Čišćenje softverskog smeća sa računara

Kad kažem softversko smeće, mislim da razne fajlove i foldere koji se nalaze na sistemu, a za ništa se živo ne koriste niti su potrebni da bi sistem normalno funkcionisao.
Tu su razni fajlovi ostali od raznih programa koje koristite, keš fajlovi i razno ostalo smeće.

E sad, kad je softversko čišćenje računara u pitanju, zna se koji je besplatan program apsolutni ćale za tu namenu. Naravno, CCleaner koji možete skinuti odavde. Logično bi bilo da pišem o njemu, ali neću? Zašto?
Jer je u pitanju odličan besplatan program koji koristim i šakom i kapom a koji se pokazao odlično, a ima i dodatnih alata u njegovom sklopu (Čišćenje registara, provera programa koji se startuju sa računarom, aninstaler), aliiii koji nije zvaničan Vindovsov alat za ovu namenu, te ne bih da sutra nešto zeznete pa da bude da sam ja kriv 🙂
Ovako ako se nešto zezne biće kriv Vindovs i njegov tvorac Majkrosoft 🙂

Ako niste napravili bekap sistema, napravite ga a uputstvo kako to da uradite imate ovde.

Elem, Vindovs ima zvaničan alat implementiran u operativni sistem koji se zove Disk Cleanup i čija je namena, kao što mu ime kaže, da očisti hard disk od viškova. Naćićete ga tako što ćete (na Vindovs 7-ci) u pretrazi u Start meniju da kucate Disk Cleanup:

Čišćenje softverskog smeća sa računara

Pa ćete da izaberete particiju koju bi da pročistite. Izaberite sistemsku particiju, dakle C:\ a kasnije ako želite možete očistiti i druge particije ako ih imate

Kad kliknete na OK sledi skenianje sistema koje traje otpilike 1-5 minuta

Čišćenje softverskog smeća sa računara

Nakon skeniranja, kliknite na OK. Možete i vi čekiati dodatne stvari za brisanje poput Recycle Bin ili Temproary files koje nisu po difoltu čekirane, pojma nemam zašto jer bi trebale da budu čekirane. Ja, ukratko, začekiram sve što je nadjeno i kliknem OK pa potvrdim brisanje.

Ponavljam, da je CCleaner mnogo bolji alat (posle recimo ovog brisanja, CCleaner mi je našao još 2GB smeća) ali nije zvaničan Vindovs alat te zato o njemu ne pišem ovde (a trebalo bi pošto je odličan)

 

Pročitajte još i: