Zašto Linux DA, a Windows NE – praktičan primer

Desilo se da moram ultra hitno da pristupim od kuće jednom serveru koji se vrti na Linux-u, kako bi nešto ultra hitno uradio.

Na kućnom kompu imam legalni Windows Vista Business (zašto ta licenca duga je to priča) i taze, juče instalirani elementaryOS Linux, koji je još u beta fazi i na kom sam instalirao samo par programčića tipa Dropboks, my-weather-widget i slično, čisto da bih video kako se taj distro ponaša u radu (ja sam onaj koji voli svašta da proba i testira od tih gikovskih stvari).

Elem, pošto sam se u Windows Vistu retko kad logovao, takoreći jednom u 3-4 meseca, nisam imao OpenVPN desktop klijent kako bih se nakačio na server. Otišao sam na adresu https://openvpn.net/index.php?option=com_content&id=357 skinuo klijent na svoj Desktop, lupio dupli klik, krenu instalacija….kad ono međutim:

Zašto Linux DA, a Windows NE - praktičan primer

Ma ok, skinuću ja i taj Framework 3.5, odem na Majkrosoftov sajt, i pokrenem download, skinem fajl na svoj desktop lupim dupli klik…kad ono trtMILOJKA:

OpenVPN02

Kaže meni Windows, u prevodu ovako….“Ovaj fajl što si duploklikovao na Desktopu, tu, iznad Start menija….kako si ga bre uopšte i pokrenuo kada ne postoji. Jesi ti neki medijum, pa pokrećeš stvari koje ne postoje…glupane?“
Da, pravi me glupim, ali kontam pa OK, moguće je da sam stvarno greškom pokrenuo sa desktopa dotnetfx35setup.exe koji ne postoji, pogreši čovek.

Pročitajte još i: Šta je Linux to meni konkretno doneo dobro u životu?

Nemam vremena za guglanje, ajd skinuću oflajn verziju Frameworka, to uvek upali kada se Skajp, Java, Chrome zaglupe pri instalaciji kod korisnika….odem da je skinem…kad ono međutim…fajl je veličine od oko 270MB. Da li da čekam 10tak-15 minuta da se skine, pa da me opet ovo čudo pravi glupim…rizikovaću…..maaaaaa neću da rizikujem…jebo ti ovo…RESTART!

Sačekam par sekundi, pojavi se meni koji me pita koji OS hoću da podignem Vistu ili elementaryOS koji sam juče taze instalirao, izaberem naravno ovo drugo, pošto me ovo prvo vređa 🙁

Digne se sistem za 10-tak sekundi…i sada treba instalirati OpenVPN desktop klijent…kako?
Na Google nađem u roku od 3 sekunde, da mi je dovoljno samo u terminalu da okinem ovo i pritisnem enter:
sudo apt-get install network-manager-openvpn openvpn -y (ok, ovo sam malo izdramio, nije baš-baš tako bilo pošto sam i ranije instalirao ovo na Linux Mint-u koji koristim već duže vremena kao i na drugim distroima na kojima sam radio)

Tako i uradih, klijent se sam skide sa neta i instalira….sve ukupno je trajalo oko 10-tak sekundi.

TO JE TO???

Jeste….klijent je instaliran, ostalo mi je da uradim import konfiguracionih fajlova OpenVPN-a i da se ulogujem.

I stvarno, ulogovah se bez problema, sve radi perfektno, završih posao na serveru.

Screenshot from 2013-07-01 23:12:47

Eto, posao za koji mi je na bagovitom Windows-u trebalo brat-bratu oko sat vremena…na Linux-u sam završio za 3 minute od kojih sam 2 proveo u WC-u (mala nužda). I ko sada meni može reći da je Linux sistem za gikove sa teglama na očima, komplikovan, težak, spor…. Sreća, pa eto, imao sam dual-boot, inače da ga nisam imao najverovatnije mi sam Windows ne bi ni dao da završim posao.
Ok svestan sam činjenice da je to Vista, ali čekaj malo…ta Vista…pa ta licenca je kupljena, date su pare na nju (laptop je kupljen sa njom, dakle ona je ugrađena u cenu laptopa), u međuvremenu je pojela 2 service pack-a tj kao okrpljena je….dakle ogromna korporacija stoji iza nje, nije je pravio Radojica iz Baćevca.

Kada bih nazvao podršku iz Majkrosofta, pretpostaljam da bih dobio odgovor „Apgrejdujte je na Windows 7 ili Windows 8, nije to mnogo skupo, licence skoro džaba, samo 100-tinak evra, zašto bre koristite Vistu“.

OpenVPN04

Za kraj, citiraću, svog klinca, koji iako još uvek ne zna šta je distro, šta je Linux a šta Windows….vrlo dobro zna sve

A opet, sa druge strane, OS koji je besplatan, iza kojeg stoji zajednica ljudi koji su rešili da žrtvuju svoje slobodno vreme kako bi svima obezbedili slobodan softver, koji žive od donacija….radi besprekorno…pa tu nešto ne štima.
Mislim da sam odgovorio na pitanje „Zašto Linux DA, a Windows NE“ kroz ovaj praktičan primer koji sam imao pre nego što sam napisao ovaj članak.

Korisni linkovi:

Kako instalirati Linux i Windows u dual-boot varijanti?
Koji je to, po meni najbolji Linux za kućnu upotrebu i početnike u Linux svetu?