Novi najbolji besplatni antivirus – 360 Internet Security

360 Internet Security kao program više ne postoji i njegovo mesto je zauzelo besplatno a takođe odlično rešenje iste firme sa još boljim nivoima zaštite, koje dugo koristim i preporučujem, imena 360 Total Security (pisao sam o njemu ovde), tako da se ovaj tekst može voditi kao zastareo. Ako ipak želite da ga pročitate, kliknite na plus u sledećoj liniji.

Stari tekst

Izbor kvalitetnih besplatnih antivirusa za kompjuter na kom se nalazi Vindovs se sveo na izbor između Avasta, Avire ili AVG-a, a u međuvremenu se nečujno pojavio odličan besplatan antivirus za kojeg i dan danas skoro pa niko ne zna – 360 Internet Security kineske kompanije Qihoo (mislim da se čita Kihu) kojeg možete skinuti odavde (fajl je veličine od oko 250MB).

Srbi za Srbe
Sem 360 Internet Security postoji i malo napredniji 360 Total Security besplatni antivirus od iste kompanije koji poseduje 5 mehanizama za zaštitu računara, alate za ubrzavanje sistema, Windows Update ažuriranje sigurnosnih problema, čišćenje smeća i ostale zanimljive alate, kao i programe za zaštitu smartfona i Mek računara ali ćemo se u ovoj recenziji zadržati isključivo na Internet Security zaštitnom programu.

Radi se o kineskom antivirus rešenju koje u svom sklopu poseduje 3 različite tehnologije za detekciju: sopstveno „cloud scanning“ rešenje bazirano na potpisu virusa (checksum-based), sopstvenu samoučeću cloud tehnologiju za naprednu detekciju virusa (heuristika) i iznenađenje: opštepoznato odlično Bitdefender rešenje za lokalnu zaštitu baziranu na standardnom ažuriranju definicija virusa (Total Security na sve ovo ima još i Avira mehanizam za detekciju). Dakle, može se reći 3 antivirus rešenja u jednom premijum rešenju…koja rade u realnom vremenu, besplatno.

360 Internet Security - Glavni interfejsOvaj besplatni antivirus je ultra popularan u Kini, ali dalje od nje niko čuo za njega, iako mu je interfejs na engleskom jeziku. To što je ovo kineski softver mu je ujedno i najveća mana.

Kad se kaže „Kineski“ prvo se pomisli da je u pitanju neko teško njesra od proizvoda koje će se raspasti za 5 dana, a kad se kaže „Kineski“ u IT terminologiji prvo se pomisli na viruse, kineske hakere, praćenje i svašta softverski maliciozno. Dakle, teške predrasude koje niđe veze nemaju.

Prve impresije su da je ovo odličan program, po meni bolji od svih poznatijih besplatnih rešenja a bogami i nekih komercijalnih.

Renomirana neprofitna organizacija AV-Comparatives, koja se unazad već 10-tak godina bavi analizom i testiranjem raznih vrsta zaštitnog softvera mu je dala najbolje ocene u trci kako sa besplatnim tako i sa komercijalnim antivirus programima. Rezultate i sam test možete videti ovde i datira iz jula 2014. Ocena koju je rešenje dobilo je najviše Advanced+ i tu ocenu sem 360 Internet Security su dobili između ostalih i komercijalni programi poput rešenja Kaspersky i NOD. Ispod su Avast, Avira i ostala ekipa.

Ono što mi je ipak prvo palo na pamet kad sam saznao za trostruku zaštitu koju ovaj program poseduje bilo je…“ovo jede i memoriju i procesor ko da je slava kod ujaka“, čak pročitah i po raznim stranicama da je stvarno teško za računar, i to sam naravno proverio. Evo rezultata na laptopu koji ima i3 procesor na 2.67GHz i 3GB memorije:

Zauzeće procesora i memorije kad je 360 Internet Security u fazi mirovanja u system tray-u sa svim aktiviranim mehanizmima i zaštitama – 0-1%CPU, oko 20-30MB memorije

Faza Mirovanja

Zauzeće u fazi mirovanja, kad nije startovano ručno skeniranje

360 Internet Security - faza ful skeniranja

Zauzeće u kad je startovano ful skeniranje sistema

Zauzeće kad je aktivirano ručno skeniranje celog sistema je 2-10% procesora (i3 procesor, 2.67GHz) i od 100-200MB memorije.

