Deinstalacija nepotrebnih programa

Zašto bi uopšte deinstalirali (odnosno uklonili) programe koje ne koristite? Imate dovoljno mesta na hard disku a i taj program nije nije preveliki?
Nije tu veliki problem veličina prostora koji program zauzima, nego to da obično ti programi postavljaju neke gluposti da se startuju sa startovanjem sistemom i rade u pozadini kad vam je upaljen računar, iako nemaju nikakav koristan rad.

Nepotrebni programi svojim startovanjem sa sistemom troše snagu i resurse računara, prvenstveno procesora i memorije a i povećavaju vreme potrebno da se sistem startuje.

Vidite recimo na koji sam ja slučaj naleteo kad sam sređivao jedan računar kad je u pitanju crapware i nepotrebni programi:

Pročitajte još i:
Šta je to procesor (narodskim jezikom)?
a šta memorija?

Tu su i programi koje, ako ste kojim slučajem kupili laptop ili brand-name računar sa unapred instaliranim operativnim sistemom, dobili uz računar a ne trebaju vam ni za šta na svetu a instalirao vam je sam proizvođač jer je u partnerskim odnosima sa tom-i-tom softverskom kućom i od njih dobija neku kintu za svaku instalaciju na računaru. Takvi programi se zovu Bloatware (bloutver) i najuobičajeni na koje sam nalazio su probne verzije antivirusa (obično je u pitanju McAfee ili Norton), probna verzija Microsoft Office-a, razni glupi DVD plejeri, iTunes, Windows Messenger, Yahoo/Google/Ask.com toolbars za brauzere i ostale gluposti.

Za deinstalaciju tih programa sa vašeg računara, idite u vaš Control Panel, nađite program koji vam je nepoznat, samo budite pažljivi da ne deinstalirate nešto bitno (otprilike, ako u programu imate kao deo naziva Intel, Nvidia, ATI, AMD, Realtek, driver to ne dirajte sem ako baš znate da je to viška) kliknite desnik klikom da nepotreban program pa klinite na Uninstall/Change

Postoje i razni besplatni aninstaleri, koji rade detaljnije uklanjanje (deinstalaciju) programa sa računara (brišu i zaostale fajlove koje bi Windows Uninstall-er ostavio, zaostale registry unose) ali ovo je zvanični Vindovsov alat za uklanjanje programa, pa se držim njega u ovom tekstu.

Pročitajte još i: