Stvari koje trebaš da znaš ukoliko planiraš da studiraš informatiku

Računari, mreže, operativni sistemi, hakovanje… Kada se nađeš u trenutku kada se trebaš odlučiti šta da studiraš, nekako se čini lagano izabrati informatiku / računarstvo. Da se ne lažemo, glavni razlog za to jeste vjerovatno to što ćeš i dalje da radiš ono što si i do sada radio (tj. da visiš za računarom po cijeli dan), samo što ćeš sada da imaš i opravdanje za to ponašanje (treba mi nešto za školu).

Ako si se pronašao u prvom paragrafu, na pravom si mjestu. Međutim, situacija (pogotovo na našim prostorima) i nije toliko bajna kada je ovo polje u pitanju, što ću pokušati da objasnim ovim tekstom.

Studiranje informatikeSavladaj engleski

Prva i osnovna stvar koju moraš da shvatiš jeste da si bez engleskog niko i ništa. Bez engleskog, tvoje znanje će se bazirati isključivo na znanje koje ti prenesu drugi, a to ti nikako neće biti dovoljno.

Osoba koja zna dosta o računarima nema vremena da uči nekoga novog svemu što zna, a osoba koja bude htjela da podijeli sa tobom znanje u velikoj većini slučajeva nema dovoljno znanja.

E sad, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika… opet si niko i ništa, jer ga znaju i 99% ostalih koji se bave informatikom. Dakle, da se ne zavaravamo, engleski je obavezan. Pod ovim ne mislim da moraš da ga pričaš perfektno, ali moraš da ga razumiješ perfektno, i dok čitaš i dok slušaš osobe koje pričaju na engleskom.

Dakle, od malih nogu, engleski u ruke. Gasi subtitle-ove dok gledaš filmove i serije i ni slučajno ne dozvoli da ti sistem bude na našem jeziku.

Nikada nećeš naučiti sve o računarima

Ovo moraš odma da razgraničiš sebi u glavi. Nikada nećeš savladati sve o računarima. Informatika je preširok pojam i konstantno se razvija. Uvijek ćeš pronaći neke nove stvari koje trebaš da savladaš, što me dovodi do sljedeće tačke.

Pročitaj i neke ne tako dobre stvari koje te mogu zadesiti u IT sferi

Školski sistem te neće puno naučiti

Ako hoćeš da bude nešto od tebe, pripremi se da provedeš sate i sate obrazujući se sam. Pošto čitaš ovaj tekst, pretpostaviću da imaš računar koji ima pristup internetu. Ukoliko pored toga savladaš i engleski, imaš sve prerekvizite potrebne da se obrazuješ sam.

U srednjoj školi, pa čak i na fakultetu, konstantno će te učiti stvari koje i inače treba da znaš, međutim koristiće prastaru tehnologiju. Da navedem primjer: ja sam u srednjoj školi učio da programiram u Visual Basic 6.0 programskom jeziku koji je izašao 1998. godine. Dakle, taj programski jezik je bio aktuelan kada sam imao četiri godine (nekoliko mjeseci je stariji od mog brata).

U školi ćeš većinom učiti teoriju. Potrebno je da se raspitaš malo o zadanoj temi da bi shvatio širu sliku i da bi shvatio koja je zapravo poenta te teorije.

Dalje, ukoliko stvarno želiš da studiraš informatiku, potrebno je da shvatiš da je to polje koje se konstantno razvija. Ukoliko jedan dan provedeš ne učeći ništa, već si u zaostatku. Informatika je polje koje ne možeš da prestaneš da učiš kada završiš školu. Prema tome, zajebi diplomu, internet u ruke i uči iz dana u dan.

Nikada ne popravljaj računare besplatno

Da bi popravljao računare po komšiluku, potrebno je da znaš samo par stvari. Trebaš znati instalirati operativni sistem (nauči kako instalirati Windows XP i Windows 7) i nabacati na njega neki osnovni set programa (tipa Office i antivirus).

Ukoliko bude trebalo da zamijeniš neki dio, ne brini se, sve što trebaš da znaš jeste kako izgleda RAM, grafička i ostali dijelovi kućišta i kako koji dio ode, tako ga ti mijenjaš novim. Pripremi neki manji usisivač jer ti garantujem da ćeš u 100% slučajeva trebati i da očistiš unutrašnjost kućišta. Obično se u kućištima nakupi toliko prašine da ne možeš ni da prepoznaš njegove dijelove kada ga otvoriš.

Popravljanje racunara

Uči se na svojom kućištima. Garantujem da tvoji roditelji imaju poznanike koji imaju stara kućišta koja ne rade. Sakupi ih nekoliko i sastavi jedno kućište koje radi.

Nakon toga, već ćeš polako da stekneš neku reputaciju po komšiluku i krenuće da ti donose svoja kućišta. Ovdje nastaje problem. Nipošto, ali nipošto nemoj da ih popravljaš bez da tražiš nešto za uzvrat. Čak ni ako ti je prvo kućište koje si popravio. Traži makar čokoladu da ti daju ako si premlad da tražiš pivo jebiga. Dakle, zajebi to što su prijatelji od tvojih roditelja, nisu tvoji prijatelji.

Zaključak

Informatika je vrlo teško zanimanje i trebaće ti dugo vremena dok ne počneš da zarađuješ. U međuvremenu te čeka dosta stresa. Razmisli dva puta, jer ti ova odluka može okrenuti život u ne baš toliko pozitivnom svjetlu.

Ukoliko želite i vi da podelite sa zajednicom svoja iskustva, zapažanja, razmišljanja, uputstva ili bilo šta vezano za IT - dobrodošli ste na Kompjuteraš blogu. Više na ovom linku