Starudija koja se da iskoristiti

Imam odlične, za moj ukus možda i zvučnike sa savršenom zvukom koje sam pre XXX godina platio 50€ – volim reći jedna od najboljih „tech“ investicija u životu ikada. Radi se o 2.1 zvučnicima Microlab FC-330. Dosta dugo sam ih koristio 24h/dan, bili su nakačeni na moj kompjuter (za mlađu raju, kućište ono kockasto u koje se ubadala tastatusa, miš, monitor)…onda su došli klinci, problemi sa prostorom po kući – PC dobio Linuks Mint i otišao je nekom drugom u ruke kao poklon jer meni više nije bio upotrebljiv (dva giga RAM-a mi više nije završavalo posao) a ja sam kupio laptop. Laptop ko laptop, retko kad je na jednom mestu, tako da su ti zvučnici retko kad bili utaknuti u laptop… Dakle, jedno 2 godine su više skupljali prašinu nego što su se koristili od čega zadnjih pola godine se nisu ni koristili uopšte – jer nije pogodno uz šetajući laptop i probleme sa prostorom.

Telefon LG-G2, svojevremeno flegšip model i dalje odličan – ali je zahvaljujući, otprilike, trocifrenom broju padova ostao bez slušalica, jednom mu je menjan displej za 60€ jer je bio polomljen ali je telefon opet ispao i opet je trebalo promeniti displej i to opet keširati 60€…od te priče se odustalo, uzet je telefon za dinar a ovaj je ostao da skuplja prašinu dok se ne skupe pare za novi servis – što je uz par dece od kojih je jedno školsko, Puntića napravljenog 98-e, kućnih kvarova i ostalih zevzeka skoro pa nemoguće. Displej je vidljiv samo na jednoj četvrtini ekrana a tačskrin radi normalno – mada moraš da ubadaš na slepo.

U kući nedostaje muzike i pade mi na pamet da uparim ta dva.

LG ima 3.5mm džek, vidi mu se četvrtina displeja, nema Gugl Plej nalog i katastrofa bi bila da se čovek uloguje jer se ne vidi šta se kuca.

Isprobao sam na svom Meizu telefonu skoro sve VNC servere za Android – ponuda je pakao, skoro ni jedan ne radi kako treba – jedini koji radi koliko toliko dobro je program Remo Droid. Skinuo sam ga kod sebe, putem programa ES File Manager sačuvao apk fajl tog programa, prekopirao ga preko USB kabla na LG i pokrenuo…i onda paralelno radio na LG-ju na kom se vidi 1/4 displeja i mom telefonu na kom se vidi sve – kako bih odokativno provalio gde otprilike treba da kliknem i kako da mu dam root privilegije.
Uspeo, pokrenuo, nakačio se daljinski na telefon putem TightVNC-a…ali ovaj program ima taj problem da za svaki login moraš da daš dozvolu na LG-ju, što mi ne pije vodu.

Kad sam dobio daljinski pristup telefonu – posao je takoreći završen, sa svog kompjutera sam napravio Gugl Plej nalog i instalirao TeamViewer Host i QuckSupport addon za LG, napravio TeamViewer nalog, dodelio LG u „Moje kompjutere“ i sad mogu LG da otvorim na mom Meizuu kao da sam na njemu – i radim najnormalnije kao da sam na tom telefonu lično…istina, jeste slika malo lošija ali neću provoditi u cugu više od par minuta na tom telefonu…samo da pustim muziku i pojačam i ćao.

Dalje, instalirao TDI Radio, Naksi Radio, TuneIn radio i ostale aplikacije za slušanje radio stanica preko neta, prebacio na telefon neku mp3 muziku…zvučnike ubo u 3.5mm audio džek – i sad imam ultrakvalitetnu Wi-Fi mini liniju i radio uređaj od kojih samo zvučnici zauzimaju mesto – nema laptopa, personalnog kompjutera ili bilo čega ostalog…telefon je zgužen negde iza zvučnika da se ne vidi…tako da je zbun svima koji vide da šiba muzika sa zvučnika – a nigde nikakve linije, laptopa ili kompa.

Ako zatreba neka muzika sa YouTube-a pustiću daljinski YouTube i koju hoću muziku i to je to. Pojačavanje i smanjene zvuka radio sa mog telefona na ovom telefonu. Savršeno upotrebljena starudija.

Ovo bi isto moglo da se uradi sa bilo kojim Android telefonom koji je spreman za bacanje jer ga je nasledio novi i jači. Sve što treba jeste stotinak megabajta za ove aplikacije, 3.5mm džek na telefonu i to je to….i naravno, zvučnici koji vam više i ne trebaju…tako da kad budem popravio ovaj LG-G2 nakačiću na zvučnike moj starinski LG Optimus One koji sad vredi 5€ i eto muzike za ceo dan.