Како то мислиш „тражиш посао“ а не користиш Линкедин?!?

…а шта ако посао потражи тебе?

На самом почетку да раскрстимо: Линкедин није друштвена мрежа за пућење у клоњи, качење голишавих фотки из Сутомора или спамовање фоткама беба/деце/меда/маца/куца нити за „Лајкуј овај статус и Фејсбук ће донирати 1$ болесној деци у Судану“ ретардиране статусе још ретардиранијих фејсбукичара, не јуре се лајкови, фејвови, ретвитови зарад популарности и сличне баљезгарије.

Ово је једна озбиљна мрежа која првенствено има за циљ да вас представи потенцијалном послодавцу али и контра, да њега представи вама.

Цитираћу текст са Википедије: „Линкедин је пословна друштвена мрежа која је намењена повезивању послодаваца и људи који траже посао. Ова мрежа је настала са циљем ефикасног представљања професионалних способности њених чланова, повезивања и што бржег спајања послодаваца са ловцима на послове

Оно што је мене рецимо увек занимало, како то да на друштвеној мрежи која по дефиницији служи налажењу посла нема људи са Балкана који……………….траже посао!? Знам рецимо доста образованих људи који траже посао, било стални било привремени или хонорарни…а немају профил на овој друштвеној мрежи, па зашто бре?

Велика незапосленост, откази се деле ко бомбоне и велики је број људи који конкуришу на једно радно место а не рекламирате се нигде и нико за вас не зна? Сем што сте послали CV у атачменту, шта сте још урадили да би послодавац имао утисак да сте озбиљни у тражењу посла?

Кад пошаљете CV стандардно путем имејла и потенцијалном послодавцу се учините занимљивим, будите 101% сигурни да ће вас он прогуглати да види шта радите, чиме се бавите, шта објављујете по Фејсбуку, Твитеру и осталим згубидан мрежама…али ваш профил на Линкедину ће посебно прегледати, прво, што профил са Линкедина излази у прва 3 резултата претраге на Гуглу и друго, што је брале то друштвена мрежа на којој ви представљате пословног себе.

Линкедин можете посматрати као један ваш онлине CV доступан свима на интернету, где се људи у кратким цртама могу упознати са тиме које сте школе завршили, где сад радите (ако радите), чиме се бавите и слично.

Конкретно ево мог случаја од „пре неког периода“, добио сам позив за посао у једној великој фирми у Србији (ако не и највећој) и то баш путем контактирања на Линкедину од стране „HR outsource“ компаније коју је та фирма унајмила за посао тражења квалификованих кадрова. ОК, нисам прошао на крају јер…ето…немам VII него VI степен стручне спреме те сам, што би наш народ рек’о…испушио јер фали ми папир (знање већ имам).

Е сад, дакле, да сам ето имао и тај седми степен стручне спреме (кажем „и“ јер сам све остале тражене карактеристике имао), највероватније бих добио посао захваљујући искључиво друштвеној мрежи која се зове Линкедин, а нит’ сам тражио посао, нит’ сам имао неке везе са нечим, негде, којекуде…. углавном, ето, мој профил остаје у бази података тој HR фирми и можда ће ме, ко зна, сутра-прекосутра-за годину-2-3 можда опет позвати. Ништа нисам изгубио и ништа тренутно нисам добио, али ко зна…

Како се користи Линкедин?

Укратко, за почетак, битно је да попуните свој профил радном биографијом, да имате неку нормалну профилну фотографију, да попуните део о формалном и неформалном образовању, курсевима итд дакле са свим информацијама које могу бити корисне неком потенцијалном послодавцу…јер то је и јесте прва намена Линедина.

Потом иде повезивање са вашим пријатељима или контактима из имејла/Фејсбука/Твитера због изградње мреже контаката, пријаве у групе из ваше пословне сфере, објава постова блаблабла али нећу да гњавим са тим сад, то ћете сами скужити временом. Дакле, за сад, само креирајте профил и попуните га валидним подацима. Са сад.

Kako to misliš "tražiš posao" a ne koristiš Linkedin?

Неке корисне функције Линкедина су и: Препоруке од ваших садашњих и бивших колега или надређених, потврда људи из ваших контаката да се бавите одређеним пословима или вештинама (такозвано ендорсовање), објава постова које можете делити по другим друштвеним мрежама, експорт радне биографије са Линкедина у PDF формату (ако не знате како да напишете CV, ово је идеално решење), коришћење персонализованог линка ка вашем профилу, вековна Фејсбук „Ко ти гледа профил“ дилема овде није дилема јер увек можете видети ко вам је гледао профил, профили за компаније и свашта нешто.

Један од разлога зашто људи немају профил овде је: „Ма конкуришем за посао раднице у бутику, који ће ми Линкедин то је само за топ менаџмент буџе„.

НИЈЕ БРЕ! Напиши где си радила, које занимање имаш, питај некога од бивших послодаваца за препоруку, можда сутра добијеш посао баш захваљујући представљању себе на овај начин, а ништа те не кошта и немаш шта да изгубиш. За почетак, тај неки послодавац ће, ето, знати да знаш да постоје и да бараташ и са другим друштвене мрежама а не само тим Фејзбуцима…што опет имплицира да ниси тотални почетник у свету интернета те да истима бараташ нормално.

Што се тиче активности, не морате бити нешто претерано „фејсбукчко спамовски“ настројени на Линкедину. Видим рецимо да се активност људи које ја пратим своде искључиво на ширење мреже контаката, понеки пост и то ендорсовање, које је по мени, међу нама, тешка глупост (јер је схваћена као лајковање а везе с тим нема) али ајд сад, да не ситничаримо.

Признајем, ни ја нисам нешто претерано активан на Линкедину и моја се активност тамо своди на „да видим из које фирме ми је гледан профил и да ли је у питању нека HR служба“, објављивање текстова са овог блога јер на њему објављујем и оно чиме се бавим, понекад неки коментар/пост и то је то.

Ако којим случајем тражите посао у иностранству, Линкедин вам је, што би фенси фешн блогери рекли, „Must have“, али је иначе слаба понуда послова са ових простора на Линкедину. Пример ради, кад укуцам у претрази „System Administrator“ и претражујем само послове у Србији, добијам само један резултат (додуше од Мајкрософта), а кад то исто укуцам на Инфостуду добијам 9 понуда, али опет томе није крива слаба понуда послова него домаће компаније нису виче објављивању конкурса на Линкедину, јер реално, људи су навикли на Инфостуд, Лако до посла и остале сервисе који су ту од почетка и на нашем су језику, али без обзира на то, отворите профил и представите се послодавцима ништа вас не кошта, не може да вам шкоди и може само да вам користи.