Хоћу да имам свој блог или сајт, шта ми је чинити?

Имају људи неку опсесију и хтели би ту своју опсесију да обнародују на интернету, неки смо оптерећени компјутерима па смо покренули блог на коме сте сад или смо оптерећени мршављењем, неки сте оптерећени модом, неки пецањем, велики број људи је оптерећен рецептима и кувањем, доста људи би се бавило интернет политиком а неки би само да свој животни дневник „где смо били, шта смо радили“ имају у html форми – а заједничко свима нам је…да волимо да блејимо у компјутер.

Блог, ако је занимљив људима и има доста посета може да се самофинансира а богами и зарађује кроз пласирање Гугл или било којих других огласа, спонзорисане објаве, банере, офлајн бизнис који рекламира кроз блог и на разне друге начине (ту са пословањем нисам баш про, као и сваки ИТ техникалац).

Овде ћемо причати о мало озбиљијем блогерају па зато нећемо помињати бесплатне wordpress.com, blogspot.com и сличне платформе на које ви лично не можете много да утичете.

Одмах да знате које опасности вребају у блоговању

Разочарење

Доста људи хипер-напуцаних ентузиазмом крене са блоговањем само са једном идејом – „Она модна блогерка зарађује грдне паре од блога, ‘оћу и ја“, крену онако пуни енергије и идеја са пискарањем и по обичају копипејстом однекуд, после годину дана зарада нула, посета никаква – одустану, жали боже баченог времена.

Блог има сврху само ако пишете о стварима у којима сте одлични и са којима сте опседнути манијакално. Ако сте мислили да ће кеш одма’ да капље ко ненормалан – нема од тог посла саламета, поготово ако пишете на нашем језику. Наш језик је ограничен само на exSFRJ и наше људе који живе по разним тамонеким земљама. Ако сте се баш намерачили да зарађујете – примарни језик –> енглески.

Дакле првих годину-две, ништа – сем ако немате неке башбаш занимљиве теме које сте добро изрекламирали по друштвеним мрежама или кренете са нечим револуционарним што се блогераја тиче.

Мањак времена

Да би блог био успешан мора да буде редовно ажуриран новим објавама, бар 2 објаве месечно макар. Ово је ОК кад имате времена, али ако радите 3 посла, имате троје деце ћорак. Ја сам рецимо бар 80% текстова исписао у превозу преко мобилног телефона, кад сам путовао на релацији Барајево – Тошин Бунар дрндавим јавним превозом 5 година и губио буквално 5h дневно за превоз. После сам променио посао, почео да путујем колима на посао – и време…нула. Ако напишем један текст месечно ја сам цар свемира. А ето, у старту сам имао сво време овог света и пуштао текстове као на производној траци.

Утрошено време није само време потребо за писање текстова…у утрошено време контајте и:

 • Комуникација са посетиоцима путем коментара на блогу
 • Комуникација са посетиоцима на друштвеним мрежама
 • Време потрошено за инсталацију и подешавање свега и одржавање сајта
 • Време потрошено на решавање проблема са сајтом, типа – неко хаковао сајт, пукао хостинг и слично
 • Време утрошено на самоедукацију везану за рад сајта (гуглање о SEO, гуглање о „како да поставим Гугл огласе на сајт“ и слично)
 • Време утрошено на рекламирање и стратегију рекламирања

Технички детаљи

Да би сте имали блог – морате да имате блог, без тога ништа (признајем, једна од најдебилнијих реченица на овом овде сајту икада) а да бисте имали блог морате да обезбедите односно купите:

Домен за сајт

Домен је оно mojblogomodibudjavoj.com што укуцате у свој Хром или Фајерфокс и купује се на минимум годину дана па продужава се даље, цена је од 5-30€ годишње. Домен можете да купите код било ког провајдера и не треба вам „лична карта и печат из општине“ за то, може све онлајн и преко е-банкинга.

Рецимо персонални домен in.rs кошта 4€ годишње, национални .rs који кошта 25-35€ месечно (зависи од тога колико се ко уградио у цену), интернационални .com домен кошта око 12€.

Назив домена треба пажљиво бирати…почевши од овог првог дела „mojblogomodibudjavoj“ а богами и овог другог „com“. Први део, пре тачке, би требало да буде нешто уникатно са чиме представљате укратко то о чему пишете – и ето вам пример „kompjuteras“…на прву се зна о чему се ради, неке компјутерске ствари и везано за компјутере а сајт пишу највероватније компјутераши.
Други део „com“ је исто тема за размишљање…ако пуцате искључиво у српску или босанску публику „.rs“ или „.ba“ би било препоручљиво, ако пуцате на даље од свог села онда „.com“. Постоји и специфик типа „.io“, „.blog“ и слично, али нећемо се бавити њима сад, усредсредимо се на com и националне домене rs/hr/ba/me.

Хостинг

Хостинг је оно где се физички налази ваш сајт, фајлови везани за њега, слике, скрипте и скоро све остало везано за њега и као и домен купује се на неки одређени период па се продужава касније и цена је од 20-100€ годишње за дељени хостинг (shared) који би требало да буде та нека ваша почетна тачка.
Дељени хостинг јесте хостинг на серверу на коме се сем вашег налазе и други сајтови, сви делите исте ресурсе – зато и јесте јефтин.

Ако дођете до неког већег броја посетилаца и захтевнијег сајта – онда морате прећи на нешто озбиљнији хостинг а то су VPS и Cloud хостинг. Шта су – небитно је за сад. За сад причамо о дељеном хостингу као почетној тачки блоговања.

На овом линку можете видети са којим сам хостинг компанијама ја до сад радио и како су се показале. Кад ме неко директно пита која хостинг компанија ја увек предложим две домаће, али да не рекламирам које су у питању, дојадих са тим.

Израда сајта

КАКО ДА НАПРАВИМ САЈТ???
Еквивалент овом питању би био „Како да оперишем човеку слепо црево“ – па, ако нисте никад раније некоме оперисали слепо црево – онда никако…али има људи који су се школовали за ту работу и за то су плаћени и којима је то рутинска ствар. Додуше у односу на операцију слепог црева Вордпрес (WordPress) се разликује и по томе што ако нешто зајебете на сајту неће нико умрети а још боља ствар је што у односу на операцију слепог црева упутства за инсталацију, подешавање и рад у Вордпресу имате на сваком ћошку интернета, само треба мало да прогуглате.

То је теби само 5 минута посла

То је теби само 5 минута посла

Рецимо и на овом блогу где сте има упутство за заштиту Вордпрес сајта а има и упутство за оптимизацију једног домаћег Вордпрес сајта који сам радио раније а који је био у хаосу.

Код хостинг провајдера где ћете хостовати сајт, највероватније ћете имати контролни панел (cPanel) преко којега можете у пар кликова инсталирати Вордпрес преко такозваног „Fantastico Installеr-а“ – те вам остаје само да се играте са темама и изгледом самог сајта.

Сајтови кад је блоговање у питању, се обично праве у Вордпресу јер је то бесплатна а одлична и најкорићенија платформа и има огромну ако не и највећу заједницу тако да у принципу ако запнете увек можете да нађете одговор простим гуглањем.

Вордпрес иницијално не тражи неко програмерско знање, и ту сам вам ја чист пример, направио сам до сад око 30 сајтова а појма немам о програмирању или PHP-у. Инсталираш Вордпрес, поставиш жељену тему – бесплатну или премијум, поставиш потребне Вордпрес додатке, поставиш кеширање (исто на пар кликова) и готово.

Тог некога ко ће вам правити сајт морате информисати о томе какав би сајт био (хоћу да имам фото блог, фокус ми је на сликама и галерији, да имам контакт форму, да ми се Гугл рекламе врте изнад, испод, да имам мапу, да имам ово, да имам оно, на оволико језика и сл) како би тај неко могао да одреди цену израде сајта.

Цена израде сајта је од 50€ за неки најосновнији сајт који ће вам радити комшијин мали без много нинџа захтева, па до 20.000€ за неке custom муње небеске које ће вам направити озбиљна прогамерска кућа. У ових 50€ не рачунајте трошкове хостинга и домена, то је одвојено од ове приче.

Тај неко, ће вам поставити сајт, текстове ћете куцкати и објављивати ви директно на самом сајту, без помоћи било кога – а ако баш треба помоћ…гуглајте или питајте некога ко се тиме бави.

Дакле иницијални трошкови у некој најосновнијој варијанти су: 50€ једнократно (израда сајта) и 50€ годишње (домен+хостинг).

Сем саме израде, постоји и нешто што се зове одржавање сајта и то се наплаћује онако како се договорите а у одржавање спада – ажурирање Вордпреса и додатака најновијим верзијама, опоравак сајта, решавање неких новоуочених проблема на сајту, подешавање бекапа, неке ситне измене.

Детаљи око зараде

Неки основни вид зараде путем блоговања су

Пласирање Гугл огласа (Google AdSense)

Региструјете се за Google AdSense (линк овде) испратите кораке који вам се траже, Гугл вам пошаље писмо на кућну адресу са верификационим кодом који унесте, додатe сајт на AdSense, од Гугла добијете неки програмски код који треба да унесте на ваш сајт тамо где треба да се појави реклама – рекламе почну да се пласирају а ви добијате зараду од кликова на те рекламе.

Које рекламе Гугл пласира на вашем сајту? Еееее, Гугл прати понашање посетиоца сајта историјски, па ако сте некад на Гуглу тражили „Како решити проблем импотенције“ па касније одете на рецимо kompjuteras.com у тексту о ЦентОС Линуксu можете налетети, ничим изазвани на рекламу за неки препарат за дизање ђоке…неке афричке шљиве и чуда.

Овај вид зараде је тренутно највише коришћен на скоро свим домаћим блоговима па и на Kompjuteras.com. Мана је, што доста људи користи AdBlockerе који блокирау пласирање реклама али шта да се ради.

Изглед рекламе можете видети овде испод ↓ а ако не видите онда сте укључили AdBlocker и минирате мој покушај да постанем Душан Бајатовић те вас молим да ме ставите на белу листу, бог вам сриће дао а ако је реклама о нечему што вас занима – кликните

Ове огласе можете лако пласирати на целом сајту, помоћу разних додатака – ја рецимо овде користим помало застарео али и даље одличан Вордпрес додатак који се зове „Quick AdSense“ где унесем Google AdSense код па кажем на нивоу сајта где хоћу огласе, на почетку, или на крају текста, или после првог пасуса или слике или како год. Обично се огласи постављају на почетку, на крају текста и у бочној траци сајта.

Сем Google AdSense постоје и други видови пласирања реклама попут Httpool, е-target и сличних – пробао сам, баталио сам у року од недељу дана.

Банери, спонзорисани текстови

Ово је вид пословања са којим нисам баш профи а опет који захтева да имате велику посећеност на блогу. Нико неће да се рекламира код вас ако немате велике посете или ако сте бар интересантни одређеној скупини фанова. Оглашивачи ће вам прво тражити приступ прегледу посета (Google Analitics обично), па ће отићи на Фејсбук страницу вашег блога да види колико вас људи прати и каква је интеракција (колико имате коментара испод објава, колико лајкова и колико дељења).

Банер сви знате шта је – и оглашивач ће обично да прати број кликова на њега, тако што ће му поставити неки парамтера, односно линк неће водити на firma.com него на firma.com/?source=kompjuteras или тако нешто.

Спонзорисани текстови су текстови које ви пишете и неком производу или услузи уз навођење линка, бренда или компаније о којој пишете. Рецимо, у овом тексту кад бих хтео да буде спонзорисан бих упитао неке хостинг компаније или веб-дизајнерске куће да ли би хтели спонзорисани текст па бих ако би прихватили на овој страници бих понудио услуге хостинга и домена или израде сајта горе где сам писао о томе уз линк ка њима.
Неке хостинг компаније имају и своје affiliate линкове, па бих могао да се пријавим и ту па да добијам проценат од сваког купца који би нешто купио од њих преко мене.

Детаљи око рекламирања блога

Сам блог би требало у старту да се рекламира путем Фејсбук странице (Page) и Твитер налога. На самим друштвеним мрежама није довољно само звизнути линк и ћао, потребан је одређени вид анимације самих посетилаца и конкретна интеракција са њима. Саме објаве које објавите на тим страницама не мора да значи и да ће бити показане свим пратиоцима.

Фејсбук има нешто што он зове „боље корисничко искуство“ и „алгоритам“ а које ја зовем „чист педерлук“ и писао сам о томе на овом линку.

На овим мрежама имате и опцију плаћеног рекламирања, где ви одвојите буџет (може да иде од 1 до трилион долара дневно) и који вам се одбија од приказивања ваше објаве трећим лицима на Фејсбуку (такозвани impression) – дакле можете да потрошите минимум 1€ а максимум колико ош.

Ви сами пројектујете коме ћете пласирати рекламу на Фејсбуку…да ли мушкарцима, да ли женама, да ли само мушкарцима млађим од 29 година, да ли само женама које причају српски, да ли само људима из БИХ да ли само људима заинтересованим за моду из Загреба. То све радите кроз браузер и доста је лако за манипулисање.

Дакле, како би то требало да иде

Залуђени сте кувањем и хтели бисте да објављујете ваше рецепте на вашем блогу иницијално:

 1. Искуцате пар рецепата у Word-у
 2. Одете на сајт неког провереног хостинг провајдера и купите домен receptizakuvanje.com за 10€ годишње
 3. ….и хостинг неки основни за 30€ годишње
 4. Стартујете неког комшу који зна да прави сајтове да вам направи часком (ово обично пали ако се комша ложи на вас) или ангажујете неког да вам направи сајт – па му кажете (или још боље напишете у мејлу) шта бисте хтели у детаље. Он вам пошаље како би то највероватније изгледало – и цену. Прихватите (или тражите даље некога ако не знате сами да се бакћете тиме).
 5. Убаците на сајт тих пар рецепата, поставите и фотку самог јела ако имате.
 6. Са својим Фејсбук профилом направите Фејсбук страницу „Рецепти за кување“, објавите са блога та два рецепта а Фејсбук страницу попуните је свим могућим корисним информацијама – па за почетак пошаљете захтев (invite) пријатељима да је лајкују. Исту урадите и на Твитеру, Инстаграму или било где где мислите да може бити корисно. Комуницирате са људима на друштвеним мрежама.
 7. Пријавите се на AdSense и поставите (ви или лик из тачке 4) да се Google Огласи пласирају на вашем блогу.

Касније (или никад) кад стекнете неку репутацију и имате веће посете и јачу интеракцију, видите да ту има леба а нисте изгубили оптимизам, тј – још се ложите на ову причу…

 • Редизајнирате (ви или неко ко се тиме бави) сајт, хоћете неке јаке форе које сте видели негде
 • Пребаците се на јачи хостинг
 • Представите се људима који продају зачине, храну, сокове, органску храну и слично и понудите им сарадњу. Желе ли да се рекламирају код вас или да објавите текст о њиховим производима из прве руке.
 • Бустујете објаве на Фејсбук за 2$ дневно наредна два дана (4$ укупно) како би објаве видели и људи који нису пратиоци блога. Промовишете саму Фејсбук страницу исто за паре трећим лицима и циљате жене старије од 30 година које причају српски или босански или црногорски или хрватски језик и које су заинтересоване за кување, храну, породицу (дада, ајмо сад феминисткиње, оплетите по мени, дискриминација, предрасуде и тако даље).
  Исто бустовање урадите и на Твитеру, а можда чак и кренете са оглашавањем на Гуглу.
 • Размишљате како би могли да привучете још људи да вам дође на сајт па кренете и са SEO тематиком да се бавите како бисте били бољи у претрагама на Гуглу. Добра почетна основа за неки основни SEO би био текст који сам ја написао ономад

Касније, кад постанете Бог свемира

 • Објавите књигу са рецептима са сајта коју ћете рекламирати на свом блогу и продајете је преко сопствене онлајн продавнице
 • Покренете сопствени катеринг
 • Појуре вас разне фирме које се баве храном да се рекламирају код вас на било који начин

Ово су вам неке основе са којима ћете се сударити кад кренете да ту неку своју страст за дељењем пребаците на интернет и да по могућству зарадите бар за пиво. Али, сам блогерај доноси и индиректну корист – пример опет из прве руке…добио сам богаоца понуда за посао од правих и реалних компанија само захваљујући мом ангажману на овом блогу и дељењу знања – а сем тих понуда ту су и оне малецке типа „колико пара да ми поставиш VPS ту-и-ту“ и слично а богами ту се рађају и нека нова познанства. Дакле, све у свему – исплати се…под условом да вас не мрзи да се бакћете тиме.