Šta je BIOS dođavola?

BIOS – nije program koji možete videti na listi programa koji su instalirani na vašem računaru. Istina BIOS jeste jedna vrsta programa ali programa koji se startuje čim uključite računar a pre nego što se startuje vaš Vindovs/Linuks.

Budi Human
BIOS je instaliran na posebnom delu računara (koji nije hard disk) tačnije na matičnoj ploči i služi kako bi delovi računara (hardver) mogli da budu u komunikaciji sa programima računara (softvera) i kako bi normalno radili zajedno.

Pročitajte još i: Kako proveriti koji se sve programi startuju sa startovanjem računara

Treba li korisnik da menja nešto na BIOS-u?
Ne, ako za tim nema potrebe i ako sve normalno radi.

Pa kad treba nešto menjati u BIOS-u?
Recimo, ja postavke u BIOS-u menjam skoro uvek samo kad treba da instaliram neki novi operativni sistem, recimo Linuks Mint (step-by-step uputstvo kako ga instalirati u dual-boot varijanti sa Vindovsom pročitajte ovde), pa treba da podesim da se sistem podiže sa DVD-ja ili USB fleša umesto sa hard diska.

U postavke BIOS-a se ulazi tako što pritiskate taster DEL prilikom startovanja računara, ili neki od funkcijskih tastera (obično bude F2).
BIOS, kad uđete na njega pre startovanja operativnog sistema izgleda otprilike ovako:
Šta je BIOS dođavola?

Ima tu svakakvih džidža-bidža za štelovanje, ali najbolje ne dirajte ništa ako ne znate šta tačno radite. Ovo kažem, jer dosta ljudi postavi lozinku na BIOS-u…pa je posle, naravno, zaboravi. Nije preveliki problem, ali jeste problem, tako da…narani prasiće i ne diraj dugmiće.

Kao što rekoh ranije, od celog BIOS-a, normalnom korisniku je dovoljno samo da zna kako da postavi da mu se sistem diže (da prostite) sa CD/DVD/USB fleša i to je to, a i to mu treba samo kada hoće da instalira novi operativni sistem ili da isproba neku Linuks distribuciju na živo.

Koristan tekst: Linuks – maže li se to na hleb?

BIOS jeste matora tehnologija iako i dalje ultra funkcionalna, ali se radi na njenoj zameni. Sporo ali se radi. Ideja je da se poveća sigurnost (BIOS je ranjiv na viruse kao i Vindovs) ali i brzina podizanja sistema.