Kako očistiti Vindovs od virusa?

Istina, metod koji ću vam sada opisati jeste možda za nijansu teži za rad, ali je zato i temeljniji, ima lakših načina ali ovaj je proveren i radi odlično. Takođe morate znati da ukoliko vam je računar u haosu što se zloćudnih programa tiče, i ako su vam inficirane bitne sistemske datoteke, čišćenjem virusa ćete obrisati i njih (doduše u ovom primeru nećete ih obrisati već samo reimenovati za zlu ne trebalo), te postoji šansa da vam se sistem neće moći dići.

Budi Human
Kao i u prethodnim a i budućim tekstovima, ovo ćemo raditi uz pomoć besplatnih alata. U nekom od sledećih tekstova ću vam objasniti i taj lakši način za čišćenje, poput čišćenja računara iz sigurnog moda (eng. safe mode) i slično.

Ponavljam, postoji šansa i da vam se posle čišćenja sistem neće dići ukoliko je „zaražen za sve pare“ te ukoliko ćišćenje sistema očisti i neki zaraženi sistemski fajl…mada ukoliko je sistem stvarno toliko otrovan najbolje je i da se uradi reinstalacija sistema od nule (ili oporavak ukoliko ste napravili bekap sistema putem Clonezilla ili Acronis programa).

Da se podsetimo sa jednog od pređašnjih tekstova…da bi vam računar bio koliko toliko bezbedan, morate da:

 1. Imate instaliran antivirus koji radi u realnom vremenu, ali nikako krekovan. Ili besplatan poput Avira-e, Avasta ili 360 Internet Security (pročitajte recenziju koju sam napisao o njemu ovde) ili kupite licencu za antivirus. Licenca se ponovo kupuje tj obnavlja svakih godinu dana i košta od 10 evra godišnje pa nadalje.
 2. Kada idete na internet, koristite Chrome ili Firefox, a sa Firefox-om i dodatke NoScript i Ghostery
 3. Kada ste na računaru ne treba da imate administratorske privilegije, već je najbolje da imate odvojeni administratorski nalog zaštićen dobrom lozinkom koji služi samo kada nešto treba da se instalira ili iskonfiguriše, a vi da na kompu radite pod ograničenim (eng. limited) ili gostujućim (eng. guest) nalogom.
 4. Onemogućite Autorun, kako ne biste bili automatski zaraženi kada neko utakne zaražen USB fleš, mp3 plejer ili mobilni telefon.

Pročitajte još i:
Najbolji besplatni programi za Windows koje preporučujem svima
Napravite bekap računara pre nego što nešto ode dođavola

Kako očistiti Windows od virusa?

Kratko objašnjenje pre početka procesa: Otići ćemo na računar koji nije zaražen, od komšije ili kuma i skinućemo sa interneta antivirus koji se pokreće sa diska, narezaćemo ga na DVD, otićićemo na naš komp, podići sistem sa tog diska umesto sa našeg zaraženog hard diska i očistićemo naš zaraženi hard disk.

Šta vam treba pre nego što započnete ovaj posao?

– Jedan inficiran računar (ha-ha)
– Jedan neinficiran računar, može i komšijski, samo da nešto skine sa neta i nareže na CD.
– Jedan prazan DVD ili CD

KORAK 1: Skidanje programa za čišćenje sa interneta i njegovo rezanje na DVD

Idite na ovaj link i skinite Avira Antivir Rescue CD klikom na strelicu pored skraćenice ISO, i sačekajte da se fajl skine. Postoje i drugi programi koji rade skeniranje sistema sa CD-a pre podizanja Vindovsa (imate linkove na dnu ovog uputstva), ali ovog puta ću vam opisati rad sa ovim programom.
Kako očistiti Windows od virusa?

Taj ISO koji ste skinuli sa neta narežite putem CDBurnerXP-a (koji preporučujem) ili Nero-a (kojeg svi živi imaju a koriste samo jednu njegovu funkcionalonost – rezanje), ali narežite ISO kao disk, ne ISO kao fajl. Ubacite prazan CD ili DVD, pa na CDBurnerXP-u kliknute na Burn ISO Image.

kako-ocistiti-windows-od-virusa02

Kliknite na Burn ISO Image

kako-ocistiti-windows-od-virusa03

Kliknite na tri tačkice, nađite ISO koji ste upravo skinuli i kliknite na BURN DISC i sačekajte da se disk nareže

KORAK 2: Podešavanje BIOS-a za podizanje sistema sa DVD-ja

E sada sledi najteži deo posla, a to je podesiti u BIOS-u da se sistem podiže sa CD-a jer se taj deo razlikuje od računara do računara…ali je suština ista. Ukoliko imate laptop kupljen u zadnjih 5 godina, sigurno prilikom paljenja računara a pre učitavanja Vindovsa imate opciju „Press F2 (ili neki drugi funkcijski taster) to select boot device“ ili tako nešto slično, i to je najlakša varijanta, jer sve što treba da uradite jeste da ubacite CD, pritisnete traženi taster dok se sistem diže i izaberete CD/DVD. U principu, svi noviji računari imaju takvu neku opciju.

Ukoliko vam je računar „metuzalem“ potrebno je da odradite podešavanje u BIOS-u kako bi se sistem podigao sa CD/DVD-ja. U najvećem broju slučajeva u BIOS ćete ući pritiskom na taster DEL dok se računar pali (ili opet pritiskom na neki od funkcijskih tastera). Pre ovoga, pokušajte da ubacite CD i restartujete komp, jer je moguće da vam je to neko već namestio kada je instalirao Vindovs.

boot01

Prilikom podizanja sistema pritiskajte taster DEL

boot02

Kada ste ušli u BIOS, desnom strelicom na tastaturi idite na tab BOOT. Kada ste došli na tab BOOT, strelicom na dole dođite do BOOT DEVICE PRIORITY i pritisnite ENTER na tastaturi.

boot03

Strelicom na dole se pozicionirajte na 1ST BOOT DEVICE i pritisnite Enter. Strelicom na dole izaberite CD/DVD i pritisnite Enter na tastaturi.

boot04

Kada uočite da vam pored 1ST BOOT DEVICE piše CDROM (ili DVDROM) pritisnite taster F10. Kada vam se pojavi pitanje „Save configuration and exit?“ izaberite OK i pritisnite Enter. nakon toga će se računar restartovati i podići sa diska koji ste u prethodnim koracima ubacili u drajv.

KORAK 3: Podizanje sistema sa CD/DVD-ja i čišćenje računara

Nakon restarta sistem će vam se podići sa CD/DVD-ja, naravno, pod uslovom da se ispravno narezali disk. Dočekaće vas ovakav prozor, koji nije lep za oko, ali nemojte se uplašiti, već samo pritisnite na tastaturi 1 pa Enter.

kako-ocistiti-windows-od-virusa04

Samo pritisnite na tastaturi 1 pa Enter

kako-ocistiti-windows-od-virusa041

Kliknite na Update pa na Yes u sledećem prozoru, kako bi pokušali da skinete najnovije potpise virusa sa interneta, na osnovu kojih antivirus skener radi

Nakon toga će vam se pojaviti malo prijateljskiji prozor. U njemu kliknite na Update pa na Yes u sledećem prozoru, kako bi pokušali da skinete najnovije potpise virusa sa interneta, na osnovu kojih antivirus skener radi.

kako-ocistiti-windows-od-virusa05

Samo kliknite na START SCANNER

kako-ocistiti-windows-od-virusa06

Sada pustite da se skeniranje završi, i pratite rezultate.

Nakon završenog skeniranja, ostaje vam samo da izvadite disk iz drajva i restartujete računar. U dolepomenutom slučaju, Avira je našla jedan exe fajl koji je inficiran (a koji sam ja namerno prekopirao na test mašinu) i onemogućila je prostim reimenovanjem fajla.

