Oprez kad potpisujete ugovor o korišćenju fiksnog telefona sa SBB-om ili bilo kim!

Pisao sam svojevremeno o javnom i na internetu dostupnom svima telefonskom imeniku Telekoma Srbije kojeg koriste razni prodavci električnih ćebića i usisivača, besplatnih putovanja na more, filtera za vodu, ima li nekog starijeg u kući sa kim možemo da razgovaramo, prodavaca dezinsekcionih preparata i raznih ostalih spam-govnarija koje možete očekivati na fiksnom telefonu (evo linka ovde kako da se odjavite), sada to isto imate i od strane SBB-a koji ima svoj javni imenik i svoju fiksnu telefoniju u okviru nekih paketa.

Na SBB-ovom sajtu imate javni imenik fiksnih telefona njihovih korisnika a fiksni telefon imaju oni koji su se prijavili na tu uslugu i potpisali ugovor. Citiram: Javni telefonski imenik korisnika SBB fiksne telefonije sadrži podatke korisnika koji su se prilikom potpisivanja ugovora za uslugu telefonije ili Trio paketa pisano saglasili da njihovi podaci budu uneti u javni telefonski imenik.

Dakle kad ste potpisivali ugovor, a šansa je 1 prema 100 da ste ga celog pročitali i protumačili, stajala je i ova klauzula da ste saglasni sa objavom vaših podataka na njihovom sajtu u javnom imeniku, te je tako vaš telefon dostupan javno i spamerima i malicioznim korisnicima koji mogu proveriti da li ste kući onda kad ste recimo objavili na Fejsbuku fotku sa mora. Ne znam da li vam ovo treba u životu, ali kontam da ste onome kome treba vaš fiksni telefon javili na neki drugi način koji je broj, Vajberom, Fejsbukom, imejlom, preko mobilnog, SMS-om…a i realno – koliko uopšte često i koristite fiksni pored svih ovih ostalih načina komunikacije?

Ne znam tačno koja je sad procedura u SBB-u kad je u pitanju odjavljivanje sa te usluge ili brisanja iz imenika, ali pretpostavljam da je prvi korak kao i kod Telekoma cimanje njihovog korisničkog centra (telefonom na 19900) – a s obzirom da je tu teško ikada dobiti ikoga (što je moje lično iskustvo), probajte sa cimanjem na Tviteru (profili @mojsbb i @SBBsupport) ili putem imejla na info@sbb.rs.

Inače, po meni, svaki javni telefonski imenik koji je vezan za fizičko lice – treba biti zakonom zabranjen bez obzira da li je taj neko dao ili nije dao pristanak na ovaj ili onaj način. Šta ima koji moj iko da traži vaš broj fiksnog telefona po javno dostupnim mestima pored toliko drugih načina za kontaktiranje – sem naravno ako nije prodavac nekih spam sranja? Znate li nekog od poznanika ili nekog od nečijih poznanika – a da je našao vaš fiksni telefon na ovaj način?

A inače, nevezano sa ovom pričom nego generalno kad su u pitanju te forice iz ugovora koji ima milion klauzula i bilion listova za čitanje pa se može poturiti svašta u njega…jer ko će to da čita – kao i brzinskog potpisivanja, uvek se setim Saut Parka i epizode „HumancentiPad“ gde lik brzinski prihvatajući licencni ugovor koji je došao sa ažuriranjem Ajtjunsa…jer „šta tu može krenuti po zlu“ daje odobrenje Eplu da mogu da rade sa njime šta žele – te na kraju završi….pa bolje da ne znate šta mu biva zašiveno za šta i kome (ko želi da zna neka progugla)…