360 Internet Security sem standardnog seta real time zaštite fajlova i sajtova kao i proaktivne heurističke zaštite poseduje i:

 • WebCam zaštita – zaštita kamere na vašem laptopu od neovlaščenog startovanja od strane hakera ili virusa (starlete neće više imati izgovore za šatro procurele video klipove)
 • AntiKeyloger zaštita – zabrana praćenja unosa na tastaturi i uz pomoć miša
 • Sandbox tehnologija za izolovanje željenih programa od celog sistema
 • Privacy cleaner – za brisanje podataka koje ste ostavili kroz sistem, brauzer i slično

Testiranje360 Internet Security - Uhvaćen virus

Naravno, ja kao neverni Toma Nikolić odmah sam se bacio na testiranje rešenja. Prvo, imam pod VirtualBox-om jednu virtualnu mašinu koja je zaražena sa svim mogućim sranjima, ona mi je reper. Ima u sebi bogaoca virusa, crva, fork bombi, fejk antivirusa, advera, skervera, riskvera i ostalih čuda….a koju sam skenirao sa svim poznatim rešenjima kako bih znao koliki je red veličine zaraze na njoj. Ukupno oko 7000 malicioznih fajlova i unosa.

Najbolji rezultat kad su besplatna rešenja u pitanju do sad je imao Malwarebytes Antimalware koji doduše u besplatnoj varijatni nema real-time zaštitu i koji je skinuo oko 95% ukupne zaraze iste mašine.

Pomozi.Ba
360 Internet Security je skinuo neverovanih 99% malvera na tom računaru. Ostali su samo neki fajlovi koji su bili skriveni unutar 7-zip arhiva. Dakle, sve je detektovao i uklonio. Ocena – čista desetka.
Drugo testiranje, odlazak na moj omiljeni sajt Malware Domain List i igranje sa raznim zaraženim stranicama, raznim vrstama eksploita, najnovijih virusa…sve je bilo detektovano, skinuto, obrisano, zabranjeno. Ništa nije promaklo.

Licenca

Program je potpuno besplatan za kućnu upotrebu i za upotrebu u nekomercijalne svrhe (neprofitne organizacije) ali je bilo nejasno da li je program besplatan i za upotrebu u firmama.

Iz ugovora o licenciranju
The Software is a free product. 360 hereby grants you and only you a limited license to download, install, use and copy the Software on a single device for non-commercial use and without limitation on number of uses.

Kontaktirao sam po ovom pitanju Qihoo kompaniju, i dobio sam odgovor od njih na mejl da se proizvod sme najnormalnije i besplatno koristiti i na poslovnim računarima ali da ne sme da se prodaje, menja i ostalo, što je naravno i normalno:

RE: 360 Internet security for business use (mail: 21/08/2014)
Dear Darko,
Thank you for your support to 360safe.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.
But you could not use our product for commercial use, such as selling it, repacking and rebuilding it for other use, or so.

We define a commercial use as the use which is undertaken for a business purpose, rather than hobby, recreational, educational, or other purposes, and which can, directly or indirectly, further the commercial, trade, or profit interests of the user. The software is not licensed for any commercial business activities, profit business activities, or revenue-generating business activities.

You may not exercise any of the rights granted to you under the software license agreement in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation. Provided that the above is strictly observed, you may use the software in the enterprise-wide environment.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.

Also, we recommend users to try our 360 Total Security with more features.

