Utisci o dva servisa laptopova – jednog najvećeg i jednog manjeg

Klinac polio sok po tastaturi laptopa, neki tasteri nisu radili neki jesu, bacio sam se na traženje nekog polovnog kompjutera za kuću a u međuvremenu rekoh daj da vidim može li se popraviti ovaj laptop nekako, pa ako može neka on postane laptop za klince.

Radi se o dosta matorom laptopu ali solidnih karakteristika – Asus X552VL sa i5 procesorom, 8GB RAM-a i pojačan SSD-om na kojem je operativni sistem. Pre dalje priče napominjem da ovo nije sponzorisana objava te da niko ništa ovde nije platio ili znao o objavama, što bi se reklo – besplatna reklama zadovoljnog i nezadovoljnog korisnika. U naslovu stoji minimalistički i gzipovani naziv „servis laptopova“ a zapravo se u oba slučaja radi o servisima koji servisiraju razne vrste IT opreme, ne samo laptopove nesrećne.

Prvi pik na draftu je bio jedan od najvećih servisnih centara kod nas, Nepo Sistem, koji je ovlašćeni servis za dosta modela i prodavnice kod kojih ste kupili laptopove upućuju na njega ukoliko se uređajima desi nešto dok su u garanciji a i plus sam kod njih sam radio godišnje čišćenje što je bio uslov produžene garancije od 5 godina. Kontam, imaju sigurno bogaoca i rezervnih delova i to će brzo da završe.

Servis broj 1: Poznati i veliki Nepo sistem

Batajnički drum, Nepo sistem, eto mene, na prijemu ne-serveriser – što je OK, dobar dan – doneo sam laptop da mu se zameni tastatura jer poliven sok po njoj.

  • OK, naši serviseri će da pregledaju i poslaće vam ponudu da prihvatite ili ne, ako ne prihvatite plaćate dijagnostiku koja košta 1800 dinara….OK?
  • OK.
  • A koliko će otprilike potrajati dok ne dobijem ponudu?
  • 5-7 radnih dana.

Posle 5 dana, eto ponude koja glasi, od reči do reči…

Cena za gornji poklopac sa tastaturom i tačpedom je 31.000,00 RSD sa PDV-om, očekivani rok za nabavku je približno 15 dana. Cena zamene delova je 1.500,00 RSD sa PDV-om. Dijagnostika 1.800,00. Garancija na deo je 3 meseca. Na uređaju je potrebno uraditi servisno čišćenje od tragova polivanja sa matične ploče. Cena čišćenja je 1.500,00 RSD sa PDV-om.

Dakle, kad se sve sabere i oduzme, na laptopu starom više od 5 godina i vrednom manje od 300 evra, cena zamene tastature će me koštati oko 36.000 dinara tj ~300€ i na popravku ću pored ovih 5 dana čekati još 15 dana i dobijam garanciju na ugrađen deo od 3 meseca. Ništa, hvala, nisam zainteresovan, kad mogu da dođem da platim dijagnostiku i uzmem laptop…uzeh, doviđenja i prijatno.

Ma OK, spreman za otpis, poskidaću delove sa laptopa i bačiti ih na Limundo ili KupujemProdajem bar da imam za sok no hajde još jednom da probam sa još nekim servisom ‘ nisu valjda ovi jedini, što bi se reklo – vidi drugo mišljenje pre nego ti kažu da umireš za dva meseca….bačih se na Gugl sa „laptop servis“ pretragom, dobih nekih 5 servisa, pustih mejl svima sa opisom problema i serijskim brojem uređaja, od njih 5 – troje odgovorilo nešto generički, četvrti pustio mejl da ih nazovem kako bi se dogovorili i tu otpao odmah iz dalje priče.

Odlučih se za peti servis koji mi je i prvi odgovorio, ali i dao najviše detalja i mogućih opcija kroz mejl kad je u pitanju servis kao i varijacije cena koje mogu da očekujem, koliko će se čekati ukoliko ovo ukoliko ono i slično….ali i da ukoliko nisu u stanju da oprave laptop – ne plaćam ništa, nikakve dijagnostike i pičke materine. Ovo poslednje je meni ujedno čist signal da znaju ako ne sve a ono bar ogromnu većinu da poprave – jer bi bankrotirali na ovim „trial“ periodima i izgubili bogaoca vremena na raznorazne slučajeve…

Servis broj 2: Nepoznati i mali Laptop Ekspert

Servis imena Laptop Ekspert (vebsajt laptopexpert.rs) nikad čuo do tad, vidim na sajtu da se nalaze na dve lokacije (Zeleni venac i Novi Beograd) pa kontam da možda i nisu tako mali, sajt malo zastareo ali dosta informacija, pa šta sad, ne mogu ništa da izgubim….da ne davim mnogo…

Pariske komune 53, Novi Beograd, Laptop Ekspert, dobar dan, dobar dan, na vratima me dočekao serviser, seda, pa šta je bilo, pa klinac mi prosuo sok po tastaturu, ja vadim laptop iz torbe a on čim je video laptop u mojim rukama – odmah iz rukava…

  • Kod ovog modela laptopa je tastatura prikačena za poklopac plastičnim nitnama što može biti problem, ali ne brini ništa, sve ćemo da sredimo…
  • Za koliko ću otprilike znati da li može ili ne, i kakva je situacija?
  • Sutra a možda i danas.
  • A jeeeeesteeeeee

Ništa, ostavim laptop, sednem u Puntića i odem kući, sutra ujutru poziv….

  • Imamo polovnu tastaturu na stanju i možemo da je ugradimo sutra ujutru a ako ne želite polovnu možemo da naručimo novu i biće kod nas za 3 dana kad ćemo je i ugraditi. Cena sa ugradnjom polovne je 4.000 dinara (~33€) a nove je 6.000 (~50€). Garancija na ugrađen deo je 6 meseci.

Prihvatih da mi se ugradi polovna jer je meni bitno samo na ovom matorcu od Asusa radi tipkanje i briga me da li su slova izlizana, neki taster ogreban ili šta ti ja znam. Ležem uveče, ali se mislim – ma daj, kad nisu mogli oni tamo, šta može tek ovaj mučenik.

Dođe i taj „sutra ujutru“ – čovek me zove na mobilni i veli da mogu da dođem po laptop, tastatura ugrađena, sve je namešteno i radi odlično a plus je sredio i neke sitnice koje nisu bile vezane za ovo pa čak i dodao neke šrafove koji su nedostajali ali i malo bolje fiksirao SSD koji sam postavio na mesto DVD drajva i još ponešto….sve za 4.000 dinara!

Dakle…bukvalno u roku od 48 sati od kako sam laptop ostavio u servisu me je dočekao sređen i ispravan laptop sa duplo većom garancijom i sve sam platio 8 puta jeftinije. Ispostavilo se dakle i da nije bilo potrebno čišćenje matične ploče, što mi implicira da su ovi prvi hteli i da naplate nešto što nije bilo nepotrebno. Ugrađena tastatura, iako polovna – ne vidim izlizana slova ili šta ti ja znam. Sve je kao što je bilo…uz osmeh i bez dranja po džepovima.

Kako ja lično vidim situaciju?

Ovi prvi su, ja nešto razmišljam, bili najverovatnije u fazonu…ma daj bre, ma ko će da se drka sa ovim nitnama i pičkama materinama – imamo mi i drugog posla…a i vidi, mator laptop neka kupi drugi, rebni mu neku cenu da sigurno odustane i da se ne cimamo sa tim i paljba, neka se otvori za novi laptop a nama plati ovo što smo otvarali ovu kantu, a i čini mi se da ovi prvi i nešto ne vole lemilicu već forsiraju liniju manjeg otpora….umesto lemilice promeni deo, ćaozdravo rođače!

Ovi drugi su bili najverovatnije u fazonu…pa čim nam je čovek doneo laptop mora da mu nešto znači i želi da ga popravi iako je mator – naš posao je da to popravimo, nema tu neke filozofije. Ako baš ne možemo da popravimo laptop – nikom ništa.

I dakle šta dalje?

Nepo sistem me je izgubio kao klijenta zauvek a za bilo kakve dalje servisiranja korisničke IT opreme, godišnja čišćenja i bilo šta vezano za servis ja idem u servis imena Laptop Ekspert jer eto i stručnošću i odličnom brzinom a bogami i poštenjem su dobili moje beskonačno poverenje a i ako me iko ikad bude pitao koji servis preporučujem na jedan…a pita me dosta ljudi – eto ga, besplatna reklama izazvana normalnim ponašanjem i poštenim radom.

I da ne bude samo hvalospev, čišćenje matične ploče od polivanja u Laptop Ekspertu je više od duplo skuplje nego u Nepo-u, ali razlika je u tome što će ovi to izgleda raditi samo ako je baš i zaista i potrebno. Mogli su i meni da kažu da treba i ako ne treba, ja ne bih imao način to da proverim i eto…ali jok, oni očigledno pošteni ljudi.