Uvek ima lufta za dodatno učenje od iskusnijih

Prošle nedelje sam radio sa jednim od najvećih IT mozgova jedne nama susedne države koji je ujedno i najveći radoholičar koji postoji na planeti. Radili smo na rešavanju jednog fatalnog problema sa sistemom u jednoj velikoj firmi.

Čovek ima oko 55 godina i ogromno iskustvo u IT-ju, seo je u kola, vozio do Srbije – iako je mogao da radi „offsite“ preko VPN-a hteo je da bude na licu mesta, radio bez prestanka i spavanja 48 sati i sve vreme je delovao sveže, nije čak ni jednom zevnuo, meni prosto neverovatno – a njegova pomoć kao i vanzemaljske ideje su bile krucijalne u rešenju problema. Naučio sam od njega za 48 sati ono što nisam naučio u poslednjih 48 meseci ukupno a čak sam popio i jedno „čupanje ušiju“ zbog neke standardne funkcionalnosti u bazi podataka koja može biti fatalna, a za koju zna isključivo na osnovu iskustva jer je svojim očima video pucanje sistema zbog te osnovne funkcionalnosti. Dakle divim se čoveku u potpunosti.

Njemu je primarni operativni sistem CentOS, Vindovs je na nekoj virtualnoj mašini…kad sam ga pitao zašto CentOS nao desktop njegov odgovor je bio: „Pa skoro svi serveri gde sam radio su na CentOS-u. Što moj laptop da bude gluplji sa Vindovsom od nekog servera koji košta milijarde i vrti milijarde?“

  • A zašto ne Ubuntu ili Mint (za Mint sam bio ubeđen da je idealan, tekst ovde)?
  • Pa jesi video na nekom ozbiljnijem serveru Ubuntu ili Mint?

Uvek treba učiti od pametnijih i iskusnijih. Koristiću CentOS kao primarni sistem koliko god mogu, ako ne ide, neki Linux distro obavezno, Vindovs 10 će morati u penziju. Ostale operativne sisteme ću vrteti ili u dual-boot varijanti (recimo Vindovs 10) ili kao virtualne mašine u VirtualBox-u a možda i zamenim VirtualBox nekim drugim rešenjem, recimo KVM-om, jer se on dosta koristi u poslovnim okruženjima.

Challenge accepted. Welcome CentOS, Vindovs 10 – Goodbye!

CentOS

…ali ne lezi vraže. Koristio sam ovo okruženje tačno mesec dana i odustao. Elem, dosta sam koristio programe koji ne rade nativno na Linuksu, koje on čovek nije, tipa vSphere Client (tad veb klijent nije bio ni u najavi), Toad, Excel (imao je neke makroe koji se nisu dobro pokazali u LibreOffice-u), i još svašta nešto, a pokretanje istih je nepraktično kad se radi iz virtualne mašine pod Vindovsom, plus – Wi-Fi kartica je imala neki problem na Linuksu pa je malomalo pucala ma šta radio i podešavao – tako da sam morao da odustanem i vratim se u zonu komfora, ali – odlično iskustvo. Što bi mladi rekli….sve treba probati.