Sigurno se sad pitate „A zašto ga nije obrisao kada je u pitanju virus tj zaraženi fajl?“. Pa nije ga obrisao iz jednog jedinog razloga….možda je u pitanju vama ili sistemu bitan fajl, a pošto antivirus nema njegovu kopiju (odnosno bekap) ne želi da ga bespovratno obriše. Stoga ga Avira samo reimenuje, a na vama je da uvidite da li je vama taj fajl bitan i imate li njegov bekap (ako je recimo u pitanju neka vama bitna slika sa mora, ili nešto slično).

Naravno, ukoliko želite da Avira automatski obriše sve viruse i zaražene fajlove na koje naleteti prilikom skeniranja, to možete podesiti lako (slika ispod).

kako-ocistiti-windows-od-virusa07

Kliknite na shutdown pa na restart

Podešavanje Avira-e da automatski obriše sve viruse i sumnjive fajlove sa sistema:

Ukoliko želite da iskonfigurišete Aviru da briše sve viruse na koje naleti umesto da ih reimenuje, kada se Avira podigne sa diska, kliknite na Configuration, pa u odeljku "Action when malware found" klinite na REMOVE SUSPICIOUS FILES. Izaćiće vam prozor upozorenja u kome piše da nećete imati kontrolu brisanja, i pita vas da li ste sigurni da želite da sve zaražene fajlove automatski obrišete. Klinite Yes ukoliko to želite. Ostaje vam da odete na Virus Scanner i ponovo pokrenete skeniranje. Ovog puta sve što skener bude detektovao, biće bespovratno obrisano s sistema vo vijek i vjekov :)

Ukoliko želite da iskonfigurišete Aviru da briše sve viruse na koje naleti umesto da ih reimenuje, kada se Avira podigne sa diska, kliknite na Configuration, pa u odeljku „Action when malware found“ klinite na REMOVE SUSPICIOUS FILES. Izaćiće vam prozor upozorenja u kome piše da nećete imati kontrolu brisanja, i pita vas da li ste sigurni da želite da sve zaražene fajlove automatski obrišete. Klinite Yes ukoliko to želite. Ostaje vam da odete na Virus Scanner i ponovo pokrenete skeniranje. Ovog puta sve što skener bude detektovao, biće bespovratno obrisano s sistema vo vijek i vjekov 🙂

I to je to, sada ste sistem očistili od zlokobnog softvera.
Bilo bi dobro i posle ovoga, da instalirate Malwarebytes Antimalware i da pokrenete jedno još jedno puno skeniranje sistema, kako bi i potencionalni preživeli virusi bili dokrajčeni i kako bi ste vi bili sigurni da vam je sistem čist.

UKRATKO:

 1. Skinete Avira Rescue Disk sa neta
 2. Narežete ga na CD ili DVD
 3. Ubacite taj CD u svoj računar
 4. Podesite u BIOS-u da se sitem diže prvo sa CD-a
 5. Restartujete komp i sistem će se dići sa tog CD-a
 6. Pokušate da uradite ažuriranje definicija preko neta (ukoliko ste povezani mrežnim kablom to neće biti problem)
 7. Pokrenete skeniranje i sačekate da se završi
 8. Kada se završi izvadite disk i restartujete računar
 9. Odradite još jedno skeniranje nekim drugim programom

Inače….ako vam je sve ovo mnogo komplikovano, instalirajte i koristite Linuks i ne razmišljajte o virusima. Da vas ne lažem, postoje naravno i virusi i za Linuks (svaki softver ima svoju rupu) ali njih je mizeran broj i treba da budete baš-baš baksuz da biste pokupili neki malver dok ste na Linuksu.

Korisni linkovi:
Avira AntiVir Rescue System
AVG Rescue CD
F-Secure Rescue CD
Bitdefender Rescue CD