WinSSHTerm – moj novi omiljeni multi-tab SSH klijent

Pisao sam o MobaXterm koji je bio perfektan sa svim mogućim opcijama koje mi trebaju, plus podrška za razne druge protokole tipe RDP, ali desilo se razočarenje…nakon bilijardu konekcija koje sam imao tamo klijent je jednostavno prestao da radi na novim sesijama – dozvolio mi je da se ulogujem na server – ali bi me izbacio posle 3 sekunde iz nekog razloga…stručno rečeno – nešto se ujebalo a ja izgubih bogaoca vremena da shvatim šta je problem na samim serverima jer nisam sumnjao na sam klijent pošto je do tad radio perfektno, jebem ga baš.

Pošto je definitivno u pitanju bio bag na samom klijentu a ja nisam imao licencu za cimanje podrške i bio sam zakucan na stariju verziju softvera – rešio sam da potražim alternativu a Mobu da psujem i proklinjem beskonačno, onako po srpski i junački. Nek sam im rekao.

Šta mi treba od SSH klijenta sem samog SSH? Prvo i meni najbitnije je – da ima podršku za džampboks (jumpbox ili jump server) funkcionalnost. Za neupućene – džampboks je ukratko jedan server sa milion debelih zaštita a sa kojeg se kačite na druge servere…dok se tim drugim serverima omogućava konekcija sa te jedne IP adrese kao dodatni vid zaštite. Ukoliko SSH klijent nema tu funkcionalnost….korisnik bi morao da se uloguje putem SSH na taj džampboks server pa odatle da se kači putem SSH na odredišni server…što je poprilično zamorno kad se pomnoži sa 100 (Linuks administratori znaju zašto).

Druga meni bitna opcija jeste mogućnost makroa ili skriptinga. To je zapravo jedna ili više komandi, skripta ili šta god…što se može okinuti prostim klikom u nešto. Ja recimo u tim skriptama čuvam neke komande koje su podugačke i zamorne ali ih često koristim – tako da ne moram stalno da ih kopipejstujem i gubim bogaoca vremena.

Skripting u WinSSHTerm

Treća stvar bi bila mogućnost kopiranja fajlova sa lokalnog kompjutera, dakle nešto poput WinSCP-a, jer ne bih baš da pravim dupla podešavanja logovanja i na WinSCP-u i na SSH klijentu, što je dodatno zamornije svakom novom promenom lozinke.

Četvrta obavezna funkcionalnost jeste glavna (master) lozinka – kojom se lozinke unutar SSH klijenta dodatno šifruju, kako im ne bi neko ko na neki način dođe do fajla gde se one čuvaju ne bi usrećio i podigao na serverima farmu midžet pornića i rudarenja kripto valuta.

E sad, MobaXterm je imala sve to ali počela da baguje, gde sad naći nešto isto….a da ne baguje. Ništa, Gugl, „free SSH clients“, poskidao razne SuperPuTTY-je, KiTTY-je, SolarPuTTY-je i bogaoca ostalih, no ni jedan nije imao sve četiri stvari koje su meni bitne. Na kraju na nekom petom sajtu, kao alternative MobeXterm-a pojavio se program WinSSHterm i to jedno 14-ti po kvalitetu….rekoh….hajde da probam pa kud puklo. Inače, za ovog SSH klijenta niko nikad čuo, dakle egzotika…što mi je odmah signal za probu.

Na prvu loptu – oduševljenje – izgled kao moj drugi SSH klijent – mRemoteNG (prvi je bio PuTTY), odmah videh da ima džampboks funkcionalnost što je bio dobar start.

Izgled WinSSHterm

…dalje igranje – ima mogućnost i skriptinga/makroa – ali da bi se to koristilo mora da se donira developerima bar 10$ – što je zapravo jedina bitnija funkcionalnost koje nema u „nedoniranoj“ verziji.

Treba još napomenuti da je i ovaj program, kao i mRemoteNG – zapravo samo interfejs za PuTTY (može i KiTTY koji je napredniji fork putija), dakle nije priča za sebe, kao što je MobaXterm.

Evo otprilike svih bitnijih funkcionalnosti sem samog SSH:

 • Zaštita lozinki master lozinkom
 • Multitab podrška
 • Kopiranje fajlova – za ovo se koristi portabilni WinSCP koji se prekopira u jedan folder na WinSSHTerm-u i samo mu prosleđuje podatke iz same SSH konekcije
 • Jump server (Jumpbox) – za ovo se koristi plink, koji se takođe skida i pakuje u tools folder i samo prosleđuje login podatke
 • Skripting – za ovo mora da se donira developerima suma od bar 10$ što je više nego razumno
 • Podrška za X – i za ovo se skida portabilni VcXsrv i pakuje u tools folder, isto prosleđivanje
 • Portabilnost – dovoljno je ceo WinSSHterm prekopirati na drugi kompjuter i sve će da radi i ima podešavanja. Sve se inače čuva u samo jednom konfiguracionom fajlu.
 • Migracija sa ostalih klijenta (mRemoteNG, MobaXterm, SuperPuTTY…) – skine se programčić Migrate2WinSSHTerm koji odradi svu magiju…međutim to meni nešto ne radi, moguće i da sam glup
 • Okidanje komande na svim tabovima istovremeno
 • Klaster mod – da otvoriš više terminala unutar jednog prozora…odlična stvar
 • Podešavanje izgleda terminala, fontova i svašta nešto

Mane….

Meni kao glavnoj master paranoji psihijatriji, glavna i osnovna mana je što program nije otvorenog koda, sajt im se nalazi na besplatnom Blogspot-u (iako imaju zakupljen domen) što ne uliva poverenje, podrška je dobrovoljna pošto je besplatni program u pitanju, mada koliko vidim redovno krpe sve bagove i prijavljene probleme. Ipak – popričično klimavo po pitanju poverenja.

E sad, ne vidim nigde na netu da im je reputacija negde ukaljana, iako softver postoji od marta 2016-te. Naravno da sam sam softver provukao kroz VirusTotal i nekoliko antivirusa koje imam na svom kompjuteru, sve je regularno. Koristio sam i Wireshark da vidim šalje li šta čudno ka ne-konekcijama….ne šalje. Naravno i nakon svega sam preventivno na nivou fajervola na kompjuterima gde koristim program zabranio za ovaj program sve konekcije van onih koje imam umemorisane (što su zapravo sve privatne adrese pošto mi je 99% konekcija iza VPN-a i ima možda 10-tak javnih). Ovo sam naravno radio i sa MobaXterm-om jer sam bolestan, šta ću.

Softveru nedostaje i mogućnost RDP-a, VNC-a i tako to, no nije veliki problem, meni je za sad dovoljan SSH dok za ovo resto imam druga rešenja. Sama ocena softvera na raznoraznim sajtovima je srednjak, što mi nije jasno zašto – jer sam ja oduševljen i mislim da je trenutno u pitanju idealni SSH klijent. Same finte oko korišćenja i nekog podešavanja se nalaze na njihovom Jutjub kanalu.

Napomena: Ovaj tekst nije sponzorisan ni na koji način i developeri i vlasnici softvera nemaju blage veze da sam pisao o njihovom softveru.