So again, thank you and please feel free to contact us anytime you have any question or suggestion about our product.

Kind regards,
Jay
Qihoo 360 Support Team
Email: support@360safe.com

Inače zatražio sam im i da ovo postave u licencni ugovor, pošto je klauzula „single device for non-commercial use“ pomalo nejasna. Nigde u ugovoru ne stoji da se pod „non-commercial use“ podrazumeva da nećete prodavati proizvod, već ćete ga samo koristiti na poslovnom računaru.

Ako želite da koristite besplatnu zaštitu na svom poslovnom računaru bez bojazni od inspekcije, dok Qihoo ovo ne popravi u licencnom ugovoru, možete koristitio Comodo Internet Security kome baš u licencnom ugovoru stoji da je besplatan za upotrebu u komercijalne svrhe.

Rezime

Na računarima koji su mi pali šaka i gde sam instalirao ovaj besplatni antivirus korisnici nisu primetili neko štucanje u radu, usporenje ili bagovanje. Na mom računaru sam ovo rešenje koristio oko mesec dana (i dalje ga koristim kad nisam na Linuksu) i mogu doneti zaključak da se radi o jednom visoko kvalitetnom antivirus rešenju koje uveliko parira komercijalnim rešenjima i koje ponosno postavljam na listu preporučenih besplatnih programa za Vindovs. Trostruka zaštita, od kojih jedna poznata i nagrađivana Bitdefender definitivno garantuju čist sistem. Opterećenje računara – ni neosetno ni osetno. Radi brzo, hvata u letu sve maliciozno, sendboks radi posao (moram da naletim na neku dobru ransomware zarazu da bih ovo testirao). Može se koristiti i na kućnom i na poslovnom računaru.

Dobre strane:

 • Odlična i brza detekcija zlonamernih programa
 • Odličan interfejs
 • Zaštita uz pomoć 3 mehanizma
 • Besplatan za upotrebu
 • Nije mnogo težak za računar

Loše strane:

 • Po difoltu nije podešeno ciklično skeniranje celog računara, ali ovo možete sami podesiti unutar programa. Najbolje ga podesite da vam jednom mesečno iskenira sve, za svaki slučaj.
 • Kopiranje fajlova na hard disk biva sporije za oko 20% zbog skeniranja. Nije strašno, ali eto, nekome je to bitno. Ovo doduše možete izbeći tako što ćete podesiti unutar samog programa da ne skenira fajlove veće od recimo 100MB, ali time gubite na sigurnosti.
 • Program nema opciju samozaštite lozinkom. Dakle, svako može da sedne za vaš računar i deinstalira ovaj antivirus. Doduše, može to i daljinski, ali da bi to uspeo mora da vam zarazi računar, a to ide „malo teže“ sa ovim programom.
 • Nema verzije za Linuks (mada to linuksu i ne treba)
 • Paranoja (doduše za sad samo moja). Ako ti Qihoo kompanija (naglasak na kompanija) nudi premijum rešenje besplatno koje radi odlično, nema nikakve reklame i slično…kako stiče profit ili novac za dalje istraživanje? Mora da ima tu neka skrivena fora. Možda i nema. Ali ajd sad, ko će ga znati.
  Obično kompanije koje ovako krenu, kasnije kad postanu popularne nakarikaju tu reklame (poput Avire), cikličnu registaciju (poput Avasta) i odseku pola funkcionalnosti koje poseduju njihova plaćena zaštitna rešenja. Za sad malo ljudi zna za ovaj program i trebaće vremena da se ljudi nateraju da skinu dinosauruse kad su u pitanju besplatni antivirusi (Avast, Avira, AVG) sa svojih računara i postave 360 Internet SecurityDakle, dok ne vidimo gde je caka ili neko od direktnih konkurenata ovog antivirusa ne nađe neki sigurnosni ili privacy problem, ovo će biti preporuka za besplatan antivirus

OCENA: 9/10