блога нити је блог пуцао на квантитет а и можда би требало порадити на СЕО, начину писања и опхођења, оптимизацији сајта и осталим маркетинг баљезгаријама али то можда у неком другом животу, јер мене маркетинг занима колико и старлету кернел.

Дакле, ако желите да блогујете да би зарадили неке паре – не знам шта бих вам рекао, неће то баш тако лако ићи, боље то време посветите учењу или нечему другом – или питајте друге блогере како зарађују паре јер ја дефинитивно несам школувала за интеренет бизнис и интернет маркетинг.

Да ли ћу одустати од овог блога? Никад. Није све у парама, јебо паре. А и ваља понекад радити и за општенародно добро, нек’ један од оних људи који су се заинтересовали за неВиндовс постане сисадмин или програмер уместо магационер у Максију – и мој его ће бити на коњу (ко у оној реклами за шampон) – само нека ме контактира са том вешћу, да могу да се напијем ко човек!