WinSSHТerm – мој нови омиљени мулти-таб SSH клијент

Писао сам о MobaXterm који је био перфектан са свим могућим опцијама које ми требају, плус подршка за разне друге протоколе типе RDP, aли десило се разочарење…након билијарду конекција које сам имао тамо клијент је једноставно престао да ради на новим сесијама – дозволио ми је да се улогујем на сервер – али би ме избацио после 3 секунде из неког разлога…стручно речено – нешто се ујебало а ја изгубих богаоца времена да схватим шта је проблем на самим серверима јер нисам сумњао на сам клијент пошто је до тад радио перфектно, јебем га баш.

Пошто је дефинитивно у питању био баг на самом клијенту а ја нисам имао лиценцу за цимање подршке и био сам закуцан на старију верзију софтвера – решио сам да потражим алтернативу а Мобу да псујем и проклињем бесконачно, онако по српски и јуначки. Нек сам им рекао.

Шта ми треба од SSH клијента сем самог SSH? Прво и мени најбитније је – да има подршку за џампбокс (jumpbox или jump server) функционалност. За неупућене – џампбокс је укратко један сервер са милион дебелих заштита а са којег се качите на друге сервере…док се тим другим серверима омогућава конекција са те једне IP адресе као додатни вид заштите. Уколико SSH клијент нема ту функционалност….корисник би морао да се улогује путем SSH на тај џампбокс сервер па одатле да се качи путем SSH на одредишни сервер…што је поприлично заморно кад се помножи са 100 (Линукс администратори знају зашто).

Друга мени битна опција јесте могућност макроа или скриптинга. То је заправо једна или више команди, скрипта или шта год…што се може окинути простим кликом у нешто. Ја рецимо у тим скриптама чувам неке команде које су подугачке и заморне али их често користим – тако да не морам стално да их копипејстујем и губим богаоца времена.

Скриптинг у WinSSHTerm

Трећа ствар би била могућност копирања фајлова са локалног компјутера, дакле нешто попут WinSCP-a, јер не бих баш да правим дупла подешавања логовања и на WinSCP-у и на SSH клијенту, што је додатно заморније сваком новом променом лозинке.

Четврта обавезна функционалност јесте главна (master) лозинка – којом се лозинке унутар SSH клијента додатно шифрују, како им не би неко ко на неки начин дође до фајла где се оне чувају не би усрећио и подигао на серверима фарму миџет порнића и рударења крипто валута.

Е сад, MobaXterm је имала све то али почела да багује, где сад наћи нешто исто….а да не багује. Ништа, Гугл, „free SSH clients“, поскидао разне SuperPuTTY-je, KiTTY-je, SolarPuTTY-je и богаоца осталих, но ни један није имао све четири ствари које су мени битне. На крају на неком петом сајту, као алтернативе MobeXterm-а појавио се програм WinSSHterm и то једно 14-ти по квалитету….рекох….хајде да пробам па куд пукло. Иначе, за овог SSH клијента нико никад чуо, дакле егзотика…што ми је одмах сигнал за пробу.

На прву лопту – одушевљење – изглед као мој други SSH клијент – mRemoteNG (први је био PuTTY), одмах видех да има џампбокс функционалност што је био добар старт.

Изглед WinSSHterm

…даље играње – има могућност и скриптинга/макроа – али да би се то користило мора да се донира девелоперима бар 10$ – што је заправо једина битнија функционалност које нема у „недонираној“ верзији.

Треба још напоменути да је и овај програм, као и mRemoteNG – заправо само интерфејс за PuTTY (може и KiTTY који је напреднији форк путија), дакле није прича за себе, као што је MobaXterm.

Ево отприлике свих битнијих функционалности сем самог SSH:

 • Заштита лозинки мастер лозинком
 • Мултитаб подршка
 • Копирање фајлова – за ово се користи портабилни WinSCP који се прекопира у један фолдер на WinSSHTerm-у и само му прослеђује податке из саме SSH конекције
 • Jump server (Jumpbox) – за ово се користи plink, који се такође скида и пакује у tools фолдер и само прослеђује логин податке
 • Скриптинг – за ово мора да се донира девелоперима сума од бар 10$ што је више него разумно
 • Пoдршка за X – и за ово се скида портабилни VcXsrv и пакује у tools фолдер, исто прослеђивање
 • Портабилност – довољно је цео WinSSHterm прекопирати на други компјутер и све ће да ради и има подешавања. Све се иначе чува у само једном конфигурационом фајлу.
 • Миграција са осталих клијента (mRemoteNG, MobaXterm, SuperPuTTY…) – скине се програмчић Migrate2WinSSHTerm који одради сву магију…међутим то мени нешто не ради, могуће и да сам глуп
 • Окидање команде на свим табовима истовремено
 • Kластер мод – да отвориш више терминала унутар једног прозора…одлична ствар
 • Подешавање изгледа терминала, фонтова и свашта нешто

Мане….

Мени као главној мастер параноји психијатрији, главна и основна мана је што програм није отвореног кода, сајт им се налази на бесплатном Блогспот-у (иако имају закупљен домен) што не улива поверење, подршка је добровољна пошто је бесплатни програм у питању, мада колико видим редовно крпе све багове и пријављене проблеме. Ипак – попричично климаво по питању поверења.

Е сад, не видим нигде на нету да им је репутација негде укаљана, иако софтвер постоји од марта 2016-те. Наравно да сам сам софтвер провукао кроз VirusTotal и неколико антивируса које имам на свом компјутеру, све је регуларно. Користио сам и Wireshark да видим шаље ли шта чудно ка не-конекцијама….не шаље. Наравно и након свега сам превентивно на нивоу фајервола на компјутерима где користим програм забранио за овај програм све конекције ван оних које имам умеморисане (што су заправо све приватне адресе пошто ми је 99% конекција иза VPN-a и има можда 10-так јавних). Ово сам наравно радио и са МоbaXterm-ом јер сам болестан, шта ћу.

Софтверу недостаје и могућност RDP-a, VNC-a и тако то, но није велики проблем, мени је за сад довољан SSH док за ово ресто имам друга решења. Сама оцена софтвера на разноразним сајтовима је средњак, што ми није јасно зашто – јер сам ја одушевљен и мислим да је тренутно у питању идеални SSH клијент. Саме финте око коришћења и неког подешавања се налазе на њиховом Јутјуб каналу.

Напомена: Овај текст није спонзорисан ни на који начин и девелопери и власници софтвера немају благе везе да сам писао о њиховом софтверу.