Defregmentacija diskova

Dok ste na kompu vi i programi koje imate kreiraju i brišete mnooogo raznih fajlova, te se javlja, što bih ja rekao, efekat srpskog budžeta….sve je puno rupa (što se podataka tiče), hard disk radi pomalo usporeno, a dok kad će pitanje je. Pa kad kopirate sledeći fajl, on se ne prekopira „u komadu“ već je rascepkan po tim rupama, te je sistemu potrebno snage da „povata“ šta je gde po hardu, kad je jedan fajl u pitanju. To uvećava vreme otvaranja jednog fajla a i troši resurse….te na kraju može i da vam uništi hard disk, prouzrokuje nečitljive delove diska (takozvani bed sektori) i slično.

Pročitajte: Kako napraviti bekap sistema uz pomoć alata CloneZilla

E sad, šta radi defregmentacija diskova….ona pronađe te rascepkane delove, premešta ih tako da budu u komadu ujedno oslobađajući veći slobodan prostor za nove fajlove kako se i oni ne bi kopirali u rascepkanom stanju, da se tako nekako izrazim.

Naravno, zvanični alat za ovu namenu jeste Disk Defragmenter (iako ima boljih besplatnih programa, ovaj vam navodim jer je Majkrosoftov i implementiran u same Vindovse).

E sad, od Vindovs Viste pa na ovamo, dobra stvar je da je po fabričkim podešavanjima defregmentacija diskova postavljena da se automatski izvršava svakih nedelju dana tako da vi tu nemate neke velike radnje, ali ako imate Windows XP moraćete ovo raditi ručno. Ovu cikličnu defregmentaciju vi možete postaviti da se izvršava recimo jednom mesečno, ali nema potrebe, OK je i jednom nedeljno.

Inače, ako želite da proverite stanje diskova što se defregmentacije tiče, u start meniju počnite da kucate Disk i pojaviće vam se Disk Defragmenter te ga pokrenite.

Defregmentacija diskova

Startujte ga i kliknite na prvu paticiju pa na Analyze Disk (možete dok se analizira disk da kliknete na sledeće particije i da isto pokrenete analizu, neće ništa da smeta).

Defregmentacija diskova

Pokrenuo sam analizu stanja obe particije. Kao što vidite podešeno je da se defregmentacija radi svake srede u 1 ujutru što je u mom slučaju OK jer računar ne gasim, ali ako je vama u to vreme ugašen računar, klikom na Configure Schedule postavite da se defregmentacija radi u vreme kad vam je računar startovan. Zbog ovakvog sistema, na kraju je analiza pokazala da mi je disk 1% fragmentovan (u rupama) što je nebitan procenat, tako da nisam pokretao defregmentaciju.

 

Pročitajte još i: