Koji laptop da kupim? Večna dilema

Kad me neko pita: „Koji laptop da kupim?“, obično konverzacija krene u ovom smeru:
– A koji ja lek da kupim?
– Što šta ti je, jel te nešto boli?
– Ma to je nebitno. Reci mi koji lek da kupim?

Poenta priče da je prvo vi morate sami sa sobom da se dogovorite za šta vam taj laptop treba. Šta ste mislili da radite s njim? Da li vam treba za poslovnu primenu ili za kućnu ili pak želite da pikate najnovije igrice?

Konkretno, ja uvek kao marke preporučujem ovim redom, jer se najbolje pokazaše što se tiče stabilnosti kod korisnika, ali opet to ne znači da su ostali brenodovi loši:

 1. Lenovo
 2. Asus
 3. Tošiba
 4. HP (Ha-Pe, biznis modeli)

Dakle bi bila neka preporuka što se samih brendova tiče, a sad, dalje vi morate da skockate u glavi…laptop od 400 evra ili laptop od 4000 evra?

Ja ću pokušati da vam pomognem oko odabira komponenti, a vi idite na neki od domaćih sajtova koji nude pretragu po delovima računara pa odaberite sebi onaj za koji mislite da je OK na osnovu pravilnog odabira komponenti

Hard disk

Hard disk služi za skladištenje podataka, kako vaših ličnih tako i sistemskih. Veličina i tip hard diska koji vama treba zavise od:

 • Koliko ćete podataka čuvati na hard disku?
  Operativnom sistemu, ako pričamo o Vindovsu treba minimum 80GB za ugodan rad i na to dodajte procenu koliko će vama trebati dodatnog prostora za programe, igrice, vaše fajlove. Ako ćete tu čuvati filmove, muziku, imati instalirano milion igrica, ako ćete imati tonu fotografija visoke rezolucije trebaće vam hard disk od minimum 1TB.
  Ako nećete čuvati filmove (a ne vidim logiku zašto bi na hard disku čuvali filmove koje ste odgledali) i nećete imati više od 20.000 pesama uz fotografije rezolucije od 12MPx, hard disk od 500GB vam završava posao.
  U principu, kod velikog broja korisnika dovoljan je hard disk od 750GB. Recimo moj laptop ima hard disk od 750GB a na njemu je zauzeto jedva 300GB.
  Sve u svemu, nikad ne znate kad će zatrebati, tako da nemojte uzimati hard diskove manje od 500GB a i cena se ne razlikuje mnogo između hard diska od pola i hard diska od 1TB.
 • Da li vam je brzina bitna?
  Na brzinu utiče više faktora na računaru ali što se hard diskova tiče, ja ću da izdvojim tip hard diska i brzinu obrtaja.
  Tip diskova koji se najviše trenutno koriste jesu SSD (Solid State Drive) i HDD (Hard Disk Drive).

  • HDD (hard disk drive) su standardni hard diskovi sa pokretnim delovima (mehanični diskovi) i njihovu brzinu određuje brzina obrtaja i bafer memorija (postoje i drugi parametri ali da ne smaram njima) s tim što prodavac obično barata sa brzinom obrtaja hard diska kad vas pita za brzinu tako da vas neću opterećivati baferom.
   • Brzina obrtaja: Standardne brzine obrtaja koje su najviše u opticaju što se potrošačkih laptopova tiče trenutno su 5400 obrtaja u minuti (oznaka: RPM – Rotations Per Minute) i 7200 RPM. Ove hard diskove od 7200 obrtaja između ostalog krasi i viša cena, dok se ovi od 5400 trenutno vode kao standard kad su laptopovi u pitanju.
    Dakle, ako ste standardni korisnik OK je da uzmete hard disk od 5400 obrtaja. Ako biste da ipak imate brže čitanje i pisanje podataka na računaru i voljni ste to da platite ali vam je SSD preskup, onda izaberite hard disk sa 7200 obrtaja u minuti.
  • SSD (Solid State Drive) jeste noviji tip hard diska (svi ga neispravno zovu hard disk, HDD je hard disk, ovaj se pravilno zove SSD disk) koji nema pokretne delove što znači da je brži nego HDD, troši manje energije što znači da će vam baterija na laptopu trajati duže, ne proizvodi nikakvu buku i nema ono smaranje sa usporenjem zbog fragmentacije (dakle ne morate malo-malo da radite defregmentaciju).
   Ono što izdvaja SSD te odbija od korišćenja je još uvek velika cena, tako da se korisnici koji žele da dobiju na brzini a da ih ne bole uši od cene većinom odlučuju na varijantu da imaju kombinovano SSD od recimo 80GB na koji bi koknuli operativni sistem i jedan HDD na kome će čuvati svoje podatke.
   Da bih vam dočarao koliko dobijate na brzini upotrebom SSD diskova reći ću vam ovako:

   • Vindovsu 8.1 je u proseku potrebno oko 40 sekundi da se startuje sa HDD. Sa SSD mu treba upola manje.
   • Da prekopirate fajl od 2GB na HDD u proseku vam treba oko 60 sekundi. Da taj isti fajl prekopirate na SSD vam treba u proseku 25 sekundi

Da skratimo priču….

 • Ako vam treba veliki kapacitet hard diska jer biste svašta nešto da čuvate na kompu i ne ložite se nešto na velike brzine kopiranja i startovanja računara, buku, toplotu već vam je ono standardno ok…kupite laptop sa HDD-om od jednog terabajta i završite posao (nemojte HDD manji od 500GB).
  Cena: Tošibin 2.5“ HDD od 1TB košta oko 70 evra
 • Ako želite da imate ultra brzu mašinu i bole vas uši za cenu, kupićete laptop sa velikim SSD diskom i završiti priču.
  Cena: Samungov 2.5“ SSD disk od 1TB košta oko 600 evra
 • Ako želite da imate malo brži sistem a ne daju vam se ludačke pare za računar kupićete recimo laptop sa SSD diskom od 120GB i HDD-om od 1TB.
  Cena ove kombinacije:oko 160 evra

Možda će vas zanimati i: Tabela kapaciteta (gigabajt, terabajt…)

RAM (memorija)

RAM jeste jedna od najjeftinijih komponenti jednog računara i o njemu neću mnogo da davim jer sam već pisao ovde ranije pa ko želi nek pročita.

Ukratko, ako možete, uzmite laptop sa 4 i više gigabajta RAM-a a ako niste baš pri parama onda može i onaj od 2GB mada izbegavajte. RAM uveliko utiče na brzinu računara i sem njegovog kapaciteta na performanse računara utiče i frekvencija memorije tako da ako možete birajte laptopove sa višim frekvencijama RAM-a, ako uopšte i imate taj info na specifikacijama laptopova u prodavnici.

Da skratimo priču:

 • Ako ćete laptop da koristite ponekad, malo Fejs, malo muzika, malo filmovi, igrice samo neke matore ili onlajn tipa Farma….možete uzeti i laptop sa 2GB memorije ali gledajte da ipak ima 4GB RAM-a (ram je jedan od jeftinijih delova računara pa nemojte baš na njemu da štedite)
 • Ako ste poslovni korisnik, internet zavisnici (pa otvarate >10 tabova po pretraživačima), ponekad igrate igrice ali ne one najnovije, ne pokrecete više programa od jednom i koristite laptop za muziku, filmove, čet….uzmite laptop sa minimum 4GB, najbolje 6
 • Ako ste gejmer, koristite specifične programe tipa AutoCAD, Photoshop i ostale specifične programe…od 8GB RAM-a pa naviše

Cena:
2GB RAM – oko 25 evra
4 GB RAM – oko 45 evra
8 GB RAM – oko 90 evra

Grafička kartica

Ako ste gejmer onda nVidia ili ATI grafička (bolje nVidia ako možete da birate) kartica sa minimum 2GB sopstvene memorije. Ako niste gejmer, može i integrisana Intelova HD2000 pa nadalje (najbolje HD3000 pa nadalje)

Ovde ne mogu navesti cenu jer se kartice kao kartice ne prodaju odvojeno, već su obično hibridne, odnosno na laptopu imate i integrisanu karticu i neintegrisanu….pri čemu vam se neintegrisana sama aktivira kad startujete neki zajebaniji proces (tipa video igrica, video rendering i slično), ali ima i onih sa isključivo neintegrisanom karticom s tim što koštaju bogaoca.

Ako imate integrisanu karticu ona će vući memoriju iz vašeg RAM-a, čisto da znate, tako da ako okinete neku fensi igricu kojoj treba 1GB memorije da bi radila, ta memorija će vam biti odbijena od vaše RAM memorije…a ako ste se stisli za memoriju pa uzeli laptop sa 2GB RAM-a, sve će biti sporo dozlaboga jer će se podaci umesto u brzu memoriju pisati i čitati na hard disk koji je mnogo sporiji.

Kao što pretpostavljate, laptopovi sa nVidia ili ATI su skuplji nego oni iste konfiguracije ali sa integrisanom grafičkom karticom.

Ukratko

Gejmer:

Procesor minimum i7 od 2.4GHz pa nadalje, RAM – minimum 8GB najbolje 12 i više, grafička kartica – nVidia sa minimum 2GB sopstvene GDDR5 memorije, hard disk – 1TB pa nadalje + jedan SSD od bar 240GB.
Morate obratiti pažnju i na veličinu displeja kao i na njegovu rezoluciju jer i oni moraju biti dovoljno veliki kako bi „podmirili“ tražnju igrice a bogami morate obratiti pažnju i na samo hlađenje.

Cena laptopa – od 1000 – 4000 evra

Poslovni korisnik:

Pro serije laptopova, najbolje Lenovo Thinkpad serija. Laptop bi trebalo da bude izdržljiviji i da ima bezbedonosne sertifikate (Lenovo laptopovi ih imaju) koji garantuju rad na određenim temperaturama, otpornost na vibracije (truckanje u prevozu npr), prašinu i ostale „parametre“ i što jaču bateriju zbog putovanja.

Ovi laptopovi treba da traju duže od gejmerskih ali i kućnih te se nemojte iznenaditi ako vidite laptop ovakvih karakteristika sa duplo manjom cenom u nekoj home verziji laptopova.
Trebate uzeti u obzir i težinu laptopa zbog putovanja. Praksa je da poslovni korisnici kupuju 13-toinčne laptopove jačeg hardvera s tim što uz takav laptop uzimaju i takozvani „docking station“ koji im je fiksiran u kancelariji a na dock nakačen monitor veći od 19“, štampač i ostala periferija.

Procesor – minimum i3 najbolje i5, RAM – minimum 4GB, grafička kartica – može i obična integrisana ali bar da bude Intelova HD4000, hard disk – minimum 750GB

Cena laptopa – od 500 – 2000 evra

Kućni korisnik:

Kućni korisnik kome laptop treba samo za fotke, gledanje filmova, slušanje muzike, igranje nekih lakših onlajn igrica sa Fejsa…ali prvenstveno i najviše samo za surfovanje netom.
Procesor minimum Pentium sa 4 jezgra I NIKAKO INTEL CELERON!!!, memorija 4GB (može i 3 ali nemojte ispod tri kad vas molim), grafika Intelova integrisana, hard disk minumum 1TB (za skladištenje bogaoca muzike, fotografija, filmova i slično). Obratite pažnju i na portove, trebalo bi da imate minimum 3 USB porta ali i HDMI priključak za slučaj da želite da povežete laptop sa televizorom (može i VGA ali bolje HDMI port).

Cena laptopa – od 350 – 700 evra
Primer jednog solidnog laptopa za ove namene koji košta 380 evra.

Ovo su neke osnovne tačnije glavne stvari na koje trebate obratiti pažnju ali postoje i druge manje bitne ali opet bitne stvari koje nisam naveo, kao što su rezolucije displeja, potrebni portovi, rezolucije vebkamerice, laptop sa ili bez preinstaliranog operativnog sistema, baterija (koja je tek priča za sebe), koji operativni sistem, da li možda Apple računar, tipovi displeja i slično.

NAPOMENA: Cene se odnose na datum 14/12/2014 kad je ovaj tekst pisan