Zašto koristim (kada zatreba) Vindovs Vista operativni sistem?

Zašto koristim (kada zatreba) Vindovs Vista operativni sistem

Izvor slike:mitalis.com

Posle teksta o problemima koje mi je pokušao zadati ovaj voljeni Majkrosoft proizvod, a koji je na kraju besplatni Linuks rešio za 3 minute, mnogi ljudi na društvenim mrežama, uživo i na druge načine su me pitali jedno te isto: ZAŠTO DOĐAVOLA KORISTIŠ VINDOVS VISTU, SKINI VINDOVS 7 I INSTALIRAJ? …a ja da ne bi svima ponaosob objašnjavao, napisaću ovde:

Jednostavno ne želim da koristim za posao, kačenja na servere, onlajn plaćanja, poverljive podatke koje možda imam i slično, krekovani operativni sistem.
Ko meni garantuje, da nije možda neki Omar Hasan Mustafa iz Malezije ili Đing-Đang Ping iz Singapura instalirao trojanac u samu dušu Vindovsa (Vindovs kernel) pa ga ni jedno bezbedonosno rešenje ne može dezifikovati.

Uostalom, kako ja znam da li je ta verzija Vindovsa koju sam skinuo sa torenta bezbedna za korišćenje? OK, da mi računar služi samo za igranje krekovanih igrica, Fejsbuk, filmove, muziku i slično, možda bih i koristio krekovanu verziju Vindovsa i bolelo bi me uvo….ovako…JOK! Ili ću da koristim besplatne programe za Vindovs ili neću nikakave.

Majkrosoft je meni prodao proizvod koji nije ispravan —> Vindovs Vistu. Svako ko je ikada koristio dotični operativni sistem, zna koje je to smeće a sistem administratori pogotovo. Dakle, meni je prodat proizvod sa fabričkom greškom, a sam proizvođač mi kao rešenje nudi da KUPIM drugu verziju operativnog sistema. Dakle, zato što je proizvođač pogrešio i pustio u PRODAJU nedovršeni proizvod ja moram da plaćam penale?

Pomozi.Ba
Razumeo bih da je sam Majkrosoft rekao „OK, pogrešili smo, izvinjavamo se, evo uradite besplatnu nadogradnju“.
ALI NE! Ni kod babe, nema džabe….“OK, pogrešili smo možda, kupite drugi proizvod…iako ste u garanciji“. ODJEBAUS!

A opet, sa druge strane, neki drugi proizvođač…u ovom slučaju zajednica….koja stoji iza Linuks distroa….svaku novu verziju proizvoda koji prodaje za 0$ deli besplatno. Pa i kada se desi neki problem, nešto ne radi….to se prijavi zvanično….i biva ispravljeno takoreći odmah…i opet besplatno.

Imate i tu opciju, ukoliko ste malo bolji sa programiranjem, da sami uđete u srž sistema i sami ispravite grešku…što je inače nemoguće na Vindovsima. Vindovs može da popravi samo i isključivo Majkrosoft bez obzira koliko znate, Linuks može zajednica, a možete i lično vi, ponavljam ako ste programer i ako ste sa softverom na ti.

Pročitajte još i:
Šta je Linuks meni konkretno doneo dobro u životu (bez uopštenih političkih baljezgarija)?
Ako se Vindovs baš mora koristiti kako instalirati Linuks i Vindovs u dual-boot varijanti?

Dakle ne kukam, da se razumemo, u Vistu se logujem jednom u 3-4 meseca kada baš-baš mora nešto da se uradi kroz program koji nema Linuks verziju koja radi, samo napominjem da nije OK tražiti od kupca da plati vašu neozbiljnost kao prodavca.
I zašto koristim (kada zatreba) Vindovs Vista operativni sistem? Neću krekovano za ozbiljne poslove, i neću da plaćam za tuđe propuste. Evo, čisto napomene radi, kako radi jedna ozbiljna kompanija kada pusti u prodaju proizvod koji je bagovit i ne radi kako treba (tekst je iz 2009-te, Vista je objavljena 2007-e): Tojota sa tržišta povlači više od milion vozila