Skeniranje i čišćenje računara od zlonamernih programa

Podrazumeva se da na svom računaru koji je pod Vindovsom imate instaliran antivirus…makar besplatni, jer besplatni antivirusi u današnje vreme nisu uopše ni loši (preporučene programe možete videti ovde).
Iako imate instaliran antivirus, preporuka je da s vremena na vreme uradite skeniranje sistema programom od nekog drugog proizvođača.

Za malo detaljnije skeniranje preporučujem skeniranje besplatnim boot diskovima Avire koje sam opisao ovde ili neko od drugih rešenja (možete ih pregledati ovde) ali za neko brzinsko skini-instaliraj-skeniraj-očisti rešenje uvek preporučujem program koji se zove Malwarebytes Antimalware Free koje možete skinuti odavde.

Ovo je program u koji imam puno poverenje, i do sad je našao svakava sranja koja velika trojka komercijalnih antivirusa Kaspersky/ESET/Bitdefender kao i velika dvojka besplatnih antivirusa Avast/Avira nije mogla da nadje (obično su neki glupi špijunski programi).

Pročitajte i: Koji je to besplatan antivirus za koga malo ko zna a koji je odličan, možda i najbolji

Elem, skinite program, instalirajte ga uobičajenom NEXT-NEXT-FINISH metodom (samo prilikom instalacije odčekirajte da vam postavi probni period pro verzije, to vam ne treba), prilikom prvog pokretanja ponudiće vam ažuriranje definicija malvera koje ćete uraditi (veličine je oko 7MB) i program je spreman za skeniranje.

Skeniranje i čišćenje računara od zlonamernih programa

Ako ste u žurbi s vremenom kliknite na brzinsko skeniranje, a ako imate vremena pustite puno skeniranje. Zavisno od količine fajlova/programa, a i brzine vašeg računara skeniranje može da traje od 10 minuta (brzinska varijanta) do sat i više vremena (full varijanta).

Kad se skeniranje završi, začekirajte sve (sem ako ste baš-baš sigurni da nešto skenirano nije zaraženo) i pa kliknite na Brisanje. Zvaničan Vindovsov program koji se bavi problemom zloćudnog softvera na vašem računaru i koji je implementiran u sad rašireni Windows 7 je Windows Defender, ali je on toliko loš i nikakav da bi bilo bezveze da se njime bavim ovde. Dakle, besplatni antivirus koji radi konstantno u realnom vremenu, i skeniranje Malwarebytes-om s vremena na vreme i mirni ste (koliko toliko jer 100% zaštita na postoji kad su računari u pitanju).

Pročitajte još i: