Kako brzinski podići lokalno hosting okruženje pomoću CentOS-a, VirtualBoxa i Veste | Video

U ovom videu na instaliranom CentOS 7 minimal Linuksu koji smo instalirali u prethodnom videu (link ovde) ćemo postaviti lokalno hosting okruženje pod Vesta Control Panel-om (pristupa joj se kroz brauzer, laća) a na Nginx+Apache+MariaDB+iptables, na njemu dići jedan testni sajt pro-forme radi, podesiti našu lokalnu mašinu da koristi taj novokreirani sajt sa realnom domenom i to je to.

Ovo okruženje možete koristiti za razvoj svih narednih sajtova ili doradu postojećih, portabilno je, možete ga prostim kopi-pejstom virtualke prebaciti na bilo koju mašinu na bilo kom operativnom sistemu koji podržava VirtualBox a možete samu mašinu i prilagođavati sebi. Sve je osmišljeno tako da bude što je jednostavnije moguće a da sam sajt bude u okruženju koje će ga čekati i na serveru. Ako vam je cim da kopirate celu virtualku imate u Vesta panelu mogućnost pravljenja bekapa samo određenog korisnika ili klijenta (komanda: v-backup-user korisni) pa možete samo njegov bekap oporaviti ili na nekoj drugoj Vesti u par komandi ili bilo gde ručno (bekap radi čuvanje fajlova i damp baze)

Ovako zapravo možete dići i okruženje na pravom serveru (VPS, dedicated, štagod) samo tad povedite malo više računa oko bezbednosti, pametnije lozinke, korisnici, firewall pravila i slično. Pisao sam o tim nekim difolt radnjama posle instalacije Veste ovde.

Napomena – ako vam je mutan prikaz izaberite 720p prikaz (Zupčanik u donjem desnom uglu videa pa Quality – 720p).