Kako obrisati Linux iz dual-boot varijante – dosta jednostavniji način

Mnogo njih proba Linux ali iz nekog razloga poželi a ne može da se vrati u komfornu zonu na koju je navikao imena Windows. Uglavnom svako proba neki Linux distro iz dual boot-a, pa na računaru ima i Windows i Linux u isto vreme te prilikom startovanja kompjutera bira koji će OS da se podigne ali oni koji bi ipak da se vrate na Windows uglavnom ne znaju kako da uklone Linux disto koji im u tom slučaju bez razloga stoji instaliran na računaru i zauzima prostor na hard disku.

Budi Human
Postoji više načina kako može bezbedno da se ukloni Linux iz dual boot-a. Jedan od načina je i opisan je na ovom blogu ali po mom nekom mišljenju postoji daleko jednostavniji način i prilagođen Windows korisnicima a koji sam lično koristio dosta puta bez problema.

Kod brisanja Linuxa iz dual boot-a najveći problem je što se uz same Linux particije briše se i Grub pomoću kojeg biramo koji OS da se podigne prilikom startovanja kompjutera. Sa druge strane, prilikom instaliranja Linuxa Grub je obrisao MBR koji pomaže da se podigne Windows sistem. Na osnovu toga, da bismo uspešno obrisali Linux iz dual boot-a potrebno je da se odrade dve stvari:

  1. Obrisati Linux particije
  2. Povratiti MBR kako bi se Windows nakon sledećeg pokretanja računara mogao podići

Za sve ovo možemo koristi jedan jedan alat – a to je EaseUS Partition Master Free. Ovaj softver je kako mu i samo ime kaže free (besplatan) i slobodno može da se skine sa zvaničnog sajta sa adrese easeus.com. Postoji i plaćena verzija ovog programa ali i ova besplatna verzija je baš moćna za particionisanje i izmenu postojećih particija i završava posao u potpunosti.

Kako teče postupak brisanja Linux-a iz dual boot-a? Pokrenete računar i ulogujete se u Windows. Skinete gorepomenuti alat i instalirate stadardnom next-next-finish metodom i nakon toga pokrenete EaseUS Partition Master Free. Otvoriće se ovakav prozor sa izlistanim particijama:

Kao što se može videti sa slike, kod mene na hard disku postoje dve NTFS particije – C (latinično) i D i tri particije koje su obeležene kao „Other“. C particija je sistemska i na njoj se nalazi Windows, D je druga NTFS particija koja je za podatke. Napominjem da je ovo stanje sa mog kompjutera – kod vas se može razlikovati.

Ove tri koje su obeležene kao „Other“ su upravo particije na kojima je instaliran Linux (root / particija, swap particija i /home particija). Važno je prepoznati koje su to particije na kojima je Linux i njih obrisati. Ne smete napraviti grešku i obrisati neke particije na kojima imate podatke – a naravno i ukoliko imate neke bitne podatke u /home particiji ili gde god pre brisanja Linux-a sačuvajte te fajlove i foldere jer nakon brisanja particija ti podaci odlaze u bespovrat. Brisanje particija koje je zauzeo Linux distro je veoma jednostavno i intuitivno u ovom programu –> desni klik na particiju koju brišemo pa Delete partition kao što je prikazano na sledećoj slici.

Nakon što kliknemo na „Delete partition“ otvoriće se potvrdni dijalog prozor u kome nas pita da li smo sigurni, razmislite još jednom da li brišete pravu particiju pa ako ste sigurni pritisnete „OK“ i to je to, particija je markirana za brisanje ali ne i obrisana – još uvek. Isti postupak ponovimo i za ostale Linux particije koje brišemo (desni klik na particiju > Delete partition > OK). Nakon što smo sve Linux particije obrisali još samo da zadamo EaseUS Partition Master Free programu da primeni izmene a to radimo tako što pritisnemo „Apply“ u gornjem levom uglu prozora ovog programa – i nakon klika na Apply definitivno brišemo particije i nakon ovog koraka nema nazad.

Kod vas će biti aktivno dugme, tj plavo nakon brisanja particija, kod mene trenutno nije jer radim na fizičkoj mašini pa ne bih baš da stvarno obrišem Linux iz računara. Pritiskom na ovo dugme program primenjuje sve izmene i nakon što završi umesto particija gde je bio Linux ostaće prazan prostor koji će biti obeležen kao „Unallocated“. Prvi deo posla smo obavili i Linux particije su obrisane ali ipak, ukoliko bismo sada restartovali računar Windows ne bi mogao da se podigne – zato je veoma važno odmah uraditi oporavak MBR-a.

Oporavak MBR-a je takođe jednostavan proces, mišem kliknemo na Disk na kome je C particija (odnosno particija na kojoj smo instalirali Windows) – kod mene je to jedini disk jer postoji samo jedan disk u računaru koji je obeležen sa „Disk 0“ i onda na njega desni klik pa u meniju desnog klika izaberemo opciju „Rebuild MBR“

Zatim će se otvoriti prozor, gde u padajućem meniju izaberemo za koji OS radimo vraćanje MBR-a i tu izaberete Windows koji koristite na računaru.

Nakon odabira sistema kliknete na „Ok“ a zatim opet kliknete na dugme „Apply“ u gornjem levom uglu kako bi se izmene primenile, kao i kada smo obrisali particije. Nakon toga završili ste brisanje Linuxa iz dual boot-a i vratili MBR te sada prilikom startovanja računara odmah će se podizati Windows bez ikakvog menija ili pitanja.

Sada jedino ostaje da onaj prostor koji je ostao „Unallocated“ nakon brisanja Linux particija, formatiramo kako bi mogli da ga koristite u Windows-u za smeštanje podataka. To takođe radimo u ovom programu lako, desni klik na „Unallocated“ prostor i zatim „Create partition“. Otvoriće se prozor kao na sledećoj slici. Naravno postoji mogućnost da „Unallocated“ prostor dodate već postojećoj particiji ali za sada neka ostane na novoj particiji.

Izaberemo da file system bude NTFS a što se tiče „Create as“ birate između „Primary“ i „Logical“ opcija sa tim što morate da vodite računa, da na jednom hard disku može biti samo 4 „Primary“ particije. Sve ostalo možete da ostavite kao što jeste i kliknete „OK“, zatim ponovo na „Apply“ dugme da primenite izmene i to je to – sada će se u „File Exploreru“ pojaviti još jedna particija koju možete koristiti za smeštanje podataka. To je to, Linux obrisan, vraćen MBR, prostor koji je zauzimao Linux sada je zasebna particija koju možete da koristite iz Windowsa.

NAPOMENA: Postupak koji sam ovde opisao sam odradio bezbroj puta kako na svojoj tako i na drugim mašinama i svaki put je bio uspešan. Ipak, želim da se ogradim od pokušavaja nekog od vas, nemojte posle mene da cimate, rekao si ovo, rekao si ono, a nije uspelo, radite na sopstvenu odgovornost jer nisam prisutan 🙂