Како то да неко и са најбољим антивирусом зарази компјутер а неко са никаквим не?

Кад год се покренула прича на неком форуму или било где који је антивирус најбољи, увек се појави доста људи који, контам истролују и који кажу да користе најобичнији Windows Defender или чак и ни њега, пусте једном у пола године скенирање неким malwarescan алатом – и чисти као суза.

Са друге стране, имате људе којима је на компјутеру инсталиран најновији лиценцирани Kaspersky или по мени најбољи бесплатни 360 Total Security (који је почео помало и да смара рекламама и fake positive алармима), који раде full скенирање једном у недељу или месец дана неким додатним алатом – а којима мало-мало….утрчи неки малвер и направи чарламу, тражећи им паре за откључавање фајлова. Како то?

Ја рецимо користим 360 Total Security и на свом приватном и на свом службеном лаптопу и не памтим кад сам видео неко упозорење да се нешто ушуњало. Пустим скенирање једном у 2-3 месеца са бесплатним Malwarebytes Antimalwareр-ом или Kaspersky Security Scan јер ми сумњиво с обзиром да обилазим разне сумњиве сајтове – никад ништа, чист ко суза.

А онда уђете у дискусију са тим „Шта ће ти то, довољан је Windows Defender“ људима…

…или испратите њихове објаве до краја у дискусијама па још испратите и њихове објаве по форумима невезано са том антивирус причом и схватите зашто им антивирус не треба: Пазе шта раде, тачно знају шта раде и шта се сме а шта не, обично су људи који се добро разумеју у Линукс иако користе Виндовс или су неки дебели системаши или су информатички образовани, формално или неформално. Интернет прегледач обавезно има неку заштиту – а и ако нема иде се само на проверене сајтове, налог који користе на Виндовсу у бар 50% случајева није администраторски, користе само проверене програме – скинуте са званичних сајтова тих програма.

Компјутер им већином служи да им заврши посао – ако програмирају ту су IDE-и, текстуални едитори, VirtualBox за тестирање, софтвер који им треба за посао и ћао здраво, нема скидања егзотичних програма и слично. Ако се иде на нет – иде се на проверене сајтове. Ако се скине нешто што смрди на сумњиво прво се фајл претресе на сајту VirusTotal.com. Autoplay је обично искључен. Ако добију линк на Фејсбуку са новим порно снимком Фејсбук пријатеља који је тагован – они том пријатељу јаве да је покупио неки вирус и да види шта ће (има овде шта може да ради) или да му је налог можда и ухакован.

Обично немају игрице на компјутеру а и ако имају или су легалне или су крековане – али проверене и игране раније. Крековани програми? Ако их има дебело су проверени и коришћени раније али обично се не иде даље од Фотошопа – ако им Фотошоп и треба уопште и понекад неки Офис пакет.

Антивирус никад није био 100-процентна заштита нити ће икад бити…ту је више као неки, шта знам, партнер који је ту да помогне колико може и колико знања има – али ако је корисник решио да бије главом о зид – ко то може спречити.

Ко су онда те особе које су магнет за вирусе упркос антивирусима и чудима? С обзиром да имам додира са трилијарду људи који ми се жале кад им компјутер забагује и да сам до сад очистио и средио једно 300 кубика компјутера мислим да сам довољно меродаван да набројим кандидате за „Вирус магнете“.

КЛИКТАЧИ

Велика већина људи – још увек. Обично нису ИТ гикови а обично и немају неко најосновније знање о раду са компјутерима и опасностима које вребају у онлајн свету и офлајн медијима – знају да постоје вируси али неће њих јер им нису занимљиви нити имају шта битно на компу. То су особе које кликћу на све и свашта, уопште не гледају шта пише на прозору по ком кликћу, већина и не зна енглески, верују да су милионити посетилац и да ће добити неки кеш „па да погледам, ништа ме не кошта“, желе да виде порно снимак који је њихова комшиница објавила на Фејсбуку, хоће да се упознају са Јеленом која је на 5км од њих и која хоће да се јебе са њима, кад стигне неки атачмент одма’ дупли клик небитно ко шаље (рецимо случај DHL фактуре који сам имао и набројао овде), било који линк или атачмент који стигне од Фејсбук пријатеља путем чета се отвара обавезно, ако изађе да је стање система грозно обавезно се кликне за System Repair како би се то отклонило и слично.

Инсталирај одма боктејебо, видиш да је систем урнисан а овај оће да помогне макар

Кликтаче ја у некој својој машти повезујем са људима који су учесници у саобраћају и апсолутно су равноправни са свима на путу али не гледају ни леви ни десни ретровизор, нити баце поглед преко рамена како би покрили мртви угао – већ кад скрећу само смотају и аукурац, улете ти у траку и исеку те, па ако закочиш – закочиш, а ако не – нема везе, чукање, шта сад. Свирао им или их псовао мајку ненормалну (што ја обично радим) њима исто срање, не узбуђују се 1%. Мигавац дају кад су већ скренули, са паркинга се испаркиравају на „нека укочи ако налети на мене“ и обавезно ноћу упаљена дуга светла.

Ако и имају антивирус или је неки AVG са истеклим дефиницијама, или је неки крековани NOD или Kaspersky који и нема дефиниције вируса или је неки антивирус који уопште и нема заштиту у реалном времену: „Имам овај Malwarebytes Antimalware што си ми реко да је добар а опет сам се заразио, појма немаш!“.

Тим истим кликтачима обично је и телефон проблематичан јер им је кад су били на неком сајту изашло упозорење да им је батерија на телефону претрпела велика оштећења која могу бити решена ако се инсталира неки софтвер који ће то да испегла – што су они у урадили.

Кликтачи су главна група мамаца за вирусе јер су велика већина и даље, у склопу су свих наредних група и представљају 99% лаких мета. Класичан кликтач обично нема ни основе знања из ИТ безбедности, зна да постоје вируси – али није проблем јер неће то њих – а и ако хоће ту је неки Ацин син из комшилука који ће да се јебава са вирусима за сок и кафу доживотно или док не нађе девојку.

ПОРНИЋАРИ стари

Кроз рутер им прође у просеку 4GB порнића дневно и на XXX сајтове се иде без икакве заштите над браузером, обавезно се одговара на чет поруке комшинице која је на 5км од њих, обавезно се гледају рекламе за повећање пениса природним путем и слично. По обичају кликну на један линк – отвори им се још 5 background страница, нема заштите од redirect линкова, нема NoScript-a, нема ништа. Ако којим случајем порниће скидају са торента уопште не региструју да се порнић који скидају зове HornyMilfs.exe и да је величине 125KB.

Ако на неком сајту изађе да треба да инсталирају најновији flash player они ће га инсталирати да би гледали нићпоре, без обзира што тај flash player скидају са адресе http://187.252.блабла.га

Можда вам буде занимљив текст: Kako se zaštititi dok gledate porniće na internetu?

ГЕЈМЕРИ И DOWNLOAD-NEXT-NEXT-FINISH КОРИСНИЦИ

Људи који инсталирају игрице до последњег процента слободног простора диска – али обавезно нелегалне игрице, скинуте са торента или Warez-а, или са DVD-ја који донео комша. Све што се понуди кроз те игрице – инсталирај, а антивирус обавезно гаси јер неће да се инсталира Patch/Crack за игрицу јер га смарач стално брише и мисли да је заражен – а није. Једном угашени антивирус више и не пале, да им не би сметао док играју игрице.

То су корисници који у потрази за било којим програмом, драјвером или било каквим софтвером – скидају са нета све што слути на то што им треба и инсталирају по аутоматизму без да проверавају шта су скинули и да ли је сумњиво и да ли је сајт са којег скидају софтвер званичан или легалан. Треба им Мајкрософт Офис – скинуће га однекуд и инсталирати, шта ту има да се не зна. Треба ли им неки freeware или драјвер – скинуће га са неког сајта преко downloaderа тог сајта…за неупућене, downloader је програм који се скине са тог сајта а који онда наводно скида оно што си затражио…на теби је да верујеш да је то – то.
Драјвер – обавезно неки driver-detective-downloader.exe који ће наћи који драјвер фали – јер скидање драјвера за сајта произвођача је за сисице.

ОНЛАЈН ФИЛМОФИЛИ

То су особе које гледају филмове ливе преко интернета, тако што укуцају на Гуглу назив филма, овај их баци на неки filmovionajn.tk сајт који им каже – да бисте гледали филм морате да инсталирате ту-и-ту-јаву-ево-линк, тај-и-тај-плејер-ево-линк, тај-и-тај-видео-кодек-ево-линк, „тај-и-тај-додатак-за-браузер-ево-линк“ и тек кад инсталирате то што они траже – можете да гледате филм…ако филма уопште и постоји.

Сем филмофила у ову групу спадају и родитељи који јуре онлајн Пепу Прасе и остале цртаће за децу – па „Тражио ми да инсталирам неку Јаву пре гледања“ – само што то није јава са java.com него је нека „прилагођена“ јава или ко зна шта. После инсталације те „јаве“ у браузеру почињу да се појављују разне рекламе на било ком сајту – али то је ваљда ОК.

Дакле није најмеродавније уопште причати више о томе који је антивирус најбољи а који не – отприлике сви су антивируси исти ако пазиш шта радиш или те боли уво за све. Дакле све зависи од самог корисника и његовог понашања на компјутеру као и од тога колико је информатички образован.

Можда ће ти бити занимљив и тест: Имаш ли макар основно знање потребно за рад на компјутеру?

Моја препорука ће увек бити АНТИВИРУС ЈЕ ОБАВЕЗАН НА ВИНДОВСУ без обзира на степен информатичке писмености – све и да сте Бил Гејтс лично…зашто? Увек ће се наћи неки Владимир из Москве или Украјине који ће наћи начин да ушприца злонамерни код на неки легитимни сајт који често посећујете – па зашто онда ризиковати? ОК, можда ће и Windows Defender то детектовати, али ја ипак више волим неке мало „модерније“ бесплатне антивирусе, а и могу – ако је баш фрка та два да раде и у пару, неће много то оптеретити систем.