Kako iseći scenu iz nekog filma to jest video snimka?

Još jedan od ‘evo ti link pa se jebavaj sam’ tekstova na koji me je muka naterala jer pored onog „Kako zarotirati video snimak“ ovo je drugo pitanje na tu temu koje dobijam najviše – pa da ga postavim da bih mogao da šaljem linkove umesto da stalno ponavljam jedno te isto – i na kraju TimVjuver pa odradim sam. Treće pitanje je kako konvertovati neki video format u neki drugi – odgovor otompotom.

Isto kao i prilikom rotiranja videa – potreban je besplatni i OpenSource program koji se zove AviDemux i može se skinuti odavde. Ako koristite 360 Total Security izbaciće vam da je program trojanac, ignorišite to upozorenje, radi se o klasičnom FakePositive upozorenju – a inače je 360 Total Security u poslednje vreme počeo da štuca sa FakePositive upozorenjima, nadam se da će ispraviti taj problem uskoro.

U ovom primeru, AviDemux je istaliran na Vindovs 10, a video koji „isecamo“ je iz serije „Ranjeni Orao“ izgrebovan putem Fajerfoks extenzije FLV (pisano o njoj ovde) sa nekog sajta koji pušta serije onlajn a za koji me je jedna cura iskukala da joj isečem jednu scenu jer se loži na glumca Nenada Jezdića pa hoće da ima neku scenu sa njime na telefonu i vrti kad god može i stigne. Inače i ja gotivim Nenada Jezdića – ali ona ga izgleda gotivi na malo višem nivou od mene, vlažni snovi i te fore.

Startujemo program i video prevučemo u njega video

Sledi odabir početka scene koja nam treba. Početak scene možemo izabrati ili povlačenjem klizača (ovo plavo u zelenom pravougaoniku) ili kliktanjem na tastere >> ili << (ovo u crvenom). Kad dođemo do mesta odakle treba da počne naša scena koju treba da sačuvamo kliknemo na taster A (ovo u plavom).

Sad treba odabrati kraj scene koju bi da sačuvamo. To radimo ili prevlačenjem klizača (i dalje ovo u zelenom pravougaoniku) ili korišćenjem jednog od tastera << ili >> (nisam ih obeležio, nađite ih sami sem ako nemate kataraktu). Kad dođete do kraja scene koju bi da sačuvate, kliknite na taster B (ovo ušta udara plava strelica).

Ostaje vam da sačuvate video a to radite tako što kliknete na File pa na Save. Program će nešto da vas pita, ignorišite ga i kliknite Yes.

To je to, sad će ovo što ste odabrali da se sačuva tamo gde vi kažete i posle toga možete da otvorite video i da radite sa njim šta god želite dalje, mene ne zanima šta.