Provera programa koji se startuju prilikom startovanja računara

Postoje programi koji se startuju prilikom startovanja računara a koji su bitni za korisnika, sistem i bezbednost računara, poput recimo antivirusa (koji je besplatni antivirus po meni najbolji a malo ljudi za njega zna pročitajte ovde), Skajpa, Dropbox-a i slično.

Postoje i neki programi koji bivaju startovani sa sistemom, ne korisitite ih često a trebaće vam nekad, ne bi ste da ih deinstalirate, a ne bi ste ni da vam stalno budu aktivni kad je računar startovan. Ti programi koji se bespotrebno startuju sa računarom, sem što konstantno crpe resurse računara (memoriju, procesor) utiču i na dužinu startovanja računara (računar se sporije pali, što bi se reklo).

Obično, dosta infomacija o startovanim servisima možete videti prostim pogledom u system tray. Tu ćete u startu videti očigledne (nisu skriveno startovani) programe koji su pokrenuti. Većinu startovanja sa sistemom tih programa možete regularno ugasiti kroz podešavanja u samom programu. Recimo, na mom računaru, na osnovu ikonica u system tray-u mog računara vidim program µTorrent koji se startuje a da ja „ne znam“.

U podešavanjima samog programa može se jednostavno zaustaviti startovanje računara:

Provera programa koji se startuju prilikom startovanja računara

Dovoljno je da u podešavanjima programa nadjem stavku vezanu za startovanje sa startovanjem Vindovsa, da je odčekiram i završim priču

Pronalaženje programa koji se startuju sa Vindovsom

Postoji više ovakvih programa a jedan od njih koje preporučujem jeste Autoruns, koji možete skinuti sa ove adrese.

Ima i drugih programa, malo jednostavnijih za rad, ali i detaljnijih, ali ovaj je em mali za skidanje, em portabilan (ne mora da se instalira već je dovoljno samo da se pokrene) em je Majkrosoftov što mi opet daje tu neku oficijalnu notu, em se, bar kod mene pokazao odličnim.

Dakle, kad skinete program (koji je inače u zip formatu), raspakujte ga i pokrenite (autoruns). Otvoriće vam se prozor sa svim živim i mogućim programima koji se startuju sa Vindovsom. Prvo je preporuka da klikom na Save As (jedan pojam od 57 reči koji su potrebne za normalan rad sa računarom a koje možete pročitati ovde) sačuvate trenutno stanje pre bilo kakvih prepravki kao neki bekap. Ako nešto zeznete možete uraditi upoređivanje (File-Compare) te vratiti sve na stanje kakvo je i bilo.

Kad ste uradili čuvanje postojećeg stanja, ostaje vam samo da odčekirate nepotrebne programe (čim odčekirate/začekirate nešto ovim programom posao je završen).
Naravno, podrazumeva se da znate bar malo šta radite 🙂 ali i ako baš sve zeznete možete kroz upoređivanje da vratite na staro.

Bitno je samo da ne brišete ništa (sem naravno ako baš znate šta radite).

wordpress_118

KLIK NA SLIKU ZA UVEĆANJE.
U ovom primeru, ja sam recimo isključio: OpenVPN Client (nema potrebe da se startuje sa sistemom), Evernote Clipper (isto), Windows Mail koji ne koristim, Internet Eksplorer (jer mi je ionako pogrešan unos, naravno), Google update za Chrome (pošto Chrome koristim jednom u mesec dana pa mogu tad da ga ručno ažuriram), Skype i uTorrent (je mi ne trebaju prilikom startovanja), još neke gluposti koje se ne vide u ovom ekranu.

 

Pročitajte